Τα περίπτερα έκλεισαν… ο κόσμος έμεινε πλατεία – Απαγόρευση κυκλοφορίας και στο βάθος… καραντίνα

Τα περίπτερα έκλεισαν… ο κόσμος έμεινε πλατεία – Απαγόρευση κυκλοφορίας και στο βάθος… καραντίνα

Tα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και οι κάβες έκλεισαν τα μεσάνυχτα στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κοροναϊού. Πόσο όμως αποτελεσματικά λειτούργησε το ούτως ή άλλως αμφισβητούμενο μέτρο, το οποίο έχει ξεσηκώσει και θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους επαγγελματίες που πλήττονται όσο και από την αντιπολίτευση;

Έχουμε και λέμε: Τουλάχιστον τρεις πλατείες της Αθήνας παρατηρήθηκε συνωστισμός, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι πολύς κόσμος υπήρχε και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Εκεί που σίγουρα, λοιπόν, δεν είχε επιτυχία το μέτρο ήταν στη Νέα Σμύρνη, στο Παγκράτι, στα Εξάρχεια και όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, στο Μοναστηράκι.

Στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, στη Βαρνάβα και στον Άγιο Νικόλαο και στο κέντρο η παρουσία του κόσμου μετά τις 00.00 δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι αν κάποιος θέλει, μπορεί να αγοράσει αλκοόλ και νωρίτερα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετοί αναφέρουν ότι πολύς κόσμος παρέμεινε μετά τα μεσάνυχτα και στην Πανόρμου, τονίζοντας μάλιστα κάτι το οποίο ενδεχομένως αυτοί που αποφάσισαν να επιβάλουν το συγκεκριμένο μέτρο να μην το σκέφτηκαν.

Όσο πλησίαζε η ώρα για να κλείσουν τα περίπτερα, τόσο περισσότερος κόσμος συνωστιζόταν σε αυτά για να ψωνίσει…

Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες, είναι ότι σε καμία από αυτές τις τρεις πλατείες δεν πέρασε περιπολικό για να ζητήσει από τον κόσμο να απομακρυνθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛΑΣ, σε πρώτο στάδιο η αστυνομία θα ζητά απομάκρυνση από τα μεγάφωνα και αν οι παρευρισκόμενοι δεν συμμορφώνονται, θα επιβάλλει πρόστιμα ύψους 150 ευρώ ανά άτομο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας στην Περιφέρεια Αττικής και στις περιοχές που είναι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή στην Ημαθία, στο Κιλκίς, στην Πέλλα, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, στα Χανιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Μύκονο.

Θεσσαλονίκη: Σαν να μην υπάρχει ιός

Δυνατή μουσική, ποτά, χορός, ναργιλέδες και για αποστάσεις… ούτε λόγος το Σαββατόβραδο στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κυρίως νεολαία, λικνίζεται στους χορούς της δυνατής μουσικής και τα σταντ, ενώ τοποθετούνται αρχικά με τις απαραίτητες αποστάσεις, στο τέλος γίνονται ένα.

Στο Θέατρο Γης επικράτησε το αδιαχώρητο για την παράσταση του ηθοποιού Αλέξανδρου Τσούβελα με τον Θανάση Παπαγεωργίου. Όπως φαίνεται στο βίντεο του GrTimes.gr, ο μόνος ελεύθερος χώρος είναι oι διάδρομοι.

Οι εικόνες συνωστισμού δημιουργούν προβληματισμό  ενώ οι  λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα και δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, τότε ο «εφιάλτης» της καραντίνας θα επιστρέψει.

Προς το τέλος της εβδομάδας που αρχίζει αύριο, θεωρούν οι ειδικοί ότι θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουν την αντίδραση που επιθυμούν.

Η κυβέρνηση και οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν τα κρίσιμα δεδομένα, δηλαδή τα νέα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος στον Ελεύθερο Τύπο, τα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί τόσο οι επιστήμονες στην Επιτροπή όσο και η κυβέρνηση ξεδιπλώνονται ανάλογα με τα ημερήσια κρούσματα, το πού βρίσκεται το «R», πόσο εκθετική είναι η αύξηση και συνυπολογίζονται οι δυνατότητες του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Πρέπει να υπάρχει το μαξιλάρι ελεύθερων κλινών. Τώρα έχουμε πίεση του συστήματος στην Αθήνα, αλλά υπάρχουν και ελεύθερες κλίνες. Είμαστε στην κόψη του μαχαιριού. Σε μία επιδημία που μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε.

Μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο ενός ολιγοήμερου lockdown φαίνεται απομακρυσμένο όπως διαβεβαιώνουν διαρκώς όλοι οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μέτρα που φέρονται να επεξεργάζονται οι ειδικοί είναι:

  • Πρώτον, η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Είναι ένα μέτρο που εδώ και καιρό έχουν προτείνει ανοιχτά οι λοιμωξιολόγοι, καθώς θεωρούν πως θα περιορίσει πολύ περισσότερο την εξάπλωση της πανδημίας.
  • Δεύτερον, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί, όπου η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με SMS.
  • Τρίτον, αποστολή SMS για τις μετακινήσεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών.

Σχετικά Άρθρα