Tο 23% των Αμερικανών πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μύθος…
Μια έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέδειξε ορισμένα σοκαριστικά αποτελέσματα σε σχέση με το τι γνωρίζουν, αλλά και τι πιστεύουν οι Αμερικανοί για το Ολοκαύτωμα.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών, σχεδόν οι μισοί (48%) δεν μπορούσαν να κατονομάσουν ούτε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή γκέτο που να οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ανησυχητικά ευρήματα
Σχεδόν το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων (23%) δήλωσε ότι πιστεύει πως το Ολοκαύτωμα ήταν μύθος ή οι αναφορές σε αυτό υπερβολικές ή αβεβαιότητα για το τι πραγματικά συνέβη. Ένας στους οκτώ (12%) ανέφεραν ότι είναι βέβαιο πως δεν έχουν ακούσει τίποτα ή δεν πιστεύουν ότι είχαν ακούσει τίποτα γύρω από το Ολοκαύτωμα.
Περισσότεροι από τους μισούς (56%) ανέφεραν ότι είχαν δει ναζιστικά σύμβολα στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων τους ή/και στις κοινότητες στις οποίες ζουν, ενώ οι σχεδόν οι μισοί (49%) έχουν δει αναρτήσεις που επιχειρούν να καταρρίψουν το Ολοκαύτωμα ή που παραχαράσσουν τα γεγονότα στα κοινωνικά δίκτυα ή σε άλλες σελίδες στο διαδίκτυο.
Άμεση ανάγκη για δράση
«Τα αποτελέσματα είναι τόσο σοκαριστικά όσο και θλιβερά, ενώ υπογραμμίζουν γιατί πρέπει να δράσουμε τώρα, όσο ακόμη ζουν ανάμεσά μας οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες τους», τονίζει ο Γκίντεον Τέιλορ, πρόεδρος του Συμβουλίου Εβραϊκών Υλικών Διεκδικήσεων Κατά της Γερμανίας, το οποίο και παρήγγειλε την έρευνα.
Ο Τέιλορ προσθέτει: «Πρέπει να καταλάβουμε γιατί κάνουμε τόσο κακή δουλειά στην εκπαίδευση των νεότερων γενιών γύρω από το Ολοκαύτωμα και τα μαθήματα του παρελθόντος. Αυτή η έρευνα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους και να καθοδηγήσει τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για τα σημεία στα οποία πρέπει να παρέμβουν».
Τεράστιες αποκλίσεις ανά πολιτεία
Η έρευνα κατατάσσει τις πολιτείες σύμφωνα με ένα σκορ που στηρίζεται σε τρία κριτήρια: Αν οι νέοι έχουν ακούσει με βεβαιότητα τι ήταν το Ολοκαύτωμα, αν μπορούν να κατονομάσουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, εξόντωσης ή ένα γκέτο και αν γνωρίζουν ότι σκοτώθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι.
Η πολιτεία με το καλύτερο σκορ ήταν το Ουισκόνσιν, όπου το 42% των νεαρών ενηλίκων πληρούσε τα σχετικά κριτήρια, ενώ ακολουθούσε η Μινεσότα με 37% και η Μασαχουσέτη με 35%. Η πολιτείες με τα χειρότερα σκορ ήταν η Φλόριντα με 20%, το Μισισιπί με 18% και το Αρκάνσας με 17%.
Επικίνδυνη άγνοια
Σε εθνικό επίπεδο, το 63% των συμμετεχόντων δεν γνώριζαν ότι έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, ενώ περισσότεροι από ένας στους τρεις (36%) θεωρούσαν ότι σκοτώθηκαν δύο εκατομμύρια ή λιγότεροι.
Το 11% πίστευε ότι οι Εβραίοι προκάλεσαν το Ολοκαύτωμα, με το ποσοστό να φτάνει το 19% στη Νέα Υόρκη, το 16% στη Λουιζιάνα, το Τενεσί και τη Μοντάνα και το 15% στην Αριζόνα, το Κονέκτικατ, τη Τζόρτζια, τη Νεβάδα και το Νιου Μέξικο.
Σε εθνικό επίπεδο, μόνο το 44% μπορούσαν να αναγνωρίσουν το Άουσβιτς-Μπίρκεναου και μόνο το 3% γνώριζε για το Μπέργκεν-Μπέλσεν. Έξι στους 10 συμμετέχοντες στο Τέξας δεν μπορούσαν να κατονομάσουν ούτε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή γκέτο.
Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι η εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτική στα σχολεία. Επτά στους 10 δήλωσαν ότι είναι απαράδεκτο να έχει κανείς νεοναζιστικές αντιλήψεις.
Το Συμβούλιο Διεκδικήσεων, αποστολή του οποίου είναι «να παρέχει ένα μέτρο δικαιοσύνης για τους Εβραίους-θύματα του Ολοκαυτώματος», δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για την εποπτεία της έρευνας. Μεταξύ των μελών της βρίσκονταν και επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, ιστορικοί και άλλοι ειδικοί.
Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από 1.000 συνεντεύξεις σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και 200 από κάθε πολιτεία, με τη συμμετοχή νεαρών ενηλίκων 18 έως 39 ετών που επιλέχθηκαν τυχαία.