Οι ΜΕΘ στο μικροσκόπιο: Ενισχύθηκαν ή όχι ενόψει δεύτερου κύματος; – Ο ρόλος των ιδιωτών

 Οι ΜΕΘ στο μικροσκόπιο:  Ενισχύθηκαν ή όχι ενόψει δεύτερου κύματος; – Ο ρόλος των ιδιωτών

Την ώρα που τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους οι αντιδράσεις συνεχίζονται για την κίνηση της κυβέρνησης να μην επιτάξει ουσιαστικά ΜΕΘ από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια -όπως είχε προαναγγελθεί εφόσον υπήρχε ανάγκη- αλλά να δεσμεύσει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα προς το τέλος Οκτωβρίου ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές, αλλά και οι ειδικοί ότι θα καταγραφεί το φαινόμενο της συννοσηρότητας κοροναϊού και γρίπης οπότε και υπολογίζεται ότι τα πολλαπλά περιστατικά είναι πιθανό να προκαλέσουν ασφυξία στο ΕΣΥ.

Οι φόβοι των αρχών εστιάζονται στο γεγονός ότι οι πολίτες θα προστρέχουν στα νοσοκομεία με τα πρώτα συμπτώματα, καθώς τα σημάδια του κορονοϊού και της γρίπης σε πολλές περιπτώσεις είναι κοινά. Βέβαια στόχος είναι να προετοιμασθούν και κάποια Κέντρα Υγείας ώστε να μπορούν οι πολίτες με συμπτώματα να απευθύνονται και εκεί, στόχος όμως που μοιάζει ανέφικτος κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα ενεργοποιηθούν για την αντιμετώπιση της επιδημίας περίπου 6 με 10 Κέντρα Υγείας, τα οποία είχε ενεργοποιηθεί και στο πρώτο κύμα του κοροναϊού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας μιλώντας στον Real Fm επεσήμανε: “Στο τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου, έβγαινε συνεχώς ο κ. Πολάκης κι έλεγε ότι πρέπει να επιτάξουμε όλες τις ιδιωτικές Μ.Ε.Θ.. Θα ‘πρεπε, δηλαδή, να τις πληρώνουμε, ενώ δεν τις χρειαζόμασταν, 1.600 ευρώ την ημέρα, γιατί αυτός είναι ο κανονισμός των νοσηλειών. Θα ‘πρεπε να είχαμε δώσει, δηλαδή, όλους αυτούς τους μήνες εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς να χρειάζεται”.

Και συνέχισε:

“Πιστεύουμε στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου αυτές είναι εφικτές και αμοιβαία επωφελείς, και τέτοια είναι αυτή η περίπτωση. Το ποσό που έχει αποφασιστεί να καταβάλλεται βασίζεται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Γιατί μία κλίνη Μ.Ε.Θ. έχει γιατρό, έχει νοσηλευτικό προσωπικό, έχει εξοπλισμό. Αν είχαμε ακούσει τη συμβουλή του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει πολλές δεκάδες εκατομμύρια στο «πηγάδι χωρίς πάτο”.

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηλιόπουλος ο οποίος ανέφερε:

«Επέλεξαν να μην επιτάξουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ.

Επέλεξαν να μην ενισχύσουν το ΕΣΥ.

Επέλεξαν να ανοίξουν τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και σχεδόν 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς.

Επέλεξαν να αφήνουν τους πολίτες να στοιβάζονται καθημερινά στα ΜΜΜ.

Όταν αποφεύγεις το πραγματικό πρόβλημα και επιλέγεις να κλείνεις τα περίπτερα μετά τις 12 δεν είσαι μόνο αστείος αλλά και επικίνδυνος.

Η μόνη λύση που τους έχει απομείνει είναι να κουνάνε το χέρι στην κοινωνία. Συκοφαντούν τους μαθητές, τη νεολαία, τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση».

Ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ;

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ένα αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα -της τάξης των τριών μηνών- από την άρση των μέτρων, το Μάιο, μέχρι τη συνειδητοποίηση ότι ο κοροναϊός επανέρχεται με τη δυναμική του πρώτου κύματος τον Αύγουστο, διαπιστώνεται μια σχετική αδράνεια στην επιτάχυνση των κινήσεων για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος.

Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως ισχυρίζονται τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Πρωθυπουργός, έχουμε σημαντική επάρκεια καθότι αυτές διπλασιάστηκαν. Όμως, αυτό δεν ισχύει.

  • Ειδικότερα, η Κυβέρνηση αναφέρει ότι σήμερα διαθέτει 942 κλίνες ΜΕΘ όταν πριν από την επιδημία, στις αρχές του έτους, αριθμούσε μόλις 565 κλίνες.
  • Στην πραγματικότητα ΜΕΘ είναι μόνο οι περίπου 790 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ -κοινώς δημιούργησε άλλες 225 και φυσικά δεν τις διπλασίασε.

Oυσιαστικά πρόκειται για αύξηση κατά 40% και όχι για διπλασιασμό όπως αναφέρεται. Οι υπόλοιπες κλίνες είναι 32 σε στρατιωτικά Νοσοκομεία και 120 και πλέον σε ιδιωτικές κλινικές -ένα δυναμικό που έτσι κι αλλιώς υπήρχε.

Να αναφέρουμε δε ότι η αναφορά πως αν φτάσουμε τις 1200 ΜΕΘ θα πετύχουμε το στόχο να είμαστε στο μέσο όρο της Ευρώπης, δεν ευσταθεί, διότι αυτός ο μέσος όρος αφορά στις ανάγκες σε μια προ-covid περίοδο. Την ίδια ώρα στο τέλος της καραντίνας η κυβέρνηση σημείωνε ότι είχαμε τότε διαθέσιμες 1015 κλίνες, όμως μέσα σε αυτές περιλαμβάνονταν και οι ιδιωτικές, αγνώστου αριθμού.

Βασικό ζήτημα για τη λειτουργία νέων κλινών σε ΜΕΘ ή ευρύτερα κλινών για covid, είναι η υποδομή, αλλά και η στελέχωση. Γνωρίζουμε ότι και στο παρελθόν υπήρχαν θάλαμοι εντατικής κλειστοί, γιατί δεν υπήρχαν γιατροί και νοσηλευτές. Ο Πρωθυπουργός μίλησε και πρόσφατα για 6000 και πλέον νέες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ. Όμως συγκεκριμένα στοιχεία για το πού έχουν γίνει προσλήψεις και ποιες ειδικότητες δεν υπάρχουν.

Έχουν δοθεί κάποιες πληροφορίες για τις προσλήψεις των 4000 στο ΕΣΥ, όμως περίπου το 10% αυτών ήταν μόνο γιατροί και 30% νοσηλευτές. Όπως μάλιστα μας αναφέρει εντατικολόγος νοσοκομείου αναφοράς της Αττικής, μόνο ένας γιατρός διορίστηκε στο νοσοκομείο το προηγούμενο διάστημα, ενώ είναι δραματική η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι για μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει και “υπομονάδα” covid, απαιτείται σημαντικός αριθμός νοσηλευτών και γιατρών. Χρειάζονται πάνω από οκτώ άτομα σε κάθε βάρδια, καθώς ένας νοσηλευτής λόγω των μέτρων προφύλαξης δεν μπορεί να παραμένει συνεχώς και πρέπει να εναλλάσσεται.

Σχετικά με τις εντατικές να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι σύντομα θα έχουμε σημαντική αύξηση κλινών λόγω των μεγάλων δωρεών.

Σημαντική θεωρείται η ολοκλήρωση εντός του Οκτωβρίου της δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία». Όμως, η πλέον ενδιαφέρουσα είναι η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που εγκρίθηκε στις αρχές Ιουλίου από τη Βουλή για τη διάθεση περί των 15 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση χώρων σε 15 νοσοκομεία στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η προσθήκη συνολικά 155 κλινών εντατικής θεραπείας και 19 κλινών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), καθώς και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για προσωπικό σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι δωρεές ΜΕΘ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα διατεθούν 15,1 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση 8.075 τμ 15 νοσοκομείων για να δημιουργηθούν οι νέες κλίνες. Ειδικότερα πρόκειται για τα νοσοκομεία:

  • ΚΑΤ: 30 ΜΕΘ
  • ΓΝΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ:5 ΜΕΘ
  • ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: 6 ΜΕΘ
  • ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ: 6 ΜΑΦ
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 33 ΜΕΘ
  • ΤΖΑΝΕΙΟ: 4 ΜΕΘ
  • ΑΤΤΙΚΟΝ: 7 ΜΕΘ
  • ΓΝ Λέσβου: 7 ΜΕΘ
  • ΓΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 3 ΜΑΦ
  • ΓΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 3 ΜΕΘ
  • ΓΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 30 ΜΕΘ ΚΑΙ 8 ΜΑΦ
  • ΓΝ ΛΑΜΙΑΣ: 7 ΜΕΘ
  • ΓΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ: 4 ΜΕΘ
  • ΓΝ ΧΑΝΙΩΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ: 6 ΜΕΘ
  • ΠΑΓΝΗ: 13 ΜΕΘ και 2 ΜΑΦ

Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς ότι μετά από σχεδόν τρεις μήνες δεν έχει διαφανεί κάποια προσθήκη για την ενίσχυση του ΕΣΥ και ήδη ο ιός καλπάζει.

Το θέμα με τις ΜΕΘ δεν είναι τόσο η υποδομή όσο η στελέχωση. Εδώ λοιπόν εντοπίζονται σημαντικά παρατράγουδα. Αξίζει να αναφέρουμε τις αναφορές των γιατρών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) που σε σχετική επιστολή τους τονίζουν ότι κατά την πρόσφατη (αρκετά καθυστερημένα θα έλεγε κανείς) προκήρυξη Θέσεων Επιμελητών ΜΕΘ υπήρξε η παράτυπη και αυθαίρετη τροποποίηση της προκήρυξης που αποκλείει ιατρούς με εμπειρία στη ΜΕΘ, αν έχουν αρχική ειδικότητα Παθολογίας και Αναισθησιολογίας.

Όπως “σημειώνουν στόχος δεν πρέπει να είναι η απλά αριθμητική αλλά, πρωτίστως, η ποιοτική στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ώστε να παρέχουν στους πολίτες τη βέλτιστη αντιμετώπιση και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και σεβασμό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας”.

Το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε λόγω κορονοϊού κατά τις πρώτες εβδομάδες της εκδήλωσης της επιδημίας στη χώρα, είχε ως βασικό στόχο, την εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου για να προετοιμαστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση των αυξημένων σοβαρών περιστατικών. Το εγχείρημα απεδείχθη επιτυχημένο καθώς το ΕΣΥ κατάφερε να προετοιμαστεί και φυσικά υπήρξαν αθρόες δωρεές σε δύσκολες συνθήκες. Μάλιστα υλικό των δωρεών αυτών λαμβάνεται και εισάγεται ακόμη.

Απορίας άξιο είναι βέβαια το γεγονός ότι παρά την αποθεματοποίηση του υλικού αυτού, ήδη από την άνοιξη, το οποίο βέβαια καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό ειδικά το τελευταίο διάστημα, μόλις πριν από τρεις μέρες το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συστήσει Επιτροπή Παρακολούθησης Αποθεμάτων σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) όλων των νοσοκομείων της χώρας στην οποία μετέχουν ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης και οι δύο γενικοί του υπουργείου Υγείας κ.κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Όπως αναφέρεται κατά λέξη: “Έργο της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση των αποθεμάτων σε ΜΑΠ που προορίζονται προς ανάλωση από τα Νοσοκομεία κατά την περίοδο διάδοσης και καταπολέμησης του κορονοϊού COVID-19. Στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων της, η Επιτροπή και κάθε μέλος της διακριτά, δικαιούνται όπως λαμβάνουν κάθε μέρα αναλυτική ενημέρωση από τα στοιχεία του BI – Health (Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας ΕΣΥ), από τις οικείες Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) και τα Νοσοκομεία για τα διαθέσιμα ΜΑΠ και τα υπό προμήθεια ΜΑΠ, καθώς και για την πορεία υλοποίησης των συμβάσεων προμήθειας ιδίως ως προς τις ημερομηνίες παράδοσης των υπό προμήθεια προϊόντων και εν γένει υλοποίησης των παραδόσεων αυτών. Η Επιτροπή υποχρεούται όπως εντός πενθημέρου από την έκδοση της παρούσας αιτηθεί προς την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 τη σύνταξη Έκθεσης εκτίμησης των προβλεπομένων ποσοτήτων ΜΑΠ για την κάλυψη των αναγκών των Νοσοκομείων σε ΜΑΠ για το χρονικό διάστημα του προσεχούς τριμήνου. Η σχετική Έκθεση επικαιροποιείται και επανυποβάλλεται προς την Επιτροπή Παρακολούθησης σε μηνιαία βάση. Η Επιτροπή Παρακολούθησης εξετάζει εβδομαδιαία την πορεία των προμηθειών και αποφασίζει αναφορικά με την ανάγκη διενέργειας έκτακτης προμήθειας…”

Ένα θέμα που ενέκυψε επίσης τις τελευταίες ημέρες είναι και η ανυπαρξία ξενοδοχείων καραντίνας για ασυμπτωματικούς μετανάστες οι οποίοι είναι δύσκολο μετά τον εντοπισμό τους να ελέγχονται ότι δεν μετακινούνται. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν καλυφθεί δεκάδες απλές κλίνες σε μονάδες covid νοσοκομείων της Αθήνας από ασθενείς οι οποίοι ουσιαστικά δε χρήζουν νοσηλείας.

Σχετικά επίσης με τη συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού σημειώνεται ότι η χώρα μας δε διεκδίκησε από την ΕΕ, ως χώρα υψηλής εξάρτησης από την τουριστική οικονομία, ένα ενιαίο και υποχρεωτικό υγειονομικό πρωτόκολλο για τις μετακινήσεις των τουριστών μεταξύ των κρατών-μελών και τους ελέγχους στις πύλες εισόδου, το κόστος του οποίου να αναλάμβαναν ευρωπαϊκά ταμεία.

Επίσης διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο μόνιμων προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με ανάλογη ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κατ’ οίκον παρακολούθηση ασθενών. Για το θέμα αυτό αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα.

Με πληροφορίες από news247.gr

Σχετικά Άρθρα