Ξεκινά ο ελληνοτουρκικός διάλογος την Δευτέρα ενώ η Άγκυρα προκαλεί εκ νέου και ζητά αποστρατικοποίηση της Λήμνου και της Χίου!-“Περίεργη” στάση ΗΠΑ-Γερμανίας

 Ξεκινά ο ελληνοτουρκικός διάλογος την Δευτέρα ενώ η Άγκυρα προκαλεί εκ νέου και ζητά αποστρατικοποίηση της Λήμνου και της Χίου!-“Περίεργη” στάση ΗΠΑ-Γερμανίας

Την ώρα που οι πληροφορίες φέρουν Γερμανία και Η{Α να επιτυγχάνουν την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την επόμενη εβδομάδα, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε μία ακόμα πρόκληση που ναρκοθετεί την διαδικασία και δείχνει τις προθέσεις του σχετικά με την ατζεντα του διαλόγου.

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Την ώρα που υποτίθεται ότι η Άγκυρα προχωρά σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να δοθεί χώρος στο διάλογο, προχωρά σε νέες προκλήσεις.

Ο “Χάρτης της Σεβίλλης” δεν έχει νομική ισχύ – Μετά την Κομισιόν και η πρεσβεία των ΗΠΑ τον αμφισβητεί

Νέα αντι-Navtex, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, η ωκεανογραφική υπηρεσία της Τουρκίας, μέσω του σταθμού της Σμύρνης, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά την Λήμνο.

“Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της νήσου Λήμνου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, έχει παραβιαστεί”, σημειώνεται στην τουρκική Navtex.

Η τουρκική Navtex αναφέρει ότι η υπ’ αριθμόν ελληνική LA12-210/20 Navtex παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης. Λήγει στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η τουρκική αντι-Navtex:

TURNHOS N/W : 1185/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 22-09-2020 16:35)TURNHOS N/W : 1185/20
AEGEAN SEA

  1. LA12-210/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LEMNOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
  2. CANCEL THIS MESSAGE 241100Z SEP 20

Πυκνές εξελίξεις

Νωρίτερα σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Τουρκίας τονίζει ότι «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία». Ο Χάρτης της Σεβίλλης, καταγράφει τη σύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε ζητήματα διαφορών θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών. Τονίζει, δε, ότι κατανοεί και πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τον Χάρτη της Σεβίλλης νομικά δεσμευτικό έγγραφο.

Τέλος, καλεί Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς οι ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η πρεσβεία στην Άγκυρα, στηρίζουν τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση.

Η εξέλιξη δεν πρέπει να διαλαθει της προσοχής καθώς είναι η δεύτερη εν σειρά “περίεργη” στάση εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Δια της κίνησης του αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις που αμφισβητούν την επήρεια των νησιών, ενώ ο Μάϊκ Πομπέο που φθάνει σε Αθήνα, Σούδα και Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα είχε πει σε πρόσφατες δηλώσεις του πως “Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μειώσουν το στρατιωτικό αποτύπωμά τους σε Αιγαίο και Μικρά Ασία ως ένδειξη αποκλιμάκωσης”.

Διπλωματικές πηγές αξιολογούν με ανησυχία τις τελευταίες αυτές κινήσεις και επισημαίνουν πως ενδεχομένως οι ΗΠΑ να αναγνωρίζουν εμμέσως το τουρκικό αίτημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών. Πληροφορίες που δεν στάθηκε δυνατό να διασταυρωθούν αργά το βράδυ ανέφεραν πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μπορεί να ζητήσει από την κυβέρνηση την απόσυρση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού από τα νησιά, κάτι που θα ισοδυναμούσε με “σήμα μερικής αποστρατικοποίησης”!

Ελληνοτουρκικά: Ο διάλογος σβήνει τις κυρώσεις, θέτει σε κίνδυνο τον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας

Παράλληλα, ο εντοπισμός θετικού κρούσματος του κοροναϊού στο επιτελείο του Σαρλ Μισέλ, προκαλεί την “βολική” αναβολή της Συνόδου Κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη για τις 1-2 Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο το Βερολίνο ελπίζει να ασκηθούν πιέσεις στην Κύπρο ώστε να συναινέσει στην επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία και παράλληλα, δια της εκκίνησης των διερευνητικών επαφών, να δικαιολογηθεί η μη επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από την Άγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως κινείται πλέον και ο αμερικανικός παράγοντας, υπό το πρόσχημα, πάντοτε, της εκκίνησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Σχετικά Άρθρα