Μαδρίτη ή Στοκχόλμη; Το δίλημμα για τοπικά lockdown και ο φόβος για την οικονομία

Μαδρίτη ή Στοκχόλμη; Το δίλημμα για τοπικά lockdown και ο φόβος για την οικονομία

Πριν μερικές μέρες, μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του OpenTV, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε αφήσει να εννοηθεί πως εφόσον απαιτηθεί η κυβέρνηση μελετά την λύση των εστιασμένων lockdown -ανά δήμο ή περιοχή, όπως είχε πει. Λίγες ώρες αργότερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς (απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την τακτική ενημέρωση) είχε διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο εστιασμένα. Το ύφος του, μάλιστα, κρίθηκε ως αιχμή κατά του υπουργού Υγείας. Τώρα η κυβέρνηση επαναφέρει, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, αυτή την πιθανότητα καθώς η καμπύλη της πανδημίας εξελίσσεται αρνητικά και η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν το “κόκκινο”.

Οι επιδημιολόγοι πιέζουν προς την κατεύθυνση ενός γενικού lockdown στην Αττική με απαγόρευση κυκλοφορίας, sms για τους άνω των 65, απαγόρευση συναθροίσεων μετά τα μεσάνυχτα, ακόμα και κλείσιμο των σχολείων- τα οποία δεν έκλεισαν ακόμα την δεύτερη εβδομάδα από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Το βάρος της επισήμανσης της ανάγκης για lockdown έχει αναλάβει ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ο οποίος επικαλέστηκε και έκθεση του ECDC, τα στοιχεία της οποίας αποκλειστικά το libre και είναι εφιαλτικά!

Καθηγητής Σύψας: Είμαστε κοντά σε lockdown 15 ημερών στην Αθήνα, απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο σχολείων

Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως το “μοντέλο Μαδρίτης” (τοπικά lockdown) που προτείνουν οι επιστήμονες βρίσκει απρόθυμα πολλά κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Λόγος είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία που υπολογίζονται τουλάχιστον σε 650 εκατ. ευρώ για μια 15νθήμερη καραντίνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκλείσει ένα δεύτερο καθολικό lockdown από τον Αύγουστο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες πως η οικονομία θα μπορούσε να το αντέξει! Σε αντίθετη κατεύθυνση ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φέρεται απρόθυμος σε μια τέτοια εξέλιξη.

Το ερώτημα είναι εάν θα επιλεγεί τελικά το “μοντέλο Μαδρίτης” ή εκείνο της Σουηδίας που αποφάσισε την άνοιξη να μην κλείσει την οικονομία με τις γνωστές υγειονομικές επιπτώσεις.

Αποκάλυψη Libre: Η έκθεση (πίνακες) του ECDC που επικαλέστηκε ο καθηγητής Σύψας και τρομάζει επιστήμονες και κυβέρνηση- Γιατί ζητούν lockdown οι ειδικοί

Το ζήτημα είναι πως όλα δείχνουν ότι εφόσον επιδεινωθεί η καμπύλη της πανδημίας το ΕΣΥ είναι δύσκολο να αντέξει, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί μία από τις σοβαρότερες εστίες υπερμετάδοσης, αυτή των μέσων μαζικής μεταφοράς όπου κάθε πρωί συνωστίζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σχεδόν καμία από τις μέριμνες που είχε ανακοινώσει στις αρχές του καλοκαιριού ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής δεν έχει υλοποιηθεί.

Μετρό ώρα 8:40: Εικόνες απίστευτου συνωστισμού – Εργαζόμενοι στη μέγγενη κοροναϊού και τηλεργασίας

Τι είναι το “μοντέλο Μαδρίτης”

Το μοντέλο της Μαδρίτης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών προκειμένου να περιοριστεί ο ιός στην Αττική.

Πρόκειται, όπως περιγράφει το protothema.gr, για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, την οποία αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την Κυριακή, βρίσκονται στο τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών αρχών πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική.

Όπως εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «από την την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας».

«Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μην φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μην φτάσουμε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα αποτελούν οι μετανάστες όπως είπε, επίσης, στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Αρκετοί από τα κρούσματα είναι μετανάστες, έχουμε ένα πρόβλημα εκεί» είπε χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας όμως «καλή λύση» τη μεταφορά των θετικών στον κορωνοϊό μεταναστών θυμίζοντας ότι «εμείς στη Λάρισα το εφαρμόσαμε με τους Ρομά και είχε αποτέλεσμα». Όπως εξήγησε «είχαμε μεγάλα νοικοκυριά οχτώ ατόμων με 100% προσβολή και το ρίξαμε στο 38% με την κίνηση αυτή της μεταφοράς τους στην Αρωγή».

Απο την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εξήγησε ότι στην περίπτωση που εφαρμοστεί lockdown αυτό θα γίνει ως εξής: «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες» προσθέτοντας ότι θα κλείσουν και τα σχολεία.

Κορωνοϊός: Δεν υποχωρεί στην Αττική - Ποιο είναι το μοντέλο lockdown της Μαδρίτης που σκέφτεται η κυβέρνηση; - Ειδήσεις - Athens magazine

Η «προσομοίωση» του ισπανικού μοντέλου στην Αττική

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ,κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: τα καταστήματα κλείνουν στις 10 μμ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

Σχετικά Άρθρα