“Σπάει” το κλίμα διαλόγου ο Ερντογάν με ακραία πρόκληση στην Αμμόχωστο- Επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα
Η νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο δεν αποτελεί απλώς ένα «προεκλογικό πυροτέχνημα» που στόχευε στην στήριξη του Ερσίν Τατάρ. Η Άγκυρα προχώρησε σε νέα τετελεσμένα επί του εδάφους που επεκτείνονται πολύ πιο πέραν από μια λωρίδα αμμουδιάς ενάμιση χιλιομέτρου.
Οι σοβαρές προεκτάσεις που έχει η χθεσινή ανακοίνωση από Τατάρ και Ερντογάν φαίνεται και μέσα από την κινητοποίηση της Λευκωσίας όλο το τελευταίο 48ωρο αλλά και με την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από τη Δευτέρα το πρωί, όταν οι πληροφορίες στο Προεδρικό επιβεβαίωναν ότι θα γίνουν κινήσεις στην κλειστή περιοχή Βαρωσίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε σειρά επαφών που κράτησαν έως και το βράδυ. Μίλησε αρχικά με την Άγκελα Μέρκελ, τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και τέλος με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σ’ όλες τις περιπτώσεις ο ΠτΔ τους ενημέρωσε για τις ισχυρές ενδείξεις που είχε στα χέρια της κυβέρνηση ζητώντας του να παρέμβουν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.
Παράλληλα ενέργειες έγιναν και από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος ενημέρωσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αντίδραση ΥΠΕΞ
H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Κύπρος: Το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας για τα Βαρώσια
Μπορέλ: Ανησυχία από την ανακοίνωση Ερντογάν για τα Βαρώσια
Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο hellasjournal.com, οι τελευταίες εξελίξεις, αφενός με τους S400, κυρίως, όμως, με την άκρως επιθετική κίνηση της Άγκυρας στα Βαρώσια, δημιουργεί εύλογα το ερώτημα κατά πόσο μπορεί η Αθήνα να προσέλθει σε διάλογο την ώρα που ο Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλήσεις.
Σημειώνει μεταξύ άλλων: Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια, διότι δεν πρόκειται για απόφαση του κατοχικού καθεστώτος, είναι τορπίλη στις προσπάθειες που γίνονται από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για να πέσουν οι τόνοι και να σημειωθεί αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος δεν είχε εποικιστεί για 46 χρόνια από την Τουρκία, διότι ήταν, αν θέλετε, το «τυράκι», για να αποσπάσει στις συνομιλίες ότι ήθελε στις άλλες πτυχές του Κυπρικαού, κυρίως στη συνταγματική. Όλοι πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα παραχωρούσε την Αμμόχωστο για να πάρει όλα τα υπόλοιπα που απαιτούσε.
Η νέα κίνηση της κατοχικής δύναμης είναι ακραία και προκλητική στον υπερθετικό βαθμό. Στέλνει παντού το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι δική του. Και προκαλεί και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος μετά την τουρκική αυτή ενέργεια βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος: Να λάβει μέρος ή όχι στον ελληνοτουρκικό διάλογο;
Και το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Πως θα συμμετέχει στον όποιο διάλογο με τους Τούρκους όταν συντελείται αυτό το νέο έγκλημα της Άγκυρας -στην Αμμόχωστο αυτή τη φορά- και όταν το Μπαρμπαρός και τα τουρκικά πολεμικά παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ;
Διότι ο Ερντογάν θέλει να τον αναγκάσει να πάει σε συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και όλες τις άλλες απαιτήσεις του, για να δείξει ότι ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει την Κύπρο.
Πηγή: philenews.com