Πολιτική σύγκρουση για τη μεσαία τάξη – Ριζικές ανατροπές σε εργασιακά, ασφάλιση – Νέο κοινωνικό συμβόλαιο από τον Αλ. Τσίπρα
Μια σκληρή πολιτική μάχη, με ταξικά χαρακτηριστικά, αλλά κι επίδικο τη μεσαία τάξη, είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες ημέρες, αρχής γενομένης από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα πριν. Σήμερα και αύριο είναι η ώρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά η κόντρα θα λήξει πολύ αργότερα, στις επόμενες εθνικές εκλογές…
Εν πρώτοις, ας θυμηθούμε τις δυο βασικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προ εβδομάδος:
- Μείωση, κατά τρεις μονάδες, των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021
- και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, κατ’ αρχάς, για ένα έτος, το 2021.
Ενώ συνέχεια στις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκης έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δείχνοντας και τον πολιτικό στόχο της ΝΔ:
«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αφορούν άμεσα τη μεσαία τάξη, η οποία υπέφερε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερφορολόγησης που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση» υπογράμμιζε από το briefing ο Στέλιος Πέτσας.
Ακαριαία η αξιωματική αντιπολίτευση αναδείκνυε τις δύο ομάδες πληθυσμού που δεν επωφελούνται από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους, με την Έφη Αχτσιόγλου να κάνει ένα βήμα πιο πέρα εντοπίζοντας την ταξική μεροληψία της κυβέρνησης υπέρ των πλουσίων:
«Η μερική και προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 ευνοεί κυρίως τα υψηλά εισοδήματα. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, είτε ευνοούνται ελάχιστα είτε καθόλου. Το μέτρο αφήνει εκτός και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους», υποστήριξε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Κριτική και ανησυχία που ανέλαβε να διασκεδάσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που αντέτεινε ότι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα ωφεληθούν κι αυτοί. Αρκεί, βέβαια, να έχουν επιπλέον εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, αφού η απαλλαγή αφορά σε εισοδήματα και όχι σε φορολογούμενους. Για τις χιλιάδες συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων που ζουν μόνο από τη σύνταξη και μισθό τους αντιστοίχως, δεν προβλέφθηκε κάτι…
Αν όμως, οι δυο πιο πάνω εξαγγελίες δια στόματος πρωθυπουργού ήταν το… τυράκι για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, η… φάκα βρίσκεται αλλού, καθώς δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι όλα αλλάζουν σε εργασιακές σχέσεις και ασφάλιση.
Το περιβάλλον δε, οικονομικής κρίσης και φτώχειας είναι εντελώς κατάλληλο για την προώθηση ριζικών ανατροπών. Σε κάθε περίπτωση πάντως ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κρυφή ατζέντα.
Δια του πρωθυπουργού και πάλι, τη φορά αυτή στη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης, μάθαμε πως τον επόμενο μήνα τίθεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Η φράση, πάντως, ότι οι εργαζόμενοι, «εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι», θα μπορούν να έχουν περισσότερη ευελιξία στο ωράριό τους πολύ απέχει από την πραγματικότητα. Εργασιακές συνθήκες και ωράριο – λάστιχο, προς όφελος του εργοδότη ασφαλώς, και καμία δυνατότητα στον εργαζόμενο να φέρει αντίρρηση, είναι η νέα εργασιακή πραγματικότητα, καθεστώς που ευνοείται και από την αναγκαία, ένεκα κορονοϊού, τηλεργασία.
Η άρση των περιορισμών στις υπερωρίες, μαζί με την ανάλογη μείωση του κόστους της πρόσθετης εργασίας, αποτελούν, άλλωστε, προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, προτάσεις τις οποίες υιοθετεί πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης εξειδίκευσε έτι περαιτέρω λέγοντας ότι θα βρεθεί στο στόχαστρό του η εργατική νομοθεσία Ανδρέα Παπανδρέου, ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82 που πολλοί επεχείρησαν να αλλάξουν κατά το παρελθόν, αλλά στο τέλος έκαναν πίσω. Και το ότι θα ηχήσουν τα «τύμπανα του πολέμου», κατά την αποστροφή του πρωθυπουργού, δεν είναι επαρκής λόγος, ως φαίνεται, να το ξανασκεφθεί.
Οι ανατροπές όμως δεν σταματούν εδώ. Ο Πάνος Τσακλόγλου προετοιμάζει εντατικά το νέο, κεφαλοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, σε μια πρόταση νόμου, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του έτους, έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου και πάλι.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα περιβάλλον μεγάλης ανασφάλειας για τον εργαζόμενο, υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και άρα υπάρχει πεδίο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έντονης κριτικής και -γιατί όχι;- σφοδρής σύγκρουσης με το κυβερνών κόμμα.
Για τούτο και σήμερα -όπως σημειώνουν στο ρεπορτάζ τους σήμερα η «Αυγή» και ο Νίκος Λιονάκης- ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφέρει στους πολίτες μια «νέα κοινωνική συμφωνία» για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη, ιδίως για εκείνους που πλήττονται σφοδρότερα από την κρίση.
«Ένας ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός υπέρ των πολλών, για ζωή με ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη» θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Αυγής», η φράση – κλειδί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Δεν πέρασαν, άλλωστε, πολλές ημέρες από όσα είχε πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο στόμα του «λύκου», το συνέδριο του Economist, εκεί όπου τόνιζε πως οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ξανά την αξία του δημόσιου χώρου και του κράτους.
Στην αποψινή ομιλία του Α. Τσίπρα, τέλος, και παράλληλα με όσα πει για νέο παραγωγικό μοντέλο, θα ανακοινώσει δέσμη συγκεκριμένων, άμεσων μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Νίκος Παπαδημητρίου