Χρήση μάσκας: Η γέφυρα προς το εμβόλιο λένε οι ερευνητές – Μείωσε την σοβαρότητα της ασθένειας σε πολλές πόλεις
Tα πολλα οφέλη από την χρήση της μάσκας εξήγησε μια καθηγήτρια ειδική στις μολυσματικές ασθένειες με συνέντευξή της.
Εκτός από το να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από την Covid-19, επιτρέπει να μειωθεί η σοβαρότητα της ασθένειας σε περίπτωση μόλυνσης και να αυξηθεί η ανοσία του πληθυσμού, ως πρώτο βήμα προς ένα εμβόλιο, ελπίζουν ερευνητές.
«Πιστεύουμε πως οι μάσκες μπορεί να είναι ένα είδος ‘γέφυρας’ προς ένα εμβόλιο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η καθηγήτρια Μόνικα Γκάντι, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες στο UCSF (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο).
Εξέθεσε τη θεωρία της σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην περίβλεπτη αμερικανική ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM).
Η θεωρία αυτή βασίζεται σε μια υπόθεση: ακόμη κι αν μολυνθεί από την Covid-19, ένας άνθρωπος που φοράει μάσκα είναι πιο πιθανό να αναπτύξει μια λιγότερο σοβαρή μορφή απ΄ό,τι αν είχε ακάλυπτο το πρόσωπο επειδή η μάσκα απορροφά μια μικρότερη ποσότητα του ιού (“inοculum”).
«Ξεκινάμε διάφορες έρευνες προκειμένου να ελέγξουμε αυτή την υπόθεση, παρακολουθώντας για παράδειγμα αν η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ορισμένες πόλεις του κόσμου μείωσε εκεί τη σοβαρότητα της ασθένειας», συνεχίζει η Γκάντι.
Αν η μάσκα «αυξάνει τα ποσοστά ασυμπτωματικών (χωρίς συμπτώματα) μολύνσεων», η γενικευμένη χρήση της θα επέτρεπε θεωρητικά «να αυξηθεί η ανοσία» στον πληθυσμό και ως εκ τούτου να καταλήξουμε σε «έναν ενδιάμεσο έλεγχο της επιδημίας εν αναμονή ενός εμβολίου», υποστηρίζει.
«Ένας επιπλέον λόγος για να φοράμε τη μάσκα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Ράδερφορντ, που συνυπογράφει το άρθρο.
Οι δύο ερευνητές κάνουν έναν παραλληλισμό με τη «μέθοδο της ευλογιάς» (“ variolisation”), μια στοιχειώδη τεχνική που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 18ο αιώνα πριν από την εμφάνιση των εμβολίων: πρόκειται για την έκθεση ενός υγιούς ανθρώπου σε μια μικρή ποσότητα του ιού της ευλογιάς, με την ελπίδα ότι θα αποκτήσει ανοσία.