Μόρια: Εικόνες που ραγίζουν καρδιές -Εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις

Μόρια: Εικόνες που ραγίζουν καρδιές -Εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις

Το “κολαστήριο” της Μόριας τυλίχτηκε στις φλόγες, βάζοντας τον επίλογο σε μια καταστροφική πολιτική της ΕΕ και μια αποτυχημένη διαχείριση -άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο- των κυβερνήσεων. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση και η προσκείμενη σε αυτήν τοπική αυτοδιοίκηση φρόντισαν να εξαναγκάσουν σε διακοπή της λειτουργίας το Κέντρο Υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που είχε λάβει δείγματα από 9.000 πρόσφυγες και χρησίμευε για το χειρισμό και την απομόνωση  ύποπτων κρουσμάτων σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Την επομένη ανακοινώθηκε η εγκατάσταση ενός νέου κέντρου, με ολλανδική χρηματοδότηση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε ποτέ.

Την ίδια ακριβώς περίοδο είχε καταγραφεί μια μεγάλη εστία του κοροναϊού στο γηγενή πληθυσμό της Λέσβου με δεκάδες κρούσματα καθημερινά, προερχόμενα από ιερωμένους και πιστούς που διέσπειραν τον ιό και υπήρχε ο φόβος για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με τη Μόρια.  Τελικά το πρώτο κρούσμα ήρθε από ένα αναγνωρισμένο πρόσφυγα, ο οποίος είχε φτάσει στην Αθήνα αλλά, μετά την διακοπή όλων των προγραμμάτων στέγασης και τροφής από την κυβέρνηση και αφού έμεινε ως άστεγος στην Πλατεία Βικτωρίας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην “κόλαση” της Μόριας, όπου τουλάχιστον εξυπηρετούσε τις βασικές βιοτικές ανάγκες.

α

Η διασπορά σε άλλους 35 που βρέθηκαν θετικοί, ήταν μοιραία αφού δεν υπήρχε καμία υγειονομική υποδομή και απομόνωση. Μάλιστα,με απαξιωμένες τις υειονομικές δομές οι αρμόδιοι “κλείδωσαν” τους νοσούντες και τις οικογένειές τους σε μια αποθήκη στην Παναγούδα χωρίς καμία φροντίδα!

Η διασπορά αυτή ήταν η θρυαλλίδα που οδήγησε στην αγανάκτηση και την πυρκαγιά, οι συνθήκες της οποίας παραμένουν άγνωστες. Επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι πλέον έχουν “χαθεί” τα ίχνη των 35 κρουσμάτων και η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη καθώς 13 χιλιάδες αιτούντες άσυλο βρίσκονται διασκορπισμένοι χωρίς στέγη ή πρόχειρα σε σκηνές και πλοίο και είναι πιθανό να προσεγγίσουν την πόλη της Μυτιλήνης.

Εικόνες σοκ με τους πρόσφυγες στο δρόμο

Οι εικόνες με το πρώτο φως της ημέρας μετά τις μεγάλες φωτιές ραγίζουν καρδιές. Χιλιάδες πρόσφυγες αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο δρόμο! Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδάκια έστρωσαν εκεί που περνούν αυτοκίνητα, με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά τους, καθώς δεν είχαν άλλο μέρος να κοιμηθούν.

Δυο μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν αμέσως μόλις έπεσε το βράδυ της Τετάρτης, στα τμήματα του καταυλισμού του ΚΥΤ της Μόριας που δεν είχαν καεί από την προηγούμενη πυρκαγιά. Είχε ξεσπάσει 24 ώρες πριν…

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους και προστέθηκαν στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από την Τρίτη, κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Κατακραυγή εντός…

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτόξευσε σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον χαρακτήρισε «ιστορικά λίγο» για να διαχειριστεί το δράμα της Μόριας, σημειώνοντας «Η εικόνα του φλεγόμενου καταυλισμού διασύρει την πατρίδα μας και πληγώνει την περηφάνια όλων των Ελλήνων ανά τον κόσμο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του Νότη Μηταράκη, ενώ σχολίασε ότι η κυβερνητική εμμονή στην αποτροπή, την κράτηση και τη μη αποσυμφόρηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή.

Πυρά κατά των υπουργών Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο των δομών, αδιαφόρησε και διατήρησε τις συνθήκες «ζούγκλας».

«Έκρυψε το διογκούμενο πρόβλημα πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του αρμόδιου Υπουργείου» ανέφερε χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη.

Επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση στη Λέσβο και την πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας εξαπολύει ο Περισσός. Της αποδίδει ευθύνες για αδιαφορία για την επικινδυνότητα εξαιτίας της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματιών στον τουρισμό και μεταφορές, παραβίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στο να εξαπλωθεί η πανδημία αρχικά σε κατοίκους της Λέσβου και τελευταία και στο ΚΥΤ της Μόριας».

… και εκτός

Η είδηση της καταστροφής στη Μόρια έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο με πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις (είτε έχουν είτε δεν έχουν παρουσία στο νησί) να καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες στο κέντρο κράτησης και να κάνουν λόγο για μία τραγωδία που ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί.

Με ανακοίνωση-καταπέλτη δεκάδες Ευρωβουλευτές μέλη των Επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) αλλά και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) από τρεις  Ευρωομάδες, αναζητούν τα αίτια της μεγάλης καταστροφής στη Μόρια, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους.

31 διεθνείς οργανώσεις σε συνέχεια των άκρως ανησυχητικών εξελίξεων από τη χθεσινή πυρκαγιά κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που έμειναν χωρίς στέγη. Οι πληγέντες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να μεταφερθούν με προσοχή σε ασφαλείς συνθήκες στην ενδοχώρα.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για «ανθρώπινη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» ζητώντας από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν άμεσα δράσης (Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ).

Οι Γιατροί του Κόσμου επισήμαναν «χωρίς συνεκτικές πολιτικές για την υποδοχή και το άσυλο, παρόμοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να συμβαίνουν επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών αποτροπής που εφαρμόζονται από την έναρξη της αυτής της κρίσης. Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν επαναδιατυπώσει την θέση αυτή και έχουν πολλάκις προειδοποιήσει για τα δραματικά επακόλουθα, υποστηρίζοντας τις ασφαλείς διαδρομές για τους πρόσφυγες από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη».

Διαδηλώσεις σε γερμανικές πόλεις

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. Χιλιάδες άτομα ακολούθησαν την πρόσκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Τα αιτήματά τους ήταν η εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά και ή άμεση υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

Deutschland Berlin | Kundgebung | Brand im Flüchtlingslager Moria (DW/P. Kouparanis)

«Έχουμε χώρο» ήταν το κεντρικό σύνθημα. Άλλα συνθήματα σε αφίσες και πανό ήταν «Shame on you EU» (Ντροπή σου ΕΕ) ή ακόμη «Moria evakuieren» (Να εκκενωθεί η Μόρια). Αρκετοί ομιλητές επεσήμαναν ότι η εκκένωση του καταυλισμού επιβαλλόταν και πριν από την καταστροφή του, δεδομένου ότι οι συνθήκες υγιεινής ήταν απαράδεκτες.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Στην πλατεία μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα, κυρίως νέοι, οι οποίοι ανεξαιρέτως φορούσαν μάσκες. Ανάμεσα τους και ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γόσιπ Γιουράτοβιτς. Όπως δήλωσε στο πρόγραμμα μας, «οι πρόσφυγες στη Μόρια διατρέχουν άμεσα κίνδυνο και για αυτό επείγει να γίνει κάτι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να βρεθεί κάποτε μια λύση.» Από τους 12.000 πρόσφυγες η Γερμανία κάλλιστα θα μπορούσε να υποδεχτεί 5.000 άτομα. «Σαφώς και είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο κ. Γουράτοβιτς, «αλλά θα πρέπει εμείς ως Γερμανία να στείλουμε τώρα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα.»

Στο στόχαστρο της κριτικής των διαδηλωτών βρέθηκε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεέχοφερ. Ομιλητές της συγκέντρωσης καταδίκασαν την αρνητική του στάση σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Δεκάδες πόλεις αλλά και μια σειρά γερμανικών κρατιδίων έχουν δηλώσει την προθυμία να τους δεχτούν. Την κριτική αυτή συμμερίζεται και ο Κώστας Κοσμάς, πρόεδρος της οργάνωσης των Πρασίνων στην περιοχή Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ του Βερολίνου. Μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως «ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης της τραγωδίας στη Μόρια φέρει ο Χορστ Ζέεχοφερ και η πολιτική που εκπροσωπεί. Όλοι γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό που έγινε.» Έστω αυτή την ύστατη στιγμή θα πρέπει, σύμφωνα με τον Κώστα Κοσμά, ο υπουργός Εσωτερικών να επιτρέψει στο Βερολίνο και στις άλλες πόλεις που είναι πρόθυμες, να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από την DW

Σχετικά Άρθρα