Μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας – Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών

Μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας – Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών

«Οι μαθητές που κάνουν κατάληψη είναι θύματα εκμετάλλευσης κάποιων που προσπαθούν να περάσουν παρανοϊκές απόψεις, η επιδημία παραπληροφόρησης παίρνει διαστάσεις». Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας στην ΕΡΤ. Παράλληλα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση.

Ο Νίκος Σύψας πρόσθεσε ότι «η κοινωνία πρέπει να προστατέψει και τα σχολεία και τα παιδιά, να χρησιμοποιήσουμε κυρίως την πειθώ και τη σωστή ενημέρωση του κοινού».

Για το πιθανό κρούσμα στο σχολείο ο κ. Σύψας είπε ότι αν υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος σε σχολείο, οι μαθητές να είναι σίγουροι πως θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει από επιστήμονες και ειδικούς.

Όπως υπογράμμισε, η αύξηση των κρουσμάτων δεν σχετίζεται μόνο με τη χρήση της μάσκας, αυτό είναι συμπληρωματικό μέτρο, καθώς κύριο μέτρο είναι οι αποστάσεις.

«Τα πράγματα στην Αττική είναι αρκετά δύσκολα» είπε ο λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι «έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας».

«Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό και τα περισσότερα κρούσματα να αφορούν την ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών. Το 60% των ΜΕΘ στην Αττική -των κλινών που ήδη υπάρχουν- έχει καλυφθεί, όμως τα κρεβάτια ΜΕΘ για COVID-19 μπορούν να αυξηθούν αμέσως σε όλη την επικράτεια» είπε.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Την ίδια ώρα τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Οι ειδικοί επεσήμαναν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα, θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.

«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» ανέφερε ο κ. Λαζανάς.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως τα επόμενα μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.

Όπως ο ίδιος ανέφερε υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες…»«Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο…«Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας».

Παράλληλα ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
«Με βάση τους υπολογίσμους από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων».

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.

Ο κ. Λαζανάς επίσης σημείωσε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε. «Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα έιναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα» ενώ υπογράμμισε πως είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα. «Ο κορονοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το εμβόλιο ο ίδιος ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου».

Παράλληλα και οι δύο επεσήμαναν πως πρέπει να εφαρμόζεται τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Σχετικά Άρθρα