Έρευνα της Prorata για την πανδημία και τους κυβερνητικούς χειρισμούς: Υπέρ όσοι ενημερώνονται από την τηλεόραση, κατά όσοι προτιμούν τα social media!

 Έρευνα της Prorata για την πανδημία και τους κυβερνητικούς χειρισμούς: Υπέρ όσοι ενημερώνονται από την τηλεόραση, κατά όσοι προτιμούν τα social media!

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, οι αποκαλύψεις για την πραγματική (αν)ετοιμότητα του συστήματος Υγείας, αλλά και η συζήτηση περί ατομικής ή κυβερνητικής ευθύνης τίθενται στο δημόσιο “μικροσκόπιο” από μια ενδιαφέρουσα έρευνα. Η αποδοχή των χειρισμών της έχει, ενδεικτικά, πέσει πλέον από το αρχικό 80% στο 47% σύμφωνα με έρευνα της Prorata – δείτε αναλυτικά τα ευρήματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης τις ευθυνες ή τις συνέπειες της πανδημίας ανάλογα με το εάν ενημερώνεται κυρίως από την τηλεόραση ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ουσιαστικά πρόκειται για “δύο κόσμους” αφου οι μεν διαμορφώνουν εντελώς διαφορετική (πλειοψηφικά) εικόνα από τουςδε. Κι αυτό αποκαλύπτει και πως διαμορφώνονται οι μηχανισμοί επιρροής της κοινής γνώμης.

Χαρακτηριστικά:

Η συχνότητα με την οποία ενημερώνεται κανείς για τις εξελίξεις μέσω της τηλεόρασης και μέσω των social media επηρεάζει με καταλυτικό τρόπο τη στάση του/της απέναντι σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Ενδεικτικά, μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 64% αξιολογεί θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο οι θετικές αξιολογήσεις αγγίζουν μόλις το 21%.

Αντίστροφα, μεταξύ όσων ενημερώνονται σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες από τα social media το 63% αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από τα social media το ποσοστό θετικών αξιολογήσεων μειώνεται αισθητά στο 46%. Τέλος, παρόμοια εικόνα ανιχνεύεται και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για την διασπορά του ιού, καθώς μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 57% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ή αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για τη διασπορά του κορονοϊού φέρουν οι πολίτες ατομικά, ενώ αντίστροφη εικόνα καταγράφεται μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο, καθώς το 69% αυτών απαντάει πως την αποκλειστική ή μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κράτος.

Σχετικά Άρθρα