Ρουθ Μπέϊντερ Γκίνσμπεργκ- Θλίψη για την εμβληματική δικαστή του Supreme Court των ΗΠΑ- Ζωή…ταινία
Με ανάρτηση της στο Facebook η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ σημειώνοντας ότι πενθεί σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς της, καθώς υπήρξε για εκείνη το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη. Όπως τονίζει η κυρία Σακελλαρόπουλου «Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας», μια «ηθική δύναμη της φύσης» και σημειώνει ότι «Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του».
Η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα αυτό, έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε το κορυφαίο όργανο του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης.
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (15 Μαρτίου 1933 – 18 Σεπτεμβρίου, 2020) ήταν ανώτατος δικαστής στις ΗΠΑ απο το 1993 εως το 2020. Ηταν γνωστή φεμινίστρια και προοδευτική
Η Γκίνσμπεργκ πέθανε εξαιτίας “επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας” από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, διευκρίνισε το δικαστήριο. Έφυγε “στην κατοικία της, με την οικογένειά της γύρω της”, διαβεβαίωσε.
Η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Εθνικό Νεκροταφείο Άρλινγκτον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, στην οποία δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου στο Facebook:
« Η Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη.
Το πνεύμα, το θάρρος, η πίστη, με τα οποία η Notorious RBG, όπως την αποκαλούσαν, υπερασπίστηκε, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία, είναι παροιμιώδη. Το ίδιο και η ακρίβεια των νομικών της κειμένων, η διαύγεια και η ορθότητα της γνώμης της, είτε ανήκε στην πλειοψηφία είτε, όπως πολύ συχνά, στη μειοψηφία των αποφάσεων.
Ήδη από τη δεκαετία του ’70, ωστόσο, ήταν η «ιέρεια της διαφωνίας», το οχυρό ενάντια στην αυθαιρεσία. Μια μικροκαμωμένη γυναίκα που ακτινοβολούσε αυτοπεποίθηση και νηφαλιότητα.
«Μην αφήνεις να σε αποσπάσουν από τον σκοπό σου συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φθόνος, η μνησικακία», έλεγε, «γιατί καταβροχθίζουν την ενέργεια και τον χρόνο».
Μια «αιώνια μαθήτρια», που δήλωνε ότι «το διάβασμα διαμόρφωσε τα όνειρά μου και το περισσότερο διάβασμα με βοήθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα» και που διατράνωνε ότι «πιστεύω βαθιά στη σημασία να ακούς και να μαθαίνεις από τους άλλους».
Μια πεισματάρα νομικός που στρατεύτηκε με την πλευρά της προόδου, της ελευθερίας, της αυτεξουσιότητας, παροτρύνοντας τους πολίτες «πολέμησε για τα ζητήματα που θεωρείς σημαντικά, καν’ το όμως με τρόπο που θα εμπνεύσει και άλλους να σε ακολουθήσουν».
Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας, μια «ηθική δύναμη της φύσης», όπως την είπαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του».
Η ζωή της εμβληματικής δικαστίνας
Η εμβληματική Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η αμερικανίδα φιλελεύθερη δικαστής που έθεσε τη ζωή της στην υπηρεσία των ίσων δικαιωμάτων στην Αμερική και που στα 85 της χρόνια εξακολουθεί να μάχεται ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία της και τις ισχυρές πιέσεις από την πολιτική ηγεσία να παραιτηθεί – «εισβάλει» και στην μεγάλη οθόνη.
Όχι μια, αλλά δυο ταινίες μεγάλου μήκους πρόκειται να βγουν σε λίγες ημέρες στους κινηματογράφους, αφιερωμένες σε αυτή την εκπληκτική γυναίκα που έχει αναδειχθεί σε ίνδαλμα των προοδευτικών Αμερικανών ενώ οι συντηρητικοί την αποκαλούν «τέρας», «μάγισσα», «ζόμπι», πολύ σκληρές φράσεις για μια γιαγιά ύψους 1.55 που δεν μιλάει ποτέ επειδή -όπως λέει – έμαθε από τη μητέρα της ότι ο θυμός είναι χάσιμο χρόνου.
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Μπιλ Κλίντον στις 25 Δεκεμβρίου 1993 και σήμερα είναι το γηραιότερο φιλελεύθερο μέλος του. Παρ’ όλα τα προβλήματα υγείας της, η Γκίνσμπεργκ δεν έχει απουσιάσει από καμία συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι σήμερα.
Πρόσφατα, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, που ανήμερα τα Χριστούγεννα γιόρτασε τα 25 χρόνια της στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση δύο καρκινικών οζιδίων από τον αριστερό πνεύμονά της και χθες βγήκε από το νοσοκομείο. Τον περασμένο μήνα η Γκίνσμπεργκ έπεσε και έσπασε τρία πλευρά. Στις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε τότε, οι γιατροί εντόπισαν τα κακοήθη ογκίδια στον πνεύμονά της.
Στο παρελθόν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας, βγαίνοντας πάντα νικήτρια: το 1999 έκανε θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου και δέκα χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας.
Η Ρουθ Μπάιντερ γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους γονείς σε μια εργατική συνοικία του Μπρούκλιν. Ο πατέρας της ήταν από την Οδησσό. Οι γονείς της μητέρας της ήταν μετανάστες από την Αυστρία. Στο 13 της η Ρουθ έγραψε μια έκθεση για τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε τεράστια εντύπωση. Αργότερα, σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου συναντήθηκε και με τον μεγαλύτερο θαυμαστή της, τον μελλοντικό σύζυγό της Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Το 1957, άρχισε τις σπουδές της σχολή της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως μια από τις εννέα γυναίκες μεταξύ των 500 ανδρών.
Η μάχη με τον Τραμπ
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών – η πρώτη ήταν η Ρεπουμπλικανή Σάντρα Ντέπι Ο Κόνορ – που ενέπνευσε όσο κανένας άλλος δικαστής τον αμερικανικό λαό για τους αγώνες της για τα πολιτικά δικαιώματα. Αυτή τη μικροσκοπική γυναίκα με τα μεγάλα γυαλιά είχε καλέσει να παραιτηθεί το 2016 ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την ακατάλληλη για να βρίσκεται στον θώκο λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, μετά τις έντονες επικρίσεις της σε σειρά συνεντεύξεών της εναντίον του Τραμπ.
«Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Γκίνσμπεργκ έφερε τους πάντες σε αμηχανία προβαίνοντας σε ανόητες πολιτικές δηλώσεις για μένα», ανέφερε σε τότε ανάρτηση του στο Twitter ο Τραμπ . Αιτία; Η Γκίνσμπεργκ είχε εκφράσει την ανησυχία της για το μέλλον της χώρας αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος. Σε συνέντευξή της που είχε παραχωρήσει στο CNN, η δικαστής είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «απατεώνα». «Δεν υπάρχει συνοχή σε αυτόν», έλεγε η Γκίνσμπεργκ. «Λέει ό,τι του έρθει στο μυαλό. Είναι πραγματικά εγωκεντρικός», ενώ αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα μεταναστεύσει στην Νέα Ζηλανδία αν ο Τραμπ κερδίσει την προεδρία. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα απογίνει αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο», είχε δηλώσει σε άλλη συνέντευξη της στους New York Times. Ο Τραμπ αντέτεινε πως είναι ανάρμοστο για δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου να τοποθετούνται σε προεκλογικές περιόδους.
Οι ταινίες της ζωής της
Η ζωή της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ εκτυλίσσεται σε δύο ταινίες. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, το ντοκιμαντέρ «RBG – Μια ζωή για τη δικαιοσύνη» προβάλλεται στην Ευρώπη. Όπως πληροφορείται το ΑΠΕ ΜΠΕ, πρόσκειται σύντομα να προβληθεί και στην Ελλάδα to ντοκιμαντέρ για την «RBG»-όπως την αποκαλούν οι φίλοι της από τα αρχικά του ονόματός της – στο οποίο εμφανίζονται μάλιστα διάφοροι συντηρητικοί, πολιτικοί και εμπειρογνώμονες να «εξηγούν» πόσο επικίνδυνη είναι η Γκίνσμπεργκ.
Η δεύτερη ταινία με τίτλο «On the Basis of Sex» με πρωταγωνίστρια την Φελίσιτι Τζόουνς και τον Άρμι Χαμερ ως τον σύζυγό της, βγήκε ανήμερα τα Χριστούγεννα στις αμερικανικές αίθουσες και πρόκειται να προβληθεί στην Ευρώπη στις αρχές του 2019. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ταινίες δείχνουν την Ρουθ πολύ λιγότερο επαναστατική από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, προβάλλουν τους αγώνες της στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ για την ισότητα ανδρών και γυναικών.
«Να είσαι ανεξάρτητη!»
Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Γκλόρια Στέινεμ χαρακτηρίζει την Ρουθ ως «υπερ-ηρωίδα» για τους αγώνες της .Η ίδια η δικαστίνα όμως λέει ότι απλά μεγάλωσε εφαρμόζοντας δυο συμβουλές της μητέρας της : «Να είσαι κυρία!» και «Να είσαι ανεξάρτητη!». Έτσι, η νεαρή Ρουθ Μπαίντερ Γκίνσμπεργκ, ως δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτών, προσπάθησε να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου για την ισότητα των φύλων.
Στα δικαστήρια η Ρουθ κέρδισε πολλές δίκες ,οι αποφάσεις των οποίων οικοδόμησαν σταδιακά την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Όπως λέει η ίδια στο ντοκιμαντέρ «RBG» η νομική στάση της ήταν πάντα ρεαλιστική και επεδίωκε τον συμβιβασμό. Συχνά συνεργάστηκε με συντηρητικούς σε θέματα μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης. Και με τον ακροδεξιό δικαστή Άντονιν Σκάλια , είχε μια στενή φιλία, για την οποία συχνά επικρίθηκε από την αριστερά.
Ίσως η σταθερή μετατόπιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ προς τα δεξιά , κάνει την Γκίνσμπεργκ να εμφανίζεται στα μάτια του κοινού ως πολύ ριζοσπαστική . Άλλωστε, αποτελεί συνήθως μειοψηφία στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Οι πρόσφατες περιπέτειες με την υγεία της έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στη φιλελεύθερη Αμερική που κρατά την ανάσα της: Πολλοί Δημοκρατικοί φοβούνται ότι μια φιλελεύθερη δύναμη θα αφαιρεθεί από τους εννέα ως επί το πλείστον ισόβιους συντηρητικούς δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, η Ρουθ αποφάσισε να μην αποσυρθεί. Ο Ομπάμα θα μπορούσε να την αντικαταστήσει με έναν ομοϊδεάτη διάδοχό της. Τώρα, η 85χρονη δικαστής θέλει να παραμείνει στη ζωή μέχρι να εκλεγεί ένας Δημοκρατικός πρόεδρος. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει την ευκαιρία να επιβάλει έναν τρίτο συντηρητικό δικαστή μετά τον Νιλ Γκόρσουχ και τον Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, οδηγώντας το για δεκαετίες, ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, news247.gr, Reuters