Τουρκικά παιχνίδια “πολέμου” στο όριο – Τι λένε έμπειροι αναλυτές στο libre – Ο άγνωστος ρόλος του Καναδού ΥΠΕΞ

 Τουρκικά παιχνίδια “πολέμου” στο όριο – Τι λένε έμπειροι αναλυτές στο libre – Ο άγνωστος ρόλος του Καναδού ΥΠΕΞ

Να επιβάλλει στην πράξη τις δικές της θέσεις και ατζέντα -όποτε και αν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές- είναι ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας, με τρόπο όμως εξαιρετικά παρακινδυνευμένο, εκτιμούν, μιλώντας στο libre έμπειροι αναλυτές των ελληνοτουρκικών διαφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήνυμα Μάας στην Άγκυρα λίγο πριν έρθει στην Αθήνα: Η Τουρκία να μείνει ανοιχτή σε διάλογο

Όλες οι εξελίξεις – Oruc Reis στο Καστελόριζο: Οι εντολές στον ελληνικό στόλο – Κρίσιμη μέρα για το όριο των 6,5 μιλίων

ΤΩΡΑ: Δύσκολες ώρες στο Καστελόριζο

Από την πρώτη στιγμή που υπεγράφησαν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν έκρυψε τη δυσφορία του για αυτά, είτε με δημόσιες τοποθετήσεις, δικές του ή συνεργατών είτε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Α. Μέρκελ.

Και σήμερα, η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο -παρότι για να ακριβολογούμε καλά ενημερωμένη στρατιωτική πηγή κάνει λόγο, μιλώντας στο libre, για 6,2 ν.μ.- είναι «μια κίνηση ακριβώς στο όριο», σημείωνε η ίδια πηγή.

Έρχεται δε, να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. κατά την πάγια διεθνή πρακτική, επιδιώκοντας προφανώς να καταστήσει και αυτό το θέμα μέρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών. Για να υπάρχει μάλιστα ένα μέτρο σύγκρισης, μία από τις προηγούμενες navtex, η 1093/20 είχε φθάσει στα 35 ν.μ. νοτίως του Καστελλόριζου, καμία πιο κοντά.  

Μιλώντας για την ουσία της υπόθεσης που πάει να ανοίξει από το βράδυ της Κυριακής, ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου ξεκαθάριζε -στη συνέντευξή του στο libre κατά την αυγουστιάτικη κρίση- ότι «υπάρχει μόνο μία διαφορά και αυτή είναι η οριοθέτηση πλέον της ΑΟΖ.

Η χώρα μας πρέπει και είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο για την Ελλάδα, δηλαδή:

  • Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια
  • Κλείσιμο κόλπων
  • Καθορισμό των γραμμών βάσης σε ό,τι αφορά κυρίως στη γεωγραφία των νησιών μας
  • Οριοθέτηση της ΑΟΖ σύμφωνα με Montego Bay 1982».

Και στο «δια ταύτα», όπως ο Χρ. Χριστοδούλου επεσήμαινε -προφητικά θα έλεγε κανείς- «με χωρικά ύδατα 12 μιλίων, το 72% των θαλασσίων περιοχών του Αιγαίου περιέρχεται στην Ελλάδα και το  8,5% στην Τουρκία. Το 19,5% που απομένει προς οριοθέτηση, μπορεί να διευθετηθεί. Αυτή είναι και η πραγματική μας διαφορά με την Τουρκία».

Από την πλευρά της η Τουρκία ζητά πολλά (!) και, σύμφωνα με τον επ. Α/ΓΕΕΘΑ -σε άλλη δημόσια παρέμβασή του, στην ιστοσελίδα «Ανοιχτό Παράθυρο»- η τουρκική ατζέντα περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

  • Αποστρατιωτικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου
  • Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας
  • Όρια του FIR Αθηνών
  • Μη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ.
  • Εύρος εναέριου χώρου 10 ν.μ.
  • Όρια της Ζώνης Έρευνας και Διάσωσης
  • «Γκρίζες ζώνες» κυριαρχίας απροσδιόριστου αριθμού ελληνικών νησιών
  • Μη αναγνώριση υφαλοκρηπίδας στα νησιά του συμπλέγματος του Καστελλόριζου
  • Μη αναγνώριση υφαλοκρηπίδας σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι το μοναδικό θέμα προς συζήτηση, διαμηνύει προς φίλους και εχθρούς η ελληνική κυβέρνηση και για το ζήτημα αυτό μπορεί να εξακολουθεί να πιστεύει ότι «η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελληνική Δημοκρατία», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε στην άλλη πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου, δια του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη (χθες το βράδυ στην ΕΡΤ 1).

Αναπόφευκτα το θέμα θα θέσει στη νέα Σύνοδο Κορυφής (15 και 16 Οκτωβρίου) ο Κ. Μητσοτάκης, καθώς οι εξελίξεις είναι και προιωνίζονται ραγδαίες, και ο ερχόμενος Δεκέμβριος -οπότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει να επανεξετάσουν τη στάση της Άγκυρας- φαντάζει πολύ μακρινός.

Εκ των πραγμάτων όλα αυτά θα συζητηθούν με τον Χ. Μάας, κατά την σημερινή του επίσκεψη – αστραπή σε Αθήνα και Λευκωσία, και ενώ το πάντα φλεγματικό Βερολίνο ακύρωσε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε μια ηχηρή εκδήλωση της δικής τους δυσαρέσκειας για τη νέα μονομερή και αιφνιδιαστική τουρκική κίνηση.

Όμως, οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας θα έχουν σήμερα και μία ακόμη συνάντηση, με τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών, Φ. Σαμπάν. Στην αρχή, η επίσκεψη ενός Καναδού πολιτικού, εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης, ακούσθηκε ως η… άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Κι όμως, ο υπουργός Εξωτερικών της σπουδαίας αυτής χώρας έρχεται να παίξει ρόλο «έντιμου μεσολαβητή» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ο ίδιος επισημαίνει σε συνέντευξή του σήμερα στην «Καθημερινή» και τον Αθ. Έλλις, ενώ έχει προηγηθεί σχετική συνεννόηση και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Εξελίξεις προ των πυλών…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα