Τι θα γίνει με τους χρυσαυγίτες σε περιφέρειες και Δήμους
Τρέχουν και δεν φτάνουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, οι νομικές υπηρεσίες τους, η αυτοδιοικητική γραφειοκρατία, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις αλλά και το Μαξίμου για να λύσουν νομικούς γρίφους για τη σύννομη αποπομπή χρυσαυγιτών από περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.
Μετά την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία αποτελεί με απόφαση δικαστηρίου εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του documentonews.gr επιδιώκεται να απομακρυνθούν, χωρίς νομικές περιπλοκές, οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Ακόμα και σήμερα δεν έχουν καθαιρεθεί από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια οι καταδικασμένοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης (δήμος Αθηναίων), Ηλίας Παναγιώταρος (περιφέρεια Αττικής) και Δημήτρης Κουκούτσης (δήμος Καλαμάτας) –πρώην βουλευτές της Χρυσης Αυγής.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Κουκούτσης παραιτήθηκε όχι από δημοτικός σύμβουλος από την προεδρία του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας-Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, και από διάφορες επιτροπές που είχε τοποθετηθεί! Με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακουργήματα. Επομένως, με πρωτόδικη απόφαση, εξετάζονται άλλες επιλογές.
Όπως όλα δείχνουν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για αυτοδίκαιη αργία χρυσαυγιτών αιρετών από τους αρμόδιους των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επίσης, είναι πιθανόν να κινηθεί και η διαδικασία της παύσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση Επόπτη Ο.Τ.Α. και σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου.
Μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δήμαρχοι και περιφερειάρχες έχουν αναθέσει στη νομική τους υπηρεσία, σε συνεργασία με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έρευνα για να ληφθούν αποφάσεις . Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει για τον χειρισμό ζητημάτων που αφορούν, ανεξαρτήτως δικαστικής εμπλοκής, εκλεγμένους με την παράταξη της Χρυσής Αυγής στην αυτοδιοίκηση. Τα τελευταία χρόνια , ακόμα και πρόσφατα με την διαδικασία των δικαστικών αποφάσεων εν εξελίξει , έλαβαν μορφή επιδημίας οι ανεξαρτητοποιήσεις…
Ηδη η ΕΝΠΕ εξετάζει αιτήματα περιφερειαρχών, π.χ. Θεσσαλία, για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, επιδιώκοντας μια οριζόντια απόφαση, με ενιαίες ενέργειες.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες εξετάζουν τα νομικά δεδομένα, και υπό το επικοινωνιακό πρίσμα, ώστε οι όποιες λύσεις να εξασφαλίζουν και αντιφασιστικές «δάφνες» στην κυβέρνηση της ΝΔ για δυναμική και σύννομη διαδικασία παύσης αιρετών χρυσαυγιτών.
Είναι στα σκαριά μια προσθήκη στην εκλογική νομοθεσία που να μην επιτρέπει από τούδε και στο εξής να έχουν δημόσια αξιώματα καταδικασμένοι (και πρωτοδίκως) για κακουργήματα και, πέραν άλλων δικλίδων, να μην μπορούν να κατεβαίνουν στις εκλογές μορφώματα στα οποία αυτοί να μετέχουν. Αυτό θέλει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο το Μαξίμου να το πιστωθεί θριαμβικά η γαλάζια κυβέρνηση. Θέλει όμως και σε επίπεδο διοικητικής και πειθαρχικής παρέμβασης, στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αξιοποιήσει νομικές δυνατότητες που υπάρχουν για να φύγουν από περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια στελέχη της Χρυσής Αυγής, μετά την καταδίκη της οργάνωσης ως εγκληματικής. Γι αυτό , εξετάζεται και η παύση δια της πειθαρχικής οδού, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση Επόπτη Ο.Τ.Α. και σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου.
Με πληροφορίες από documentonews.gr