Ο Δημήτρης Ψαρράς σχολιάζει την εμφάνιση του Κ. Πλεύρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ο Δημήτρης Ψαρράς σχολιάζει την εμφάνιση του Κ. Πλεύρη στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η χτεσινή εμφάνιση του Κωνσταντίνου Πλεύρη ως συνηγόρου του Ιωάννη Λαγού προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Πού τον θυμήθηκαν και πού τους θυμήθηκε ο άσπονδος φίλος τους από τα παλιά; Οι απαντήσεις, πάντως, σε όσες απορίες διατυπώθηκαν είναι πολύ απλές.

Καταρχάς, η χτεσινή κίνηση επιβεβαίωσε τη διάσταση του «σκληρού» περιφερειάρχη της Χ.Α. με τους έως τώρα εκπροσώπους του. Και έκανε σαφές ότι δεν τον ενδιαφέρει η τύχη των παλιών «συναγωνιστών» του, όσο το να συγκεντρώσει κάποια επιχειρήματα, έστω και εντελώς έωλα, για την προσωπική του υπόθεση, την απόκρουση δηλαδή της επικείμενης αίτησης άρσης ασυλίας από το Ευρωκοινοβούλιο. Δευτερεύων στόχος είναι βέβαια και η ικανοποίηση των απελπισμένων ελάχιστων οπαδών που έχουν απομείνει και πίστεψαν για λίγη ώρα την παραπλανητική ανάρτηση της ομάδας ΕΛΑΣΥΝ: «Εκτακτο! Τεράστια νίκη Κ. Πλεύρη και Γ. Λαγού! Εριξαν την έδρα. Αποδεικνύεται το σκάνδαλο!». Φυσικά καμιά έδρα δεν έπεσε και κανένα σκάνδαλο δεν αποκαλύφθηκε.

Το άδειασμα

Η εμφάνιση του Πλεύρη στο πλευρό του Λαγού αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη ότι η ναζιστική οργάνωση έχει φτάσει σε σημείο αποσύνθεσης. Γιατί με την πρωτοβουλία αυτή αναιρέθηκαν όσα έχουν ειπωθεί από την ίδια την υπεράσπιση μέχρι σήμερα. Σύσσωμοι οι δικηγόροι όλων των ομάδων της Χ.Α. είχαν εξυμνήσει στις αγορεύσεις τους τη σύνθεση του δικαστηρίου και είχαν ευχαριστήσει την πρόεδρο για την τήρηση μιας άψογης διαδικασίας. Γι’ αυτό και κανείς άλλος δεν διανοήθηκε να υποστηρίξει την πρόταση Πλεύρη-Λαγού.

Οπως συνηθίζει, ο Πλεύρης φρόντισε να σφραγίσει τη διαδικασία με το προσωπικό του ύφος, αποκλίνοντας από όσα είχαν υποστηρίξει έως σήμερα οι λοιποί υπερασπιστές. Εκτός από όσα αφορούσαν την αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου -για τα οποία γίνεται λόγος σε διπλανές στήλες- ο παλαίμαχος εθνικοσοσιαλιστής προχώρησε και σε μια σειρά δηλώσεων, οι οποίες δεν είχαν φαινομενικά άμεση σχέση με την υπόθεση. Η πρώτη αφορούσε μια παλιά δίκη του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου με κατηγορούμενο τον Πλεύρη.

«Το δικαστήριό σας, κυρία πρόεδρε, δεν είναι όπως με τις λεσβίες που με καταδικάσατε», υποστήριξε ο Πλεύρης. Πρόκειται για τη δίκη που διεξήχθη στις 31.10.2011, με τον Πλεύρη να καταδικάζεται επειδή αναφέρθηκε στην Αντρέα Γκίλμπερτ, στέλεχος του ΕΠΣΕ και εκπρόσωπο του Athens Pride, ως «αντικοινωνικό στοιχείο» και ως «καυχωμένη ότι εκπροσωπεί τας ομοφυλοφίλους γυναίκας, δηλαδή πρόκειται περί ψυχανωμάλου γενετησίου διεστραμμένου προσώπου, το οποίον αφού δεν σέβεται την γυναικείαν φύσιν του δεν σέβεται και την αλήθειαν». Στη δίκη αυτή, όντως προέδρευε η κυρία Λεπενιώτη και επέβαλε στον Πλεύρη ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή.

Σε άλλο σημείο, ο Πλεύρης υποστήριξε ότι το δικαστήριο «είναι ποινικό», επομένως δεν μπορεί «να δικάζει τον φασισμό και τον ναζισμό», λες και δεν έχει αντιληφθεί ότι το δικαστήριο εξέτασε τη ναζιστική συγκρότηση της οργάνωσης επειδή αυτή αποτελεί το κίνητρο των εγκληματικών πράξεών της.

Εκτός «γραμμής»

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πλεύρης δεν ακολούθησε τη γραμμή της υπεράσπισης ότι ένοχος είναι μόνο ο Ρουπακιάς: «Εδώ δικάζονται άνθρωποι επειδή παρενόμησαν. Και όσον αφορά τις παράνομες πράξεις, είναι αξιόποινες, ουδείς λογικός άνθρωπος έχει αντίρρηση να τιμωρηθούν». Βέβαια αποδείχτηκε ότι δεν είχε καν γνώση του βουλεύματος, όταν έλεγε ότι «η κυρία εισαγγελεύς απέρριψε την κατηγορία περί συστάσεως εγκληματικής οργανώσεως». Αλλά ως γνωστόν δεν υπάρχει κατηγορία για «σύσταση», αλλά μόνο για «ένταξη» και «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».

Δεν δίστασε μάλιστα ο Κ. Πλεύρης να αναφερθεί στην ευθύνη της Χ.Α. για τις εγκληματικές πράξεις: «Εγώ -ίσως θα σας φανεί παράξενο- ήμουν ο πρώτος ο οποίος κατηγόρησε τη Χ.Α. για αξιόποινες πράξεις ορισμένων ανθρώπων. Και μάλιστα μου επετέθη ο κ. Κασιδιάρης τηλεοπτικώς και η κόρη του κ. Μιχαλολιάκου με κατηγόρησε ότι είμαι φαφούτης γέρος».

Δεν τόλμησε ούτε ένας από τους δεκάδες υπερασπιστές της Χ.Α. να διαμαρτυρηθεί για το κάρφωμα. Ούτε ο παριστάμενος Λαγός κατάλαβε ότι ο νομικός του εκπρόσωπος ακύρωνε έτσι την υπερασπιστική γραμμή των πάντων, δηλαδή και τη δική του.

Αλλά η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Και ο κ. Πλεύρης είναι γνωστόν ότι τρέφει σχέσεις αγάπης και μίσους με τον Μιχαλολιάκο από τη δεκαετία του ‘70, όταν ο δεύτερος ήταν μέλος της νεοφασιστικής οργάνωσης του πρώτου και κατά τη Μεταπολίτευση όταν διώχθηκαν και οι δύο για συμμετοχή στην ακροδεξιά τρομοκρατία. Και ο μεν Πλεύρης αθωώθηκε πανηγυρικά, αλλά ο Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε και έκανε έναν χρόνο φυλακή. Από τότε οι σχέσεις τους υπήρξαν απολύτως ανταγωνιστικές, με εξαίρεση μια ολιγοήμερη εκλογική σύμπραξη στις ευρωεκλογές του 1999.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο Πλεύρης προσέγγισε τον Λαγό μόνο μετά την αποχώρησή του από τη Χ.Α. Στην πρώτη συνάντησή τους είχε μάλιστα πει τα εξής αποκαλυπτικά: «Ακουσα την απολογία του [Λαγού] στο δικαστήριο, με εντυπωσίασε η πρόεδρος του δικαστηρίου με τις ερωτήσεις που έκανε. Και έλεγε: “Η Χρυσή Αυγή είχε στρατιωτική οργάνωση;” Τι ερώτηση είναι αυτή; Απαγορεύεται να έχει ένα κόμμα στρατιωτική οργάνωση; Μα χαιρετάγατε έτσι [ο Πλεύρης χαιρετά με το χέρι υψωμένο]. Ε, και; Το απαγορεύει κανένας νόμος;» (9.11.2019).

Ωστε ο όψιμος υπερασπιστής του Λαγού είχε ήδη αποδεχτεί πριν από έναν χρόνο τη στρατιωτική οργάνωση και τη ναζιστική συγκρότηση της Χ.Α.!

Βουλωμένο γράμμα

Υπάρχουν και χειρότερα. Λίγες μέρες μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο Πλεύρης παραβρέθηκε στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΛΑΣΥΝ (10.11.2019), όπου κατήγγειλε τη Χ.Α. για την εγκληματική της δράση: «Τον τελευταίο καιρό -δεν πρέπει να κρυβόμεθα- εδυσφημήσθη ο εθνικισμός, διότι παρουσιάσθησαν ως εθνικισταί άνθρωποι οι οποίοι ποινικοποίησαν πολιτικές ιδέες. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον». Η αναφορά σαφής.

Στην ίδια συνάντηση είχε δοκιμάσει και μια πρόβλεψη: «Θυμηθείτε με ότι αν εξασφαλίσει ο κ. Λαγός την ενότητα του χώρου, θυμηθείτε με ότι του χρόνου τέτοιες μέρες που θα συμπληρώσει έναν χρόνο η ΕΛΑΣΥΝ, θυμηθείτε με πού θα βρισκόμεθα».

Ολοι γνωρίζουμε πού βρίσκεται σήμερα ο «χώρος».

Πηγή: Δημήτρης Ψαρράς, efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα