Η Α. Λινού σχολιάζει την εκτίμηση Δερμιτζάκη για τα 1000 κρούσματα
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθήνα Λινού σχολίασε την εκτίμηση Δερμιτζάκη ότι πιθανώς τα ημερήσια κρούσματα φθάνουν τα 1000. Ανέφερε αναλυτικά η κ. Λινού:
“Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα πόσα είναι τα κρούσματα κορονοϊού, γιατί το ποσοστό των Ελλήνων που ελέγχονται είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες. Και φαντάζομαι ότι αυτό που λέει ο κ. Δερμιτζάκης είναι αλήθεια. Απλώς σε αυτά τα 1.000 κρούσματα περιλαμβάνονται και πάρα πολλά κρούσματα που είναι ασυμπτωματικά και γι΄ αυτό δεν έχει αναζητήσει κανείς διερεύνηση για να δούμε αν είναι θετικοί αυτοί οι άνθρωποι ή όχι. Επομένως, ναι όντως έχουμε πολλά κρούσματα, έχουμε πολλά κρούσματα που δεν έχουν συμπτώματα και αυτό εγκυμονεί έναν σοβαρό κίνδυνο, να προσβάλλουν ανθρώπους που θα έχουν προβλήματα και μπορεί να έχουν σοβαρή εξέλιξη της νόσου και αυτό μετά να οδηγήσει σε αύξηση και των διαγνωσμένων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε δύσκολες περιπτώσεις σε θάνατο. Αυτό είναι ανησυχητικό. Δεν φταίει τόσο ο καιρός αλλά ο τρόπος που έχουμε συνηθίσει να ζούμε στην Ελλάδα, μόλις έχουμε λίγη ψύχρα να μένουμε κλεισμένοι σε κλειστούς χώρους, τους οποίους δεν αερίζουμε”.
Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου σημείωσε ότι “υπάρχουν μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία και μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες. Τα μέτρα της πολιτείας πρέπει να στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του συνωστισμού. Ξέρουμε ποια είναι τα κέντρα συνωστισμού είναι τα λεωφορεία, είναι ίσως τα σχολεία, ίσως οι πλατείες, ίσως οι συναντήσεις. Όσες φορές είναι και σε κλειστό χώρο τα πράγματα είναι χειρότερα. Επίσης ένα άλλο μέτρο που αφορά την πολιτεία είναι να δημιουργήσει κίνητρα για τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συμπτώματα αλλά συνεχίζουν να εργάζονται”.