Αττική -lockdown: Μοντέλο Μαδρίτης πριν τη γενική καραντίνα – Περιπολικά με ντουντούκες και “λουκέτο” σε επιβαρυμένες περιοχές

Αττική -lockdown: Μοντέλο Μαδρίτης πριν τη γενική καραντίνα – Περιπολικά με ντουντούκες και “λουκέτο” σε επιβαρυμένες περιοχές

Το μοντέλο Μαδρίτης εξετάζεται αρχικά να επιβληθεί και στην Αθήνα η οποία βρίσκεται σε “πορτοκαλί” συναγερμό στην εξάπλωση του κοροναϊού, δηλ. ένα βήμα πριν από το γενικό lockdown. Έτσι οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες τόσο για το σύστημα υγείας που δέχεται πιέσεις όσο και για την οικονομία.

Με αφετηρία την χθεσινή ημέρα, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων στην Αττική, θα φανεί κατά πόσο είναι πιθανή μια γενική καραντίνα. Στο στόχαστρο των λοιμωξιολόγων και των κυβερνητικών στελεχών, θα βρίσκεται η καθημερινή επαναξιολόγηση των μέτρων, με τον κλοιό προστασίας να στενεύει γύρω από τους ευάλωτους, ασθενείς και ηλικιωμένους.

Η Μαδρίτη πρόσφατα, έλαβε μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές. Μπήκε στην ουσία σε ένα μερικό lockdown προκειμένου να αποφύγει το καθολικό lockdown σε ολόκληρη πόλη.

Οι Ισπανοί επέβαλαν απαγόρευση ή περιορισμό της πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, εκεί όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης δικαιολόγηση στις μετακινήσεις των πολιτών σε συγκεκριμένες συνοικίες, ώστε οι περιττές μετακινήσεις να μειωθούν.

Στην Αθήνα ο προβληματισμός των υγειονομικών και επιστημονικών αρχών εστιάζει στο κέντρο της Αθήνας.

Κικίλιας: Τελευταία επιλογή το lockdown – Έχουμε 37 κενές ΜΕΘ για Covid στην Αττική- Ξενοδοχεία καραντίνας για μετανάστες

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας αυξάνει και την πίεση στις Εντατικές. Η κατάσταση στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής προκαλεί έντονη ανησυχία στους γιατρούς που βλέπουν τα περιστατικά να αυξάνονται τρομακτικά μέρα με τη μέρα. Η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στο πιο κρίσιμο πεδίο του, σε εκείνο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με COVID-19.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τα πράγματα δεν πάνε καλά με την πανδημία είπε, μεταξύ άλλων, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, μιλώντας στο Mega.

Η ΠΟΕΔΗΝ διαψεύδει τον ΕΟΔΥ: Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ είναι περισσότεροι

Περιπολικά στους δρόμους με… ντουντούκα

Περιπολικά με ηχητικά μηνύματα επιστρατεύει για ακόμα μια φορά η Ελληνική Αστυνομία στο επιχειρησιακό της σχέδιο. Η δύσκολη εξίσωση είναι οι πλατείες και ο κόσμος που συγκεντρώνεται εκεί μετά τις 12 το βράδυ.

Από τη Δευτέρα, που τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα, υπάρχει περιορισμός 9 ατόμων στις συναθροίσεις. Όπως και χθες στην πλατεία Συντάγματος, έτσι και σε άλλες πλατείες μετά τα μεσάνυχτα που κλείνουν τα μαγαζιά, οι νέοι συγκεντρώνονται εκεί χωρίς μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.

Έχει γίνει ήδη μια χαρτογράφηση των πλατειών που παρατηρείται το φαινόμενο. Αυξάνονται οι περιπολίες από τις πλατείες, ώστε αρχικά με συστάσεις και μετά το επιχειρησιακό σχέδιο να τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται να βρίσκονται εκεί.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην οικονομία. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θεωρούνται καθοριστικά για τις αποφάσεις που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην Αττική το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown είναι ανοιχτό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μειωθεί ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων.

Μια 15μερη καραντίνα στην Αττική θα κοστίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Το ποσό είναι μεγάλο για δεκαπέντε ημέρες και θα αποτυπωθεί στην ύφεση που θα εμφανίσει φέτος η ελληνική οικονομία, η οποία σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης θα κινηθεί στα επίπεδα το 8%.

Πάντως ήδη καταγράφεται ισχυρή επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση των ωρών εργασίας που ξεκίνησε στο δεύτερο τρίμηνο και συνεχίζεται, ενώ το πραγματικό μέγεθος αυτών των συνεπειών θα φανεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.

Σχετικά Άρθρα