Παρασκήνιο: Πώς φθάσαμε στην αποπομπή Κοντονή – Γιατί επέλεξε τώρα να δημοσιοποιήσει την παραίτηση, τι λέει στο libre
Την πόρτα εξόδου έδειξε η Κουμουνδούρου στον Σταύρο Κοντονή, με μια ανακοίνωσή της λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Με τον τρόπο αυτό έκλεισε -με ηχηρό τρόπο- η κόντρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και πρώην βουλευτή Ζακύνθου, κόντρα που είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, με τις δηλώσεις του στον Αντέννα και τον Γιώργο Παπαδάκη.
Για την ακρίβεια όμως, έκλεισε η πρώτη μέρα της σφοδρής σύγκρουσης, διότι ουδείς είναι σε θέση να προδικάσει τη συνέχεια, ουδείς εκτός του ίδιου του Στ. Κοντονή.
Αγεφύρωτο το χάσμα Κουμουνδούρου-Κοντονή – Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός
«Με αυτά που είπε ο Σταύρος (Κοντονής), έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», σχολίαζε μιλώντας στο libre κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μολονότι δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη «θέμα Κοντονή», εν τούτοις πολλά ήταν τα μέλη του τα οποία αναφέρθηκαν σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες μας.
Οι θέσεις του Στ. Κοντονή ήταν γνωστές, το ότι όμως επέλεξε να παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή λίγα 24ωρα πριν και να το δημοσιοποιήσει χθες, ακριβώς στην κορύφωση της σχεδόν εξάχρονης δίκης της Χρυσής Αυγής, ήταν ένα ζήτημα που προβλημάτισε ιδιαιτέρως την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η… εκδίκηση ήταν το κίνητρό του, υποστηρίζει σήμερα από τη στήλη του στα «Νέα» ο Γιώργος Παπαχρήστος, εκδίκηση για το ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2018, την ώρα, μάλιστα, που έμενε στο υπουργικό σχήμα ο αναπληρωτής του, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Με τις πάγιες απόψεις του έριξε νερό στο μύλο της επιχειρηματολογίας του κυβερνώντος κόμματος, ιδίως φυσικά για το σκέλος εκείνο που αφορά στις ποινές και τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, έλεγαν από την Κουμουνδούρου.
Καθόλου τυχαία, υπογράμμιζαν, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής …άρπαξαν αμέσως την ευκαιρία που τους έδωσε ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής – υπουργός.
Ο πυρήνας, της επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα μπορούσε να συμπυκνωθεί εξάλλου στο σημερινό βασικό τίτλο της εφημερίδας «Τα Νέα», «Δώρο ΣΥΡΙΖΑ σε Χρυσή Αυγή», πάντως επί της ουσίας των δύο θεμάτων, απαντήσεις έδωσε ο άνθρωπος που τον διαδέχθηκε στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Μιχάλης Καλογήρου, με δηλώσεις του στο libre.
Τι ισχύει τελικά με το νέο ποινικό κώδικα και τη μείωση των ποινών της Χρυσής Αυγής – Μιλά στο libre ο πρώην Υπ. Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου
Τα λόγια που αντάλλαξαν χθες η Κουμουνδούρου και ο Στ. Κοντονής (Επτανήσιος γαρ…) ήταν βαριά, ως εκ τούτου και η κατάληξη με την αποπομπή του (αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη στο κομματικό καταστατικό για διαγραφή) ήταν θέμα χρόνου.
«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ήταν, θυμίζουμε, η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου.
Ανταπαντώντας, μπορεί να επέκρινε τη ΝΔ γιατί αυθαιρέτως συνέδεσε τις ενστάσεις του για τον Ποινικό Κώδικα με την παραίτησή του, η τελευταία παράγραφος, ωστόσο, ήταν εκείνη που έδινε τον τόνο:
«Επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».
Ενώ και σε δεύτερο χρόνο, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Νίκη Λυμπεράκη, ο Στ. Κοντονής έκανε λόγο για «άθλιους συκοφάντες και ψεύτες», επίσης ότι ο ίδιος παραμένει απαρέγκλιτα ένας κομμουνιστής της ανανεωτικής Αριστεράς (όπως, άλλωστε, ήταν από φοιτητής ακόμη). Και με αυτό το τελευταίο πιθανώς να ήθελε αφενός να υπονοήσει ότι η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν προέρχεται από το ρεύμα της ανανεωτικής Αριστεράς και ό,τι αυτή κομίζει, αφετέρου να απευθυνθεί κυρίως σε παλαιούς συντρόφους του από αυτό το ρεύμα που σήμερα κατά σύμπτωση ανήκουν στην «αντιπολιτευτική» τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, πάντως, στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν νομίζουμε πως βρέθηκε κάποιος να τον υπερασπιστεί…
Το libre συνομίλησε με τον Στ. Κοντονή (λίγο πριν την οριστική αποπομπή του) και επιμένοντας στις απόψεις του μας παρέπεμπε αφενός στη δική του ομιλία στη Βουλή κατά την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και την επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης, όπως έλεγε, αφετέρου στη δημόσια διαφωνία της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2019 για δύο σημεία του προς ψήφιση Κώδικα: τις διατάξεις για το βιασμό και την εγκληματική οργάνωση.
Ειδικότερα, η Νεολαία χαρακτήριζε «απαράδεκτο» ο νέος Ποινικός Κώδικας «να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας». Για την ιστορία, οι επισημάνσεις της Νεολαίας για το βιασμό ελήφθησαν υπόψη.
Ο πρώην βουλευτής και υπουργός Δικαιοσύνης διατηρεί, φυσικά, τις απόψεις του τόσο για το εσπευσμένο -όπως υποστηρίζει- της ψήφισης του νέου Ποινικού Κώδικα, όσο και για τους χειρισμούς που έγιναν επί ημερών του στο θέμα της Novartis, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το libre.
Μετά και την αποπομπή του πρώην στελέχους από το κόμμα του («το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του […] επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί»), τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Στ. Κοντονή. Θα θελήσει να δώσει συνέχεια;
Νίκος Παπαδημητρίου