Πότε “βλέπει” εκλογές ο Αλ.Τσίπρας- Ο σχεδιασμός και η “μεταβλητή” Τσακαλώτος

Πότε “βλέπει” εκλογές ο Αλ.Τσίπρας- Ο σχεδιασμός και η “μεταβλητή” Τσακαλώτος

Σε διάταξη αντιπολιτευτικής μάχης δώδεκα μηνών έχει θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας καθώς, όπως αφήνει να εννοηθεί σε συνομιλητές του, εκτιμά πως εκτός απροόπτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές (διπλές κάλπες) το φθινόπωρο του 2021. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, ο εκλογικός χρόνος συναρτάται άμεσα με τις εξελίξεις στην οικονομία και την πανδημία. Ο “ανεδαφικός” ή “εικονικής πραγματικότητας” –κατά την Κουμουνδούρου– προϋπολογισμός του επόμενου έτους, το προσχέδιο του οποίου κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν θα πιάσει τους στόχους του, εκτιμά ο κ. Τσίπρας, ωστόσο δυσκολότερο εγχείρημα θα αποδειχθεί η κατάρτιση του προύπολογισμού για το 2022.

Αυτή θα είναι, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η λυδία λίθος των αποφάσεων του πρωθυπουργού. Εφόσον η πανδημία συνεχιστεί και κατά το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χρονιάς και Ευρωπαίοι μαζί με την ΕΚΤ αποφασίσουν να συνεχιστεί και το 2022 η δημοσιονομική χαλαρότητα, τότε ίσως η κυβέρνηση μπορέσει να διατηρήσει μια σχετική πρωτοβουλία κινήσεων.

Εάν, όμως, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο που συζητείται στις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη, η ΕΕ αναγκαστεί να επιστρέψει σταδιακά σε πλεονάσματα και δημοσιονομική πειθαρχία μετά το καλοκαίρι του 2021, η εκτίμηση του κ. Τσίπρα είναι πως ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες πριν κληθεί να εφαρμόσει σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές για να ανακτηθούν οι στόχοι του πλεονάσματος και της κάλυψης των ελειμμάτων.

Έως ένα βαθμό αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός -εάν επιβεβαιωθεί- εξηγεί και την απόφαση να μην δαπανηθούν μεγαλύτερα ποσά από το “μαξιλάρι” των 37 δισ. για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Επιδιώκεται, δηλαδή, να κρατηθούν αποθέματα ώστε να μην χρειαστεί η καταφυγή σε εξωτερικό δανεισμό όταν “ανοίξουν” οι οικονομίες και επιστρέψουμε σε σκληρότερες δημοσιονομικά πολιτικές, επειδή εκτιμάται πως τότε μπορεί να υπάρξει ράλι κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα δυσχεράνει τον δανεισμό της χώρας.

Με αυτό το σκεπτικό ( με το οποίο φέρεται να συμφωνεί απολύτως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, άλλωστε, προέβλεψε νέα μνημόνια μετά τη λήξη της πανδημίας), στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκπονείται σχεδιασμός δώδεκα μηνών με συγκεκριμένους αντιπολιτευτικούς άξονες αλλά και πρωτοβουλίες για τον προσπορισμό ωφελών από την δυσαρέσκεια των πολιτών που εκτιμάται πως θα προκύψει από τις παρενέργειες της πανδημίας και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται πως ο πρωθυπουργός διαθέτει ακόμα σημαντικά αποθέματα ανοχής και μεγάλη συμπαράσταση από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρει βήματα και ευκαιρίες για την προβολή των πολιτικών του θέσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κουμουνδούρου συζητούν συχνά την έλλειψη ευκαιριών να υπάρξουν τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις (τετ α τετ) μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του και υπουργών της κυβέρνησης. Οι υπουργοί συνήθως φιλοξενούνται μόνοι και με μεγάλη άνεση χρόνου στα τηλεοπτικά παράθυρα, ενώ λείπουν, πλέον, πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές που θα βοηθούσαν τους πολίτες να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ της κυβερνητικής πολιτικής και των θέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής.

Η εκτίμηση για εκλογές το φθινόπωρο του 2021, πριν, δηλαδή, η κυβέρνηση αναγκαστεί να φέρει σκληρά αντιδημοφιλή μέτρα, αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα να προσαρμόσει τον σχεδιασμό του και για τα εσωκομματικά.

Το συνέδριο και η παράμετρος …Ευκλείδης

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, δηλαδή, εάν το 2021 θα είναι έτος συνεδρίου για τον ΣΥΡΙΖΑ. “Ένα συνέδριο απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προετοιμασίας και διαδικασιών που εκ των πραγμάτων θα προκαλέσουν αναζωπύρωση της εσωστρέφειας και θα αποπροσανατολίσει από το έργο της αντιπολίτευσης”, φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας. Οι τελευταίες αλλαγές με το νέο γραμματέα, το νέο επικοινωνιακό επιτελείο και τους νέους τομεάρχες φαίνεται πως οδηγούν σταδιακά σε ένα μεικτό σχήμα αναβάθμισης της αντιπολίτευσης και, παράλληλα, διάταξης εκλογικής μάχης.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί με ενδιαφέρον την προσπάθεια ορισμένων μέσων ενημέρωσης να “παίξουν” με την κόντρα του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. “Προσπαθούν να επαναλάβουν το μιντιακό εγχείρημα υποστήριξης του Κώστα Σημίτη και υπονόμευσης του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την δεκαετία του ’90”, έλεγε στο libre κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. “Μόνο που οι αναλογίες δεν είναι ίδιες και εκτιμώ πως ο Ευκλείδης δεν θα πέσει σε αυτή την παγίδα, όσο κι αν κολακεύεται από την προβολή καια αναγνώριση του τυγχάνει από κάποια μέσα ενημέρωσης”, τόνισε, παραπέμποντας, ουσιαστικά, στην δισέλιδη συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπ. Οικονομικών στο “Βήμα” και την υπερπροβολή που έτυχε. Όπως και με το άρθρο του πρώην γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη στα “Νέα”.

Όμως, ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως το “φλερτ” ορισμένων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα εκτονωθεί και δεν θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος εντονότερων εσωτερικών συγκρούσεων. Οι κινήσεις του, το τελευταίο διάστημα, προκάλεσαν την δυσφορία του πρώην υπουργού, ο οποίος θεώρησε πως υποβαθμίστηκε, ωστόσο η κοινή δήλωση του με την Έφη Αχτσιόγλου για τον προϋπολογισμό εκτιμάται ως κίνηση εκτόνωσης και αναγνώρισης στον κ. Τσακαλώτο έναν δυσυπόστατο ρόλο. Αυτόν του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αλλά και του “μέντορα” στα οικονομικά- άλλωστε είναι επικεφαλής του κύκλου οικονομικών τομεαρχών.

Στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η αρκετά σκληρή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα -“δεν συμπροεδρεύουμε και όποιος έχει άλλη άποψη ας προκαλέσει θέμα στην Κεντρική Επιτροπή”– εκλήφθηκε ως αποφασιστικότητα να επιβάλλει τον γενικότερο σχεδιασμό του.

Σεραφείμ Κοτρώτσος

Σχετικά Άρθρα