Μητσοτάκης:”Θα υπάρξει μόνιμο ΚΥΤ στη Λέσβο”
Για την Μόρια και την κατάσταση με τους πρόσφυγες ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην Θεσσαλονίκη.
Για αυτό που έγινε στη Μόρια «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες, μην έχουμε αμφιβολίες ότι κάποιες πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση για την αποχώρησή τους από το νησί» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία.
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τη δημιουργία μιας «μόνιμης δομής στη Μυτιλήνη που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας».
Το κράτος ήταν παρών και είναι παρών είπε ο κ. Μητσοτάκης και δείχνοντας μια φωτογραφία από τη δημιουργία του προσωρινού καταυλισμού, έκανε λόγο για υποδειγματικές συνθήκες, πολύ καλύτερες από τη Μόρια. «Όποιος μπαίνει σε αυτό τον καταυλισμό θα εξετάζεται για κοροναϊό» ανέφερε.
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «θα υπάρξει στη Λέσβο ένα ΚΥΤ μόνιμο. Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και σε ορισμένους ακραίους που δεν απηχούν την πλειοψηφία του νησιού. Οι νησιώτες έχουν δίκαιο να παραπονούνται. Αλλά θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία».
«Ζήτησα από την Ευρώπη η διαχείριση του νέου κέντρου όπου γίνει, να έχει την εμπλοκή της ΕΕ. Να έχει σημαία και ανάμιξη η Ευρώπη. Υπάρχει θετική άποψη για ευρωπαϊκή ανάμιξη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Σε ότι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα ο πρωθυπουργός, εκτός από τις προηγούμενες συζητήσεις και πρωτοβουλίες του Εμμ. Μακρόν και της κας Μέρκελ, τόνισε ότι χτες επικοινώνησε με την Καγκελάριο Μέρκελ «για να δούμε πως η Γερμανία μπορεί να μας υποστηρίξει περισσότερο»
«Θέλω να εξάρω τη στάση της Καγκελαρίου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η τραγωδία είναι καμπανάκι προς όλους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν μπορούμε να αποτύχουμε για δεύτερη φορά στο προσφυγικό» είπε αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ και μίλησε για μια δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών.
«Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να περιορίσει δραστικά μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και παρουσιάζοντας έναν χάρτη της Frontexe για τις ροές σε όλη τη Μεσόγειο, ανέφερε ότι σε ότι αφορά το Αιγαίο είναι κατά 64% μειωμένες οι ροές από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ενεργητικής φύλαξης των συνόρων είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι για τη κυβέρνηση αυτή η θάλασσα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάσσονται. Είναι πράξη εθνικής κυριαρχίας κατέληξε.