Επιστροφή στον Απρίλιο: Γεμίζουν ΜΕΘ, αυξάνονται οι νεκροί – Δημοσιεύεται ο χάρτης με τα τοπικά lockdown
Η Αττική (και όχι μόνο) εξακολουθεί να βρίσκεται σε σημείο συναγερμού με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να παραμένει μεν σταθερός αλλά σε υψηλό σημείο. Παράλληλα, ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων αγγίζοντας τα επίπεδα του Απριλίου.
Ειδικότερα, οι 91 διασωληνωμένοι ασθενείς που καταγράφηκαν στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, είναι μόλις 2 λιγότεροι από τον αριθμό των 93 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί στις 5 Απριλίου 2020.
Αλλά και ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας θυμίζει Απρίλιο, καθώς τότε αναφέρονταν 5 με 9 θάνατοι την ημέρα, όπως συμβαίνει και τώρα. Το γεγονός ότι μόνο στις πρώτες 8 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν καταλήξει 39 άνθρωποι, είναι ενδεικτικό ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.
Πέντε περιοχές στην Αττική είναι στο «κόκκινο» λόγω κοροναϊού. Πρόκειται για πέντε δήμους που εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα.
- Αθηναίων,
- Πειραια,
- Ιλίου,
- Αχαρνών
- Περιστερίου
Με βάση τα δυσμενή αυτά στοιχεία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, μέσα από τη δημιουργία ενός «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό».
Ο εν λόγω χάρτης ( ήδη αναρτημένος στο covid19.gov.gr.), ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:
- Επίπεδο 1: ετοιμότητας,
- Επίπεδο 2: επιτήρησης,
- Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και
- Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου
Στην πρόταση για μάσκες παντού αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επαναλαμβάνοντας όμως ότι «αν εφαρμοστούν τα μέτρα, είναι εμφανές ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερη πορεία από πολλές άλλες πόλεις».
Το τοπικό lockdown στην Αττική είναι μια ύστατη λύση, κατά τον κ. Κικίλια. Η κυβέρνηση δεν προκρίνει ένα οριζόντιο lockdown απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα. «Συμπάσχω με εκείνους που αγωνίζονται για ένα μεροκάματο, είναι δύσκολο» είπε ο υπουργός.
Αντίθετα, πάνω στο τραπέζι βρίσκεται το μέτρο της χρήσης μάσκας παντού. «Είναι ξένο από εμένα να κουνάω το δάχτυλο στους πολίτες» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Βατόπουλος: Ανησυχητική η σταθερότητα των κρουσμάτων
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο OPEN τόνισε πως είναι «ανησυχητική η σταθερότητα» των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά.
«Η κατάσταση είναι ρευστή… Έχουμε μία σταθερότητα που είναι ανησυχητική. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε συρροή σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Διανύουμε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση».
Όσον αφορά στον χάρτη με τις κόκκινες περιοχές, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα και με όλες τις λεπτομέρειες… Στις περιοχές με κόκκινο πρέπει να ισχυροποιηθούν τα μέτρα» ενώ συμπλήρωσε πως αποτελεί «ψευδοπρόβλημα ο διαχωρισμός μεταξύ ατομικής και συλλογικής ευθύνης» και πως «η πολιτεία πρέπει να βοηθά στην εφαρμογή των μέτρων».