Χρυσή Αυγή: Κρίσιμη μέρα για τις ποινές – Τα ελαφρυντικά κρίνουν το εύρος – Τι σημαίνει η αλλαγή στάσης της εισαγγελέως
Περίπου στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης η έδρα ανακοίνωσε διακοπή, με την δίκη να μεταφέρεται για σήμερα Παρασκευή. Σήμερα λοιπόν είναι η ημέρα των ποινών για τους καταδικασθέντες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, καθώς το δικαστήριο θα αποφασίσει ποια θα είναι η τιμωρία για τις πράξεις που καταλόγισε.
Η απόφαση των δικαστών επί των ελαφρυντικών θα οριοθετήσει το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν. Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.
Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Παπαδάκης, για τα ελαφρυντικά που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης
Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.
«Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.
Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο όπως είπαμε οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».
Τι σημαίνει η αλλαγή στάσης της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου άλλαξε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών μετά τα νέα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης, που ζητούσαν να αναγνωριστεί και στους εντολείς τους το ελαφρυντικό της διάταξης 187, παρ. 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα για τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα και για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη για εγκληματική οργάνωση αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη.
Η ίδια δεν δέχτηκε το ίδιο ελαφρυντικό να δοθεί και σε όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σκεπτικό ότι το ελαφρυντικό του σύννομου βίου δίνεται αυτόματα στους καταδικασθέντες με τον νέο ποινικό κώδικα έχει απολύτως αμφισβητηθεί μετά και το «σπάσιμο» των ισοβίων του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, το οποίο οδήγησε σε αναίρεση από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε σχέση με την αναγνώρισή του, Βασίλη Πλιώτα.
Όπως είχε επισημάνει στην αναίρεση του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας το δικαστήριο που «έσπασε» με το ελαφρυντικό τα ισόβια στον Επ.Κορκονέα, δεν είχε λάβει υπόψη του: «Περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.
Αρχικά η Α. Οικονόμου είχε ζητήσει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Για τους υπολοίπους είχε ζητήσει την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.
Η εισαγγελέας δικαιολόγησε την εισήγηση της , που είναι κόντρα στην πρόταση που είχε κάνει να μην καταδικαστεί κανείς για εγκληματική οργάνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά»