Με το βλέμμα στο Καστελόριζο σε… “ζωντανή σύνδεση” – Επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό της Κ. Σακελλαροπούλου

Με το βλέμμα στο Καστελόριζο σε… “ζωντανή σύνδεση” – Επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό της Κ. Σακελλαροπούλου

Είναι, χωρίς αμφιβολία, η πλέον ιδιόμορφη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στη νεότερη τουλάχιστον, ιστορία του θεσμού. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν θα γίνει καν Έκθεση ή ότι μετονομάσθηκε λόγω του φετινού μετασχηματισμού της για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κοροναϊού.

Είναι κυρίως γιατί, κι απόψε, αλλά κυρίως αύριο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και δη στο Καστελόριζο.

Παρακολουθώντας όμως αφενός τις ανακοινώσεις και δηλώσεις της τουρκικής Προεδρίας και των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, αφετέρου τις ανταποκρίσεις απεσταλμένων από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η θάλασσα γύρω από το ακριτικό μας νησί έχει «ζεσταθεί» επικίνδυνα.

Οι ανεκδιήγητες ανταποκρίσεις, τις τελευταίες ημέρες, από πλεούμενα πέριξ του Καστελλορίζου, από βραχονησίδες πολύ κοντά στο νησί, ακόμη και με «παρά πέντε» (!) θυμίζουν στους παλαιότερους το προφανές: τις αντίστοιχες ενέργειες που έκαναν Τούρκοι δημοσιογράφοι στα Ίμια. Εξ ου και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» σήμερα: «Στήνουν Ίμια 2 σε απευθείας μετάδοση, περίεργες κινήσεις γύρω από το Καστελλόριζο».

Ο παραλληλισμός με τα Ίμια δεν σταματά εδώ. Η ένταση που εδώ και καιρό καλλιεργεί η Άγκυρα και η ταυτόχρονη πίεση του διεθνούς παράγοντα για απεμπλοκή και διάλογο εν τέλει, κατατείνουν στην απόσυρση των πολεμικών σκαφών από την περιοχή.

Με τη διαφορά όμως ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και η στρατιωτική ηγεσία επιδιώκουν την απόσυρση και των ελληνικών σκαφών, «γκριζάροντας» εν τοις πράγμασι ένα κομμάτι του ελληνικού Αιγαίου.

Το Καστελλόριζο είναι, άλλωστε, το σημείο ένωσης του ελλαδικού και κυπριακού ζωτικού χώρου, είναι το «καρφί» στο μαλακό υπογάστριο της τουρκικής επικράτειας.

Όπως επισημαίνουν εξάλλου στο σημερινό της ρεπορτάζ η «Καθημερινή» και ο διπλωματικός της συντάκτης, Βασίλης Νέδος, «οι Γερμανοί έχουν ζητήσει από τους Τούρκους να μείνουν εκτός των δώδεκα ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο, ωστόσο δεν έλαβαν καμία διαβεβαίωση από την Άγκυρα». Κι αυτή η μη απάντηση επιτείνει, ασφαλώς, την αγωνία…

Οι κινήσεις αυτές συμπίπτουν με τη λήξη της τουρκικής NAVTEX, με το Βερολίνο να έχει προτείνει στην Άγκυρα, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, η χρονική ισχύς της επόμενης, όπως όλα δείχνουν, NAVTEX να λήγει κάποιες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης – 25ης Σεπτεμβρίου, οπότε ενδέχεται να ανοίξει ο φάκελος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η τουρκική διπλωματία δεν πρόκειται, ωστόσο, να αλλάξει ξαφνικά ρότα: θα προχωρήσουν σε κίνηση καλής θέλησης μόνο αν έχουν πάρει ανταλλάγματα, εν προκειμένω διαβεβαιώσεις ότι η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει σε κυρώσεις. Ούτε αυτή τη φορά…

Η ελληνική Πολιτεία δεν μένει άπραγη, ασφαλώς, στα σχέδια αυτά, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει ηχηρή, έμπρακτη απάντηση, στην πιο σημαντική ενέργεια της μέχρι σήμερα θητείας της.

Η κυρία Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί το Καστελόριζο επί διήμερο, από αύριο, αλλά και τη Ρω, συμμετέχοντας έτσι στην 77η επέτειο από την απελευθέρωση των νησιών.

Στο λιμάνι δε, του ακριτικού νησιού θα είναι σταθμευμένα και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία θα συμμετέχουν στους εορτασμούς και τα οποία θα επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νίκος Παπαδημητρίου 

Σχετικά Άρθρα