Editorial: Από την καραντίνα στην χαλαρότητα…aller retour
Πριν περίπου ένα μήνα ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά πως αποκλείεται να υπάρξει νέο lockdown. Εκείνες τις ημέρες η κυβέρνηση έδινε ακόμα την επικοινωνιακή μάχη για να περισώσει όσα περισσότερα μπορούσε από την καταρρέουσα οικονομία του τουρισμού.
Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν πρέπει να αποκλείουμε ένα νέο γενικευμένο lockdown και πως το σενάριο είναι στο τραπέζι.
Οι βασικοί λόγοι που από την χαλαρότητα της Αντιπάρου και της απουσίας ελέγχου τήρησης των μέτρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ίσως φθάσουμε σε ένα νέο εγκλεισμό με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι δύο:
Πρώτον, όπως ομολογούν τα μέλη της επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας το 60% των κλινών ΜΕΘ έχουν ήδη καλυφθεί από τα ραγδαίως αυξανόμενα περιστατικά διασωλήνωσης ασθενών Covid (67 μέχρι χθες). Με την έξαρση της πανδημίας, ειδικά στην Αττική, είναι εξαιρετικά αβέβαιο πως το ΕΣΥ θα αντέξει στην περίπτωση που -όπως οι ίδιοι οι επιστήμονες λένε- τα καθημερινά κρούσματα φθάσουν τις πολλές εκατοντάδες.
Δεύτερον, με την οικονομία ανοικτή οι ίδιοι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν ως επικίνδυνες εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού. Ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει υλοποιήσει ακόμα τις καλοκαιρινές δεσμεύσεις του και καθημερινά παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού στο μετρό και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας. Η μάσκα είναι απολύτως αναγκαία, λειτουργεί όμως σωτήρια όταν τηρούνται και οι αποστάσεις. Και το τελευταίο δεν συμβαίνει και απ΄ ότι φαίνεται δεν θα καταστεί εφικτό στον δέοντα βαθμό καθώς δεν έχουν ληφθεί μέριμνες.
Εάν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται κρούσματα στα σχολεία και αυτό μπορεί να ενταθεί αλλά και την υπερμετάδοση σε κλειστές δομές, η κατάσταση παραμένει οριακά μόνο υπό έλεγχο.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα, ωστόσο και αυτά ακόμα δεν θεωρούνται επαρκή και πάντως δεν απαντούν στα δύο βασικά προβλήματα που περιγράψαμε.
Το φθινόπωρο (Οκτώβριος, Νοέμβριος) και ο χειμώνας θα είναι μια μακρά και ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος με την ελπίδα του εμβολίου να τοποθετείται χρονικά περί την άνοιξη του επόμενου έτους στην καλύτερη περίπτωση.
Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί από την χαλαρότητα του καλοκαιριού -για την οποία φέρει ευθύνη- σε τέτοιες συνθήκες που θα την αναγκάσουν να “κλείσει” τμήματα της οικονομίας. Και, ακόμα χειρότερα, χωρίς να έχει αυτή τη φορά σύμμαχο την κοινωνία. Κάθε λεπτό που περνάει επιβαρύνει την κατάσταση.