Ν. Ηλιόπουλος: Ο φόβος και η ανασφάλεια επιστρέφουν στην Ελλάδα

Ν. Ηλιόπουλος: Ο φόβος και η ανασφάλεια επιστρέφουν στην Ελλάδα

«Ο φόβος και η ανασφάλεια επιστρέφουν στην Ελλάδα»,  υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «RealNews» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 «Το δόγμα της ‘αυτοπροστασίας’ δεν μας εξηγεί γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που άνοιξε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και σχεδόν 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Δεν μας λέει γιατί σήμερα στο ΕΣΥ εργάζονται 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι και βλέπουμε τις ΜΕΘ να έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν ακούγεται πειστικό στους πολίτες της Αθήνας που στοιβάζονται καθημερινά στα ΜΜΜ», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται να μιλήσουμε ξανά για τα δημόσια αγαθά. Σε όλον τον πλανήτη παρατηρούμε μια επιστροφή στις γενναίες κρατικές παρεμβάσεις και στη θωράκιση των δημόσιων υποδομών. Το ερώτημα είναι αν η στροφή αυτή θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών ή αν θα οδηγήσει στη διάσωση των ισχυρών μέσα από την κοινωνικοποίηση της ζημιάς», διαμηνύει ο ίδιος, δηλώνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ξεκάθαρα: για να μείνουμε όρθιοι, χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας, ριζοσπαστικές τομές για τη θωράκιση της χώρας μας, ρεαλιστικές προτάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου».

«Είναι εξοργιστικό ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση επιλέγει να πριμοδοτήσει την ανεργία και να ενθαρρύνει τη μείωση μισθών», τονίζει, στο μεταξύ, ο Ν. Ηλιόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση στα εργασιακά, ενώ προσθέτει ότι σήμερα «χρειαζόμαστε ένα διπλό μέτωπο. Μέτωπο προάσπισης της εργασίας και μέτωπο θωράκισης των εργαζομένων στις συνθήκες της πανδημίας».

«Η κυβέρνηση φθείρεται και οι πολίτες αρχίζουν να αναζητούν ξανά εναλλακτικές μπροστά στο φάσμα της κοινωνικής χρεοκοπίας», υπογραμμίζει. «Τα έντεκα μέτρα», που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, είναι «άμεσα εφαρμόσιμα» και «περιλαμβάνουν τη στήριξη της εργασίας και όχι την αναστολή συμβάσεων και τις απλήρωτες υπερωρίες, τη στήριξη της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση, μια λύση που ακολουθείται στην υπόλοιπη Ευρώπη», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου χαρακτηρίζει «αστεία» την προσπάθεια της κυβέρνησης «να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους αρνητές της μάσκας, σημειώνοντας ότι «η Ν.Δ. είναι αυτή που συναντήθηκε με τους αρνητές της μάσκας και τους κάθε λογής συνωμοσιολόγους» στα συλλαλητήρια εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. «Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν αρνούνται τη μάσκα», τονίζει, αντίθετα «διεκδικούν τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα και τις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αυτά που θα έπρεπε εδώ και μήνες να σχεδιάσει η κυρία Κεραμέως».

Η πλήρης συνέντευξη παρατίθεται:

Η Ν.Δ. αφήνει υπόνοιες ότι ενθαρρύνετε το «κίνημα κατά της μάσκας», τις καταλήψεις και τον συνωστισμό στις πλατείες. Πώς απαντάτε;

Η Ν.Δ., αφού σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, επιλέγει να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες και να συκοφαντεί την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Το δόγμα της «αυτοπροστασίας» δεν μας εξηγεί γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που άνοιξε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και σχεδόν 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Δεν μας λέει γιατί σήμερα στο ΕΣΥ εργάζονται 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι και βλέπουμε τις ΜΕΘ να έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν ακούγεται πειστικό στους πολίτες της Αθήνας που στοιβάζονται καθημερινά στα ΜΜΜ. Η προσπάθεια να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους αρνητές της μάσκας είναι αστεία. Η Αριστερά ήταν και παραμένει εμφατικά στο πλευρό της επιστήμης και του ορθολογισμού. Για να είμαστε ειλικρινείς, η Ν.Δ. είναι αυτή που συναντήθηκε με τους αρνητές της μάσκας και τους κάθε λογής συνωμοσιολόγους. Συναντήθηκε μαζί τους στα συλλαλητήρια εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ διακινούσε η ίδια μια εξωφρενική θεωρία συνωμοσίας: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πούλησε τη Μακεδονία για τις συντάξεις». Σήμερα, οι κυβερνητικές αντιφάσεις τρέφουν τους αρνητές της μάσκας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν αρνούνται τη μάσκα. Το αντίθετο. Διεκδικούν τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα και τις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αυτά που θα έπρεπε εδώ και μήνες να σχεδιάσει η κυρία Κεραμέως.

Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους επικρίνουν ως ανεφάρμοστες τις προτάσεις για την οικονομία που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, καθώς και την αναφορά του για διαγραφή μέρους των ιδιωτικών χρεών;

Τα έντεκα μέτρα είναι άμεσα εφαρμόσιμα. Περιγράφουν, βέβαια, έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση. Περιλαμβάνουν τη στήριξη της εργασίας και όχι την αναστολή συμβάσεων και τις απλήρωτες υπερωρίες, τη στήριξη της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση, μια λύση που ακολουθείται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το να βρεθεί ένας μηχανισμός ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους αποτελεί σήμερα κοινωνική ανάγκη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε παρόμοια προγράμματα, με τελευταίο αυτό των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία που περιλάμβανε και διαγραφή μέρους αυτού. Είναι εφικτό; Απόλυτα. Διότι η χώρα δεν είναι στο 2014. Έχει δικές της δυνατότητες στήριξης της κοινωνίας, σε μια ευρωπαϊκή συνθήκη που την επιτρέπει και την ενθαρρύνει.

Ως πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, ποια είναι η εικόνα που έχετε για την αγορά εργασίας; Τι γίνεται με την άλλη πλευρά της οικονομίας, δηλαδή τις επιχειρήσεις; 

Είναι εξοργιστικό ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση επιλέγει να πριμοδοτήσει την ανεργία και να ενθαρρύνει τη μείωση μισθών. Αποτελεί ντροπή ότι η απλήρωτη εργασία είναι πια νόμος του κράτους. Και από δίπλα οργιάζει η μαύρη εργασία και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Χρειαζόμαστε ένα διπλό μέτωπο. Μέτωπο προάσπισης της εργασίας και μέτωπο θωράκισης των εργαζομένων στις συνθήκες της πανδημίας. Σε μία μόνο επιχείρηση στη βόρεια Ελλάδα υπήρξαν πρόσφατα περισσότερα από 100 κρούσματα. Ακόμα περιμένουμε από το υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει για τους ελέγχους που έχει κάνει στον τομέα υγείας και ασφάλειας. Σοβαρή και βιώσιμη επιχειρηματικότητα μπορεί να σταθεί μόνο στη βάση των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων, που παράγουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και αντιλαμβάνονται τους καλούς μισθούς ως προϋπόθεση ανάπτυξης. Τέλος, σήμερα, το κρίσιμο ζήτημα για τις επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Απαιτούνται σημαντικές αλλαγές. Δεν γίνεται το Δημόσιο να μην μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις μετοχές που κατέχει στις συστημικές τράπεζες.

Παρατηρήσαμε μια έντονα ιδεολογική χροιά στη ομιλία της ΔΕΘ. Πιστεύετε ότι ο κόσμος έχει διάθεση για ιδεολογικές αντιπαραθέσεις;

Η φράση «ιδεολογική αντιπαράθεση» ακούγεται κάπως βαριά. Ας το θέσουμε λίγο πιο απλά. Προεκλογικά, η κυβέρνηση έλεγε ότι η λύση για τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων είναι οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Μέσα στην κρίση είδαμε ακριβώς τη σημασία του ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που και οι ιδιωτικές δομές κάθε πιθανό κρούσμα το έστελναν στα δημόσια νοσοκομεία. Η ίδια η πανδημία δημιουργεί μια νέα συνθήκη. Η λογική ότι για όλα θα αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμίζεται έχει χρεοκοπήσει. Σήμερα χρειάζεται να μιλήσουμε ξανά για τα δημόσια αγαθά. Δεν είναι μια ελληνική ιδιοτροπία. Σε όλον τον πλανήτη βλέπουμε ότι η πανδημία τροφοδοτεί ιδεολογικές αναζητήσεις και κλονίζει βεβαιότητες. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια επιστροφή στις γενναίες κρατικές παρεμβάσεις και στη θωράκιση των δημόσιων υποδομών. Το ερώτημα είναι αν η στροφή αυτή θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών ή αν θα οδηγήσει στη διάσωση των ισχυρών μέσα από την κοινωνικοποίηση της ζημιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ξεκάθαρα: για να μείνουμε όρθιοι, χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας, ριζοσπαστικές τομές για τη θωράκιση της χώρας μας, ρεαλιστικές προτάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου.

Γιατί αναδείξατε τόσο πολύ τις αποδοκιμασίες εναντίον του πρωθυπουργού στην Καρδίτσα; Θεωρείτε πως βρισκόμαστε σε κάποιο σημείο καμπής του πολιτικού σκηνικού;

Το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι ο φόβος και η ανασφάλεια επιστρέφουν στην Ελλάδα. Είναι κρίμα, γιατί παλέψαμε σκληρά ως χώρα για να νιώσουμε ασφάλεια μέσα από την έξοδο από την πρόσφατη κρίση. Οι αποδοκιμασίες του κ. Μητσοτάκη στην Καρδίτσα είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Και, αν θέλετε, είναι το τίμημα για την αυτάρεσκη πολιτική πρακτική της κυβέρνησης που εδώ και μήνες αφήνει ανοχύρωτη τη χώρα και αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν να είναι χρυσόψαρα δίχως μνήμη και κρίση. Η κυβέρνηση φθείρεται και οι πολίτες αρχίζουν να αναζητούν ξανά εναλλακτικές μπροστά στο φάσμα της κοινωνικής χρεοκοπίας. Αυτό δεν μπορεί να το κρύψει κανείς. Και η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως στόχο να δείξει ότι, σε μια τόσο σημαντική καταστροφή, η πολιτεία οφείλει να απαντά άμεσα και με σχέδιο.

Σχετικά Άρθρα