Κοροναϊός: Πώς θα κλείνουν τα σχολεία – Τι προβλέπει η τροπολογία του υπ. Παιδείας

Κοροναϊός: Πώς θα κλείνουν τα σχολεία – Τι προβλέπει η τροπολογία του υπ. Παιδείας

Aπό τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας θα λαμβάνεται η απόφαση για να κλείνουν τα σχολεία σε περίπτωση κρουσμάτων με κοροναϊό σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Με την τροπολογία θεσπίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν και θα ανοίγουν σχολικές μονάδες εξαιτίας της πανδημίας, ενώ -για κοινωνικούς λόγους- παρέχεται η δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών ακόμα και κατά τα δύο πρώτα έτη από τον διορισμό τους, εάν είναι πολύτεκνοι ή έχουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους αναπηρία άνω του 67%.

Πώς θα κλείνουν τα σχολεία

Αναφορικά με τη διάταξη της τροπολογίας, η οποία αφορά στο κλείσιμο σχολικών μονάδων λόγω του κοροναϊού, η υπουργός Παιδείας είπε πως θεσπίζεται «η δυνατότητα επιβολής του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού. Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, και πάντοτε στην βάση του πρωτοκόλλου που έχουν δώσει οι ειδικοί επιστήμονες».

Η υπουργός προσέθεσε πως «έχει συσταθεί μια ειδική μονάδα, μια task force, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα παρέχει επιπλέον καθοδήγηση στους διευθυντές εκπαίδευσης και στους διευθυντές Υγείας των Περιφερειών προκειμένου να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ήδη εκδοθεί αναφορικά με το πότε κλείνει ενδεχομένως ένα τμήμα ή μια σχολική μονάδα λόγο κοροναϊού».

Για την απόσπαση εκπαιδευτικών

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε επίσης ότι «για κοινωνικούς λόγους παρέχεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα απόσπασης και κατά τα δύο πρώτα χρόνια του διορισμού του σε ορισμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών καθώς και μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού».

Πρόκειται, όπως είπε η υπουργός «για τους μόνιμους διορισμούς που έχουν γίνει, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα και κατά τα δύο πρώτα χρόνια διορισμού αυτών των εκπαιδευτικών να μπορούν να πάρουν απόσπαση στις περιπτώσεις εκείνες που οι ίδιοι ή και οι σύζυγοί τους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή είναι πολύτεκνοι».

Σχετικά Άρθρα