Ο “Χάρτης της Σεβίλλης” δεν έχει νομική ισχύ – Μετά την Κομισιόν και η πρεσβεία των ΗΠΑ τον αμφισβητεί

Ο “Χάρτης της Σεβίλλης” δεν έχει νομική ισχύ – Μετά την Κομισιόν και η πρεσβεία των ΗΠΑ τον αμφισβητεί

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Τουρκίας τονίζει ότι «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία». Ο Χάρτης της Σεβίλλης, καταγράφει τη σύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε ζητήματα διαφορών θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών. Τονίζει, δε, ότι κατανοεί και πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τον Χάρτη της Σεβίλλης νομικά δεσμευτικό έγγραφο.

Τέλος, καλεί Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς οι ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η πρεσβεία στην Άγκυρα, στηρίζουν τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Πρόσφατα, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υπέβαλε ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον Χάρτη της Σεβίλλης, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν αποτελεί σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες ή εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η απάντηση της Κομισιόν ήταν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει νομική και πολιτική ισχύ.

Για τον λεγόμενο «Χάρτη της Σεβίλλης», εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι «οι εξωτερικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται από θεσμούς δεν είναι επίσημα ευρωπαϊκά έγγραφα και δεν έχουν νομική και πολιτική αξία για την ΕΕ».

«Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο της επιδίωξης της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας», είχε σημειώσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και «Χάρτης της ΕΕ».

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Δηλαδή, καθορίζονται τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού -ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι αυτές οι οριοθετήσεις είναι άδικες. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τον χάρτη της Σεβίλλης, ο χάρτης της συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας-Λιβύης εκτείνεται από τη νοτιοδυτική γωνία της Τουρκίας έως την αντίθετη ακτή στην ανατολική Λιβύη.

Σχετικά Άρθρα