Pravda για Ναγκόρνο Καραμπάχ:” Η Ρωσία δεν πρόκειται να βρεθεί στην ίδια πλευρά με την Τουρκία”
“H Ρωσία δεν χρειάζεται να εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι Ρώσοι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίζουν μόνο τα ρωσικά συμφέροντα. Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας μεγάλος πόλεμος στην περιοχή – ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας” αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Pravda.
Η συλλογιστική της εφημερίδας για το θέμα αναφέρει ότι η στήριξη και εξοπλισμών των Αζέρων από την Τουρκία από την μια και οι στενές στρατιωτικές σχέσεις και συμφωνίες που έχει η Αρμενία με την Μόσχα από την άλλη θα προκαλέσουν αναπόφευκτα ανάφλεξη στην περιοχή.
Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο άρθρο γνώμης της ρώσικης εφημερίδας:
“Σύμφωνα με τον Andrei Perla, παρατηρητή του TsarGrad, εκατοντάδες άντρες στέκονται στη γραμμή των στρατιωτικών γραφείων εγγραφής και στρατολόγησης στην Αρμενία, περιμένοντας στην ουρά να πάνε στον πόλεμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρμένιοι που ζουν ως διασπορά ξεπερνούν τους Αρμένιους που κατοικούν στην Αρμενία. Σήμερα, τρία εκατομμύρια Αρμένιοι ζουν στη Ρωσία.Περίπου 1 εκατομμύριο Αρμένιοι ζουν στη Γαλλία και απολαμβάνουν τεράστια πολιτική επιρροή εκεί.Περίπου μισό εκατομμύριο Αρμένιοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η επιρροή τους είναι πολύ εμφανής εκεί και σε άλλες διασπορές.Αυτή η σύγκρουση δεν θα παραμείνει τοπική: η Τουρκία, η Ρωσία και η Γαλλία έχουν ήδη συμμετάσχει σε αυτήν την ιστορία.
Η Αρμενία και η Ρωσία δεσμεύονται από συμμαχικές υποχρεώσεις. Υπάρχει μια ρωσική στρατιωτική βάση στην Αρμενία και η Αρμενία είναι μέλος του CSTO (Οργανισμός Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια) και του EAEU (Ευρωπαϊκή-Ασιατική Οικονομική Ένωση)
Με τη σειρά του, το Αζερμπαϊτζάν είναι αναμφίβολα οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα ο στρατιωτικός σύμμαχος της Τουρκίας.
Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Gleb Kuznetsov έγραψε: «Κανείς δεν ήταν έτοιμος να καλύψει (ειδησεογραφικά) τη σύγκρουση, αλλά όχι τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων που” δέχτηκαν επίθεση “από τους Αρμένιους το πρωί … Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η σύγκρουση θα τελειώσει όταν το Αζερμπαϊτζάν ανακτήσει την κυριαρχία του στις περιοχές γύρω από το Καραμπάχ ή πάνω σε όλο το Καραμπάχ».
Κανείς δεν έκρυψε ότι το Αζερμπαϊτζάν βλέπει την Αρμενία ως τρομοκρατικό κράτος. Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ίχνη αρμενικής αρχιτεκτονικής ή ιστορίας καταστρέφονταν συστηματικά στο Nakhichevan, το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.
Τι πρέπει να κάνει η Ρωσία;
Η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς παρατηρητή και εγγυητή της ειρήνης, παρόλο που πρόκειται να είναι εύθραυστη ειρήνη. Η σύγκρουση συμβαίνει ήδη και πρέπει να τη διατηρήσουμε τοπική.
Ο Sergey Markedonov, κορυφαίος ερευνητής στο Κέντρο Ευρω-Ατλαντικής Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο MGIMO, δήλωσε ότι «η τρέχουσα κλιμάκωση έρχεται ως άμεση συνέπεια των παγωμένων διαπραγματεύσεων»
Η Ρωσία δεν χρειάζεται καθόλου αυτήν τη σύγκρουση, κανείς δεν θα πει «ευχαριστώ» ούτως ή άλλως.
Εάν η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει σε εχθροπραξίες, είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να βρεθεί στην ίδια πλευρά με την Τουρκία. Αυτό θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει ένας νέος ρωσo-τουρκικός πόλεμος, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί απλώς να κάθεται και να απολαμβάνει τη μάχη των μονομάχων.”