30 εκατομμύρια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια για δέσμευση ΜΕΘ – Ξανθός: Δεν είναι επιστράτευση, ενδίδει σε κερδοσκοπικές απαιτήσεις
Δόθηκε στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ουσιαστικά ενεργοποιείται η ρύθμιση που είχε περάσει η κυβέρνηση από τον Μάρτιο, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν και είχε προαναγγείλει «επίταξη» ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ με διπλασιασμό της αποζημίωσης προς τους κλινικάρχες.
Έτσι το κόστος της νοσηλείας που θα κληθεί να καταβάλει το κράτος είναι 1.600 για τις τρεις πρώτες ημέρες (από 800 που ίσχυε στο παρελθόν) και μετά την τέταρτη ημέρα 1.300 ευρώ.
Το κονδύλι συνολικά αναμένεται να κοστίσει 30 εκατομμύρια ευρώ και, όπως αναφέρει η ΚΥΑ, οι δαπάνες θα καλυφθούν «με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το άρθρο πέμπτο της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4682/2020 (Α’ 76), ή/και με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδι-κό αποθεματικό του COVID-19, η οποία εκτιμάται κατ’ ελάχιστον σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000 ευρώ), καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν εκ της εξέλιξης της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού. Στην ανωτέρω περίπτωση εντάσσεται και η οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας με την υπ’ αρ. 2/10729/26.02.2020 απόφαση του υπουργού Οικονομικών».
Την ίδια ώρα η στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν φθάσει στα όρια τους, γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται στο δρόμο για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται.
Σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Ξανθό
«Με την ΚΥΑ που εξέδωσαν οι κκ. Κικίλιας και Σκυλακάκης λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι δεν υπάρχει «διπλασιασμός των ΜΕΘ» όπως παραπειστικά ισχυρίζεται εδώ και καιρό» τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.
«Αν ίσχυε αυτό γιατί σπεύδουν να προβλέψουν την εσωτερική μετατροπή κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ σε ΜΕΘ – covid και κυρίως τη διακομιδή σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικών που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ;» διερωτάται ο Ανδρ. Ξανθός.
«Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι :
1. Δεν πρόκειται για κανενός είδους «επιστράτευση» αφού, όπως ρητά αναφέρεται στην ΚΥΑ, η συνεργασία γίνεται «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική»
2. Διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή στο ημερήσιο νοσήλειο για την ιδιωτική κλινική που διαθέτει στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και φυσικά ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις. Αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με όρους δημοσίου συμφέροντος, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας» καταλήγει ο Ανδρ. Ξανθός.