Ποινικός Κώδικας: Έγκριτοι νομικοί παίρνουν θέση – Μειώνονται οι ποινές των ναζιστών της Χρυσής Αυγής; Τι λένε για τα πολιτικά δικαιώματα
Μία σκληρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει γύρω από το ζήτημα του ποινικού κώδικα και αν οι αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ… δημιουργούν συνθήκες -όπως υποστηρίζει από χθες η κυβέρνηση- για τη μείωση των ποινών των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.
Το θέμα έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις σήμερα με την επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση με την Χρυσή Αυγή στο παρελθόν, ενώ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μειώνουν τις ποινές ενώ δεν στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων οι χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Τροπολογία από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων της Χρυσής Αυγής
Σκληρή και σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου η οποία απαντώντας σε ανακοίνωσή της κατηγόρησε τη ΝΔ ότι “τόσα χρόνια ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάει το δάχτυλο”, παραθέτοντας επιχειρήματα για “τα ψέματα της ΝΔ”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παράλληλα με παρέμβαση του μέσω του libre ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, τοποθετείται στις αιτιάσεις της ΝΔ, και απαντά στα όσα λέγονται.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΟ LIBRE
Ποια είναι η θέση όμως των επιστημόνων (οι οποίοι δεν πρόσκεινται πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ) για την ουσία του νέου ποινικού κώδικα; Δύο έγκριτοι νομικοί, παίρνουν θέση και εκφράζουν τις απόψεις τους.
Κούγιας: Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική
«Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας, να αποφασίζει δηλαδή ο λαός για κάτι.
«Θεωρώ σωστή τη νομοθετική πρόβλεψη, η δημοκρατία γι αυτό είναι. Δεν μπορεί μια δικαστική απόφαση να στερήσει από τον λαό να αποφασίσει για κάτι», δήλωσε ο γνωστός δικηγόρος σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα, στον Alpha 98,9 και συνέχισε:
«Για πολλά χρόνια ήταν εκτός νόμου το ΚΚΕ και ο έγκλειστος Φλωράκης δεν μπορούσε να πατήσει στην Ελλάδα. Όταν η δημοκρατία επανήλθε, το πρώτο που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν η νομιμοποίησή του. Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένας εκσυγχρονισμός που έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Με τις παλιές νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν μετά τον εμφύλιο, που η παράταξη που επικράτησε ουσιαστικά επέβαλε τον Ποινικό Κώδικα, είχαμε ακραίες νομοθετικές βλέψεις. Με τον νόμο 1608, όποιος ήταν διευθυντής τραπέζης και υπεξαιρούσε χρήματα, δεν αφαιρούσε ανθρώπινη ζωή, τιμωρούνταν με ισόβια, από την άλλη, ένας που σκότωνε μπορεί να ήταν εκτός φυλακών σε 10 χρόνια».
Αντιπρόεδρος ΔΣΑ, Θέμης Σοφός: Ορθή η επιλογή του νέου ποινικού κώδικα – Εξορθολογίζει το πλαίσιο ποινών
“Ορθή η επιλογή του νέου ποινικού κώδικα για τα πολιτικά δικαιώματα – Δεν πρέπει να αποφασίζουν τα ποινικά δικαστήρια” σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός.
“Υποστηρίζω την ορθότητα της επιλογής για την κατάργηση της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων” είπε ο κύριος Σοφός και πρόσθεσε: Δεν είναι στην κρίση ενός ποινικού δικαστηρίου αν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος, να μην είναι τόσο τυπική η σύσταση ενός πολιτικού κόμματος αλλά να είναι ουσιαστική διερεύνηση εάν το πολιτικό κόμμα εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος”
Και κατέληξε: “Ο νέος ποινικός κώδικας εξορθολογίζει και εκλογικεύει το πλαίσιο των ποινών”
Αναλυτικά όλο το απόσπασμα των δηλώσεων του Θέμη Σοφού
“Ανεξαρτήτως των όποιων ιδεολογικών διαφορών που μπορεί να έχω εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μια μεταρρύθμιση τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, την οποία μεταρρύθμιση από την αρχή υποστήριξα τότε που ήταν ο Μιχάλης καλογήρου, και εξακολουθώ να υποστηρίζω.
Θεωρώ ότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ιδιαιτέρως σοβαρές και προφανώς εκλογικεύουν και εξορθολογίζουν το πλαίσιο των ποινών και την ποινική μεταχείριση και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτεία γενικώς την επανένταξη ενός καταδικασθέντος.
Ως προς τα πολιτικά δικαιώματα ειδικά, θα σας πω επίσης ότι είναι ένα βαθιά πολιτειακό θέμα, δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δει κανείς στο στενό πλαίσιο του ποινικού κώδικα.Επίσης θα υποστηρίξω την ορθότητα της επιλογής τότε για την κατάργηση της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.Για ποιο λόγο; Διότι η πολιτική αποδοκιμασία με βάση το Σύνταγμά μας ανήκει στην λαϊκή κυριαρχίας . Άρα το αν θα εκλεγεί κανείς ή θα εκλέξει, ειδικά αν θα εκλεγεί, είναι ζήτημα λαϊκής κυριαρχίας, το οποίο επαφίεται στην λαϊκή κυριαρχία.Όπως έλεγε ο Μάνεσης για τις συνταγματικές ελευθερίες, η λαϊκή κυριαρχία είναι αυτό που θέλει ο λαός ανεξαρτήτως του τι θέλει, αρκεί να το θέλει.
Άρα λοιπόν το μόνο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να δει κανείς στο συγκεκριμένο προβληματισμό δεν είναι η ενδεχόμενη ορθότητα της επιλογής της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα ποινικό δικαστήριο αλλά οι τυπικές προϋποθέσεις που υπάρχουν για την σύσταση ενός πολιτικού κόμματος.
Δεν είναι στην κρίση ενός ποινικού δικαστηρίου αν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος, να μην είναι τόσο τυπική η σύσταση ενός πολιτικού κόμματος αλλά να είναι ουσιαστική διερεύνηση εάν το πολιτικό κόμμα εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος”.