Τι κρύβεται πίσω από το νέο “διάγγελμα” Μητσοτάκη για τον κοροναϊό

Τι κρύβεται πίσω από το νέο “διάγγελμα” Μητσοτάκη για τον κοροναϊό

Είναι στο χέρι μας να εντοπίσουμε το σημείο ισορροπίας σε αυτή τη νέα… κανονικότητα, έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό μήνυμά του για την αντιμετώπιση του Covid-19. Και μάλλον έχει δίκιο γιατί ούτε και η κυβέρνησή του έχει δώσει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Ξεκινώντας από το καλοκαίρι, το σωστό μείγμα μεταξύ υγείας και οικονομίας δεν βρέθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα τελικώς και ραγδαία αύξηση κρουσμάτων να καταγράφεται και τα οφέλη από τον τουρισμό να μην είναι τόσο μεγάλα όσο προσδοκούσε η κυβέρνηση. (Καθόλου περίεργο αφού η αύξηση των κρουσμάτων αποτρέπει τους ανθρώπους από το να ταξιδεύουν).

Αλλά και στα πιο πρόσφατα διλήμματα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καταλήξει ακόμη πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, επιπλέον δίκοπο μαχαίρι έχει αποδειχθεί ο βαθμός πληρότητας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας: αν πεις πως είναι λίγες οι ΜΕΘ, αναδεικνύεις το υγειονομικό πρόβλημα, παραδέχεσαι όμως (ως κυβέρνηση) ότι δεν έκανες και πολλά τις ήσυχες μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού για να προσθέσεις ΜΕΘ αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό που θα είναι σε θέση να τις κάνει να λειτουργήσουν. Και μάλλον και ο πρωθυπουργός το δικό του σημείο ισορροπίας αναζήτησε με το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα.

Από τη χθεσινή έκκληση εξάλλου, μόλις έντεκα ημέρες έχουν μεσολαβήσει από αυτά που ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε στη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης –τα θυμίζουμε: «τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα απ’ ό,τι τα είχαμε πάει στο πρώτο». Αν, όμως, τα πηγαίνουμε καλύτερα, προς τι το χθεσινό μήνυμα και οι ανακοινώσεις των επόμενων μέτρων;

Εξάλλου, για το αν, πράγματι, έχουμε πάει καλύτερα (ως τώρα) στο δεύτερο κύμα σε σχέση με το πρώτο, η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με άλλες χώρες (σύγκριση στην οποία συχνά καταφεύγουν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος).

Η σύγκριση πρώτου και δεύτερου κύματος δεν μπορεί παρά να αφορά τους δείκτες της δικής μας χώρας: κρούσματα, διασωληνωμένοι, θάνατοι κ.ο.κ. Και, από όσο μπορούμε να θυμηθούμε, εννέα νεκρούς και 300 κρούσματα σε μία ημέρα δεν είχαμε καμία μέρα της άνοιξης.

Αλλά και με τις ΜΕΘ τι γίνεται;

«Σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες.

Κι όμως δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες, ούτε δέκα για την ακρίβεια, από τότε που αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο Βασίλης Κικίλιας, ή λοιμωξιολόγοι που μετέχουν στην επιτροπή, όπως ο Νικόλαος Σύψας, μιλούσαν για πληρότητα 70% για τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για τον Covid-19  στα όρια της Αττικής. Επιδιώκοντας το προφανές, να αφυπνίσουν την κοινωνία.

Ούτε, βέβαια, μπορεί να αποτελεί λύση να μετατρέπονται οι κλίνες ΜΕΘ γενικής χρήσης σε ΜΕΘ Covid-19.

Όπως, μάλιστα, είπε σύμφωνα με όσα μαθαίνει το libre.gr, ο γιατρός και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός στη συνάντηση, χθες, εκπροσώπων κομμάτων με τον Βασίλη Κικίλια και τον Σωτήρη Τσιόδρα, δεν είναι μόνο το lockdown που πρέπει να αποφευχθεί, είναι και το lockdown στο εθνικό σύστημα υγείας που πρέπει να αποτραπεί.

Εν τω μεταξύ, η καλή μνήμη του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστόφορου Βερναρδάκη βοηθά στο να τεθούν κάποια ερωτήματα για το κατά πόσο προετοιμάσθηκε η κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα επιδημίας.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θυμίζει την επίσκεψη των κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη στην Οινόη Βοιωτίας, στις αποθήκες όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το υλικό των δωρεών. Μια επίσκεψη που έγινε στις 7 Μαΐου και με την οποία επισημοποιήθηκε ότι, χάρη στις δωρεές από 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες, αλλά και κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε, μεταξύ άλλων,  1.228 Monitors ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες, 595 Κλίνες ΜΕΘ. Και, πέραν αυτών, Μέσα Ατομικής Προστασίας, ειδικότερα 20.252.348 μάσκες, 330.199 χειρουργικές στολές, 160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές, 134.774 ποδονάρια. (τα στοιχεία από τα ρεπορτάζ της ημέρας εκείνης).

Τούτων δοθέντων, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης διερωτάται, «τι απέγινε το υλικό αυτό; Τι απέγιναν οι 595 κλίνες ΜΕΘ, τα 1.228 Monitors ΜΕΘ, οι 1.051 αναπνευστήρες; Τι ακριβώς συμβαίνει και το Μάιο ανακοινώνεται όλο αυτό το πλούσιο υλικό και τον Σεπτέμβριο με 75 διασωληνωμένους ανθρώπους έχει καλυφθεί το σύνολο των διαθέσιμων ΜΕΘ και το σύστημα υγείας  βρίσκεται στα όριά του;».

Ερωτήματα…

Σχετικά Άρθρα