Στο 9% η ύφεση της Ελλάδας το 2020 – Τι αναφέρει η έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν

Στο 9% η ύφεση της Ελλάδας το 2020 – Τι αναφέρει η έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν

Ως έτος προκλήσεων για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό τομέα περιγράφουν οι θεσμοί το 2021, στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιότητα. 

Οι θεσμοί αναμένουν πως εφέτος η Ελλάδα θα σημειώσει ύφεση 9% του ΑΕΠ, πρωτογενές έλλειμμα άνω του 5,8% του ΑΕΠ και ανεργία 20%.

Στην Έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, σημειώνεται ότι οι Αρχές -παρά τις αντιξοότητες λόγω πανδημίας- έχουν σημειώσει πρόοδο σε μία σειρά δεσμεύσεων όπως η θεσμοθέτηση νέου πτωχευτικού δικαίου, η βελτιστοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης επενδύσεων, η απολιγνιτοποίηση και η ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης.

Στον αντίποδα, καθυστερήσεις εμφανίζονται στην υλοποίηση δεσμεύσεων όπως η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου, μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δημοσίων εσόδων, στο κτηματολόγιο, στην εφαρμογή του target model στην ενέργεια και στις αποκρατικοποιήσεις.

Στην Ένθεση συμπεριλαμβάνεται αναλυτική αναφορά στις συνέπειες της πανδημίας. Εκτιμάται ότι πλήρης ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 θα γίνει το 2022. Αναμένεται πτώση του ΑΕΠ κατά 9% φέτος και 6% ανάκαμψη το 2021.

Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 3,1 δις ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο πεδίο της μείωσης των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δις ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών.

Το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται φέτος στο 5,8% του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογιστεί η δαπάνη για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους

Η έκθεση δίνεται στην δημοσιότητα μια ημέρα  μετά την επιστολή της Ευρωπαικής Επιτροπής προς στους 27 υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών με παραινέσεις σχετικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2021 και συστάσεις για συγκρατημένα μέτρα στήριξης, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις .

Με την επιστολή, επιβεβαιώνεται η παράταση και το 2021 της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ε.Ε. για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, καλούνται οι υπουργοί  των Οικονομικών στους 27 να προσαρμόζουν τα μέτρα τόνωσης στις ειδικές συνθήκες κάθε χώρας και να συνοδεύονται από πολιτικές που θα στηρίζουν την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση.  Σημειώνεται στην επιστολή ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι «κατάλληλα στοχευμένα και προσωρινά» και να αξιολογείται τακτικά η αποτελεσματικότητά τους. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας «τα έκτακτα μέτρα ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμογή και να συνδυαστούν με μέτρα που βελτιώνουν τα θεμελιώδη των οικονομιών μας, στηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση» σημειώνεται .

Όπως γράφουν στην επιστολή τους ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Οι συζητήσεις μας στο Eurogroup και στο ECOFIN στις 11-12 Σεπτεμβρίου επαναβεβαίωσαν ότι υπάρχει συναίνεση σε μεγάλο βαθμό για τον κατάλληλο προσανατολισμό για τη δημοσιονομική πολιτική το 2021. (…) Οι δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Υπό το φως αυτής της ανάγκης και της υψηλής επικρατούσας αβεβαιότητας σχετικά τόσο με την εξέλιξη της πανδημίας όσο και με τις κοινωνικοοικονομικές της συνέπειες, η γενική ρήτρα διαφυγής (general escape clause), που ενεργοποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και του Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, και δεν αναστέλλει τις διαδικασίες του Συμφώνου (Σταθερότητας και Ανάπτυξης), θα παραμείνει εν ισχύ το 2021».

Οι δυο κορυφαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, θα είναι ο καιρός για να επιδιωχθούν δημοσιονομικές πολιτικές που στοχεύουν στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων».

Σχετικά Άρθρα