Δένδιας: Διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (vid)

Δένδιας: Διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (vid)

Mήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε πως διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν, όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική NAVTEX – Σταματήστε τις έρευνες, ξεκινήστε διάλογο με την Ελλάδα

«Μετά τη χθεσινή νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε για έρευνες μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές μας, η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Αντί για διάλογο, αντί για τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες είχαν δεσμευτεί να προτείνουν ημερομηνία, επέλεξαν πάλι την κλιμάκωση. Την ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί (Francois-Philippe Champagne).

Όπως ανέφερε, άλλωστε, μόλις πριν λίγες ημέρες οι 27 ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Τουρκία να απέχει από ενέργειες αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, ενώ γινόταν ρητή αναφορά στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως και στα δύο ζητήματα, η Τουρκία επέλεξε την κλιμάκωση, προσέθεσε. «Επιβεβαίωσε έτσι ότι είναι ο κατεξοχήν παράγων υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ, από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής σε κάθε πρόβλημα της περιοχής μας. Απέδειξε ότι οι επικλήσεις για διάλογο δεν είναι παρά προσχήματα. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να την κρίνει με βάση τις πράξεις και όχι τις διακηρύξεις. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα πριν να είναι αργά».

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναλύσει όλο το πρόσφατο ιστορικό της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Καναδό ομόλογό του. Συζήτησαν ακόμη μια ευρεία θεματολογία: τις εξελίξεις από την πανδημία του κορονοϊού, τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία, τη Λιβύη, τη Λευκορωσία, ζητήματα ενέργειας, τις σχέσεις ΕΕ- Καναδά και τα ζητήματα του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα είναι απόλυτα προσηλωμένη στη στήριξη των ευρωαντλατικών σχέσεων», σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας πως η χώρα μας μοιράζεται την ανησυχία των συμμάχων της τόσο για την απαράδεκτη συμπεριφορά τής Τουρκίας σε βάρος χώρας-συμμάχου, όσο και την επιλογή της να αποκτήσει μη συμβατό στρατιωτικό υλικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τον Καναδά, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως πρόκειται για μια «μακροχρόνια ιστορική φιλία, η οποία εδράζεται στις κοινές μας αξίες, στο σεβασμό μας στη δημοκρατία, στην αρχή επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα, στο σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στο σεβασμό και την επιλογή της πολυμέρειας ως βέλτιστου τρόπου συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις».

Είναι άλλωστε, όπως ανέφερε, μια φιλία με ισχυρά θεμέλια, η οποία καλλιεργείται από την ευημερούσα ελληνική ομογένεια στον Καναδά και ενισχύεται από την αυξανόμενη παρουσία καναδικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση του Καναδά να υποδεχτεί 50 οικογένειες ευάλωτων αιτούντων άσυλο, ενώ συλλυπήθηκε τον ομόλογό του για την πρόσφατη απώλεια του πληρώματος καναδικού ελικοπτέρου στο Ιόνιο, στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ εν ώρα καθήκοντος.

Σαμπανί: Ο Καναδάς επιθυμεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο

Από την πλευρά του ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί εξέφρασε την επιθυμία του Καναδά να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση, καθώς παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την ένταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο διάλογος θα μας πάει μπροστά, ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να μας βοηθήσει», επισήμανε. «Μιλήσαμε για όλα αυτά στα οποία ο Καναδάς μπορεί να διαδραματίσει ρόλο. Είμαστε ένας έντιμος εταίρος, που μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής».

Όπως τόνισε, ο Καναδάς έχει υποβάλει προτάσεις στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τις οποίες μετέφερε και στον κ. Δένδια, ενώ σε συνάντηση που θα έχει με τον κ. Στόλτενμπεργκ στην ευρωπαϊκή του περιοδεία θα του μεταφέρει τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. «Δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να το πράξει αυτό, όμως νομίζω πως μπορούμε και εμείς να ενισχύσουμε και να αρθρώσουμε λόγο, προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας για να κλείσει το χάσμα».

Σημείωσε πως πρέπει να μεταφερθεί σωστά το μήνυμα στην Τουρκία, να είναι σαφές ότι θέλουμε να παραμείνει στη Βορειοατλαντική συμμαχία. «Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει αποκλιμάκωση, σταθερότητα και αυτό μπορούμε να το πράξουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», προσέθεσε.

Επισήμανε ακόμη την επιθυμία του Καναδά να υπάρξει νέα ώθηση στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο Καναδάς είναι ο ήδη μεγαλύτερος επενδυτής εκτός ΕΕ στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν στην Ελλάδα καναδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για παράδειγμα στο μεταλλευτικό τομέα, και τώρα εξετάζεται πως θα αξιοποιηθεί η συνεργασία περαιτέρω, προάγοντας την πράσινη οικονομία και την ηλεκτροκίνηση.

«Θέλουμε να εξελιχθούμε στον καλύτερο υπερατλαντικό εταίρο που έχετε», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Θέλουμε να χτίσουμε μια σχέση που εδράζεται σε κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης, όλα αυτά υπάρχουν προφανώς στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι σταθερή και χαρακτηρίζεται από έννομη τάξη και κράτος δικαίου και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εγγύηση για να θέλουμε να κάνουμε περισσότερα».

Σχετικά Άρθρα