Μια διαφορετική ΔΕΘ – Πώς θα γίνει η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού
Μέτρα ελάφρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του νέου κοροναϊού και ενίσχυση των Ενόπλεων Δυνάμεων αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός σε μία τελείως διαφορετική παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων στη φετινή ΔΕΘ.
Έτσι, για το 2020, δεν θα υπάρχει “παρέλαση” κρατικών αξιωματούχων, ούτε μετακίνηση όλων των υπουργών και των βουλευτών όπως συνηθιζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η ομιλία του πρωθυπουργού το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει σε ακροατήριο μόλις 50 ατόμων, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις συγκεντρώσεις.
Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με τα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η αίθουσα στο Βελλίδειο θα είναι κι αυτή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του περιορισμένου ακροατηρίου.
Διαφορετική από τις καθιερωμένες θα είναι και η συνέντευξη Τύπου (την Κυριακή στις 13:00) καθώς λόγω των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων και με δεδομένο ότι το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 50, θα γίνει ένας συνδυασμός φυσικής παρουσίας και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους (περίπου 150 παρευρέθησαν στην περυσινή έκθεση) θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.
Σήμερα το πρωί, θα γίνει ειδική εκδήλωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα με βάση και τις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στη συμπρωτεύουσα με τοπικούς φορείς. Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι φετινές έκτακτες συνθήκες θέτουν ακόμη πιο επιτακτικά επί τάπητος ένα ζήτημα που συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια: τον εκσυγχρονισμό του χαρακτήρα της ΔΕΘ. Ήδη έχουν γίνει αρκετές δημιουργικές συζητήσεις στο ΔΣ της Helexpo και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει μαζί τους σήμερα το μεσημέρι.
Τι θα πει ο Πρωθυπουργός
Η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι μικρότερη σε διάρκεια και κυρίως θα απαντά στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Παρότι θα περιγράφει τον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα ρίχνει σαφώς το βάρος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης. Αν και υπό άλλες συνθήκες θα είχε επιλεγεί η προβολή της αδήριτης ανάγκης για παραγωγική αναδιάρθρωση που θα επιχειρηθεί, με τον αέρα μάλιστα των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στη χώρα από την ΕΕ, τα νέα δεδομένα υπαγορεύουν την πρόταξη άλλων προτεραιοτήτων. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες οριοθετούνται τόσο από την υγειονομική κρίση, της οποίας η διαχείριση δεν πρέπει να επιφέρει πλήγμα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, όσο και από την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας.
Το σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός έχει μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με επιβεβαιωμένη ιδιαιτέρως από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, την απόλυτη συμφωνία και στήριξη στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Το πνεύμα είναι κοινό με τη σταθερή γραμμή στην οποία είναι ευθυγραμμισμένη η εθνική μας πολιτική. Δηλαδή «σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις». ‘Αλλωστε, όχι τυχαία, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ήδη από την Κορσική στους δημοσιογράφους, να κάνουν λίγη υπομονή και να περιμένουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ αναφορικά με την προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της», ανέφεραν οι πηγές υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό αποτυπώθηκε και στη διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.
Λόγω της συγκυρίας στα ελληνοτουρκικά ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί ανατολικά για τα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις που θα αφορούν στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας σε τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στα εξοπλιστικά και τη συνεργασία με τη Γαλλία και την περαιτέρω θωράκιση της χώρας. Η δεύτερη αφορά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικό και η τρίτη στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. που θα τεθεί και με την αναζήτηση επενδυτών σε παραγωγική κίνηση.
Το νέο πακέτο στήριξης
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Μάλιστα ένα από τα σενάρια που βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μαξίμου προβλέπει “κούρεμα” της εισφοράς κατά 50%. Επίσης θα ανακοινώσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη θα αναφερθεί στην καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα χρήματα θα πιστωθούν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει και μειωμένη προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες για το 2021, καθώς και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ όταν θα ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη στήριξη της ρευστότητας της οικονομίας, αλλά και την παράταση της μείωσης συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του 2020 στον καφέ, στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά και στο τουριστικό πακέτο.
Πηγή: enikos.gr