Ανατροπή από Στουρνάρα: Μεγαλύτερη η ύφεση φέτος – “Επιδείνωση της οικονομίας πέραν του αναμενόμενου, το 4ο τρίμηνο”
Ηχηρό μήνυμα -και προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης- στροφής της ελληνικής οικονομίας επί τα χείρω, στέλνει ο Γιάννης Στουρνάρας, αναθεωρώντας, ασφαλώς, και τις δικές του προηγούμενες και περισσότερο αισιόδοξες προβλέψεις.
Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του σήμερα στα «Νέα» και τον Σεραφείμ Πολίτη, «η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα -παρότι δεν παρατηρείται μια γεωμετρική άνοδος των κρουσμάτων- αναμένεται να επιδεινώσει την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο περισσότερο του αναμενομένου, με αποτέλεσμα την περαιτέρω, προς τα πάνω, αναθεώρηση της ύφεσης για το σύνολο του 2020».
Τόσο απλά, τόσο καθαρά –η ώρα της …κρίσης, άλλωστε, με το κλείσιμο του οικονομικού έτους δεν αργεί και άρα, από την άποψη αυτή, δεν μπορείς να μένεις στις αρχικές εσφαλμένες προβλέψεις σου…
Βεβαίως, να θυμίσουμε ότι το επίσημο σενάριο (ακόμη και σήμερα…) για την κυβέρνηση είναι: ανάπτυξη 7,5% το 2021 και ύφεση 8,2% το 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε. Εν τούτοις πέντε μέρες μετά, έρχεται ο κεντρικός τραπεζίτης να ανατρέψει τον ως τώρα σχεδιασμό ή να πει τα πράγματα με το όνομά τους…
Είχαν προηγηθεί βεβαίως, κι άλλα «καμπανάκια», όπως για παράδειγμα από το συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Ο οποίος, κατά την εναρκτήρια συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021, είπε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα νούμερα δεν… βγαίνουν.
Παρούσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ο Φρ. Κουτεντάκης με ευγένεια (…) χαρακτήρισε «αισιόδοξη» την προβλεπόμενη ανάκαμψη κατά 7,5% της οικονομίας στον προϋπολογισμό του 2021, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγαλύτερη της εκτιμώμενης (-8,2%).
Σε ό,τι αφορά την ύφεση του 2020 ειδικότερα, είχε επικαλεστεί τρεις παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό ποσοστό της ύφεσης:
- Η αρχική πρόβλεψη δεν προέβλεπε εκτίμηση για ύφεση το πρώτο τρίμηνο.
- Τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου, που δείχνουν ύφεση 15,2%, δηλαδή μιάμιση μονάδα χειρότερα από την αρχική πρόβλεψη.
- Και, το γεγονός ότι τομείς, όπως εισαγωγές, εξαγωγές και υπηρεσίες, κινήθηκαν χειρότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί και το τρίτο τρίμηνο, αυτό θα είναι κάτι πραγματικά ανησυχητικό.
Ταυτοχρόνως, ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κράτησε αποστάσεις και από τις αισιόδοξες -για πολιτικούς λόγους;- εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του 2021. Η πρόβλεψη του 7,5% είναι αρκετά υψηλότερη από τις προβλέψεις των οργανισμών, θύμισε στους κ. Σταϊκούρα και Σκυλακάκη.
Ενώ υπογράμμισε και το μεγάλο μυστικό του περιβόητου και πολλά υποσχόμενου Κοινοτικού Ταμείου Ανάκαμψης:
ότι τα 32 δισ. ευρώ ως το 2026 -τα 2/3 μάλιστα ως το 2022- φέρνουν, πράγματι, δύο μονάδες ανάπτυξης, πλην όμως τα ποσά αυτά όχι μόνο θα πρέπει να εισπραχθούν από τη χώρα αλλά να δαπανηθούν κιόλας.
Νίκος Παπαδημητρίου