Οι “βόλτες” του Oruc Reis, οι εξοπλισμοί και οι… καλένδες των φοροελαφρύνσεων
Την ώρα που το Oruc Reis εξακολουθεί να κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι σε εξέλιξη κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο διμερών συμφωνιών για το νέο γύρο εξοπλισμών. Επόμενοι σταθμοί είναι η συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν -εκτός απροόπτου- κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Πρώτα οι τελευταίες πληροφορίες για το τουρκικό ερευνητικό: Συνεχίζει να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενο με σταθερή ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων, με Τούρκους αξιωματούχους να προαναγγέλλουν την έκδοση νέας NAVTEX με ισχύ μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, η οποία θα φτάσει μία ανάσα από το Καστελλόριζο. Κι αν στο ψηφιακό αποτύπωμα δείχνει ότι σχηματίζει καμβά, ότι δηλαδή σχηματίζει μοτίβο που παραπέμπει σε έρευνες, σύμφωνα με το enikos.gr εδώ και αρκετές ώρες, αν όχι 24ωρα, φαίνεται ότι απλά κάνει βόλτα.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν για τα εξοπλιστικά
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους προ της έναρξης της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος θα επισφραγίσουν την κοινή τους βούληση να αναβαθμίσουν σημαντικά τη συνεργασία τους σε αμυντικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, αναμένεται κατόπιν της σχετικής συνεννόησης να «κλειδώσει» η ημερομηνία της νέας τους συνάντησης – κυβερνητικά στελέχη την προσδιόριζαν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κατά προτίμηση στο Παρίσι όπου παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου θα πέσουν οι υπογραφές για την άμεση – πιθανώς τους επόμενους μήνες – προμήθεια 18 νέων και μεταχειρισμένων των μαχητικών αεροσκαφών, 4ης γενιάς, τύπου Rafale.
Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η ακριβής διατύπωση για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, στοιχείο, που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Όπως έχει προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να εξαγγείλει το προσεχές Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ένα συνεκτικό όσο και φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο πέραν των γαλλικών μαχητικών θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των 4 φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, την πρόσληψη περί των 5000 επαγγελματιών οπλιτών, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ναυπηγείων Ελευσίνας, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Σκαραμαγκά, ενώ αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για την ΕΑΒ.
Ανώτερες πηγές του Πενταγώνου επιβεβαιώνουν πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που έχει αποφασισθεί απλώνεται τουλάχιστον σε βάθος 4ετίας, ως εκ τούτου είναι προοδευτικό, ενώ το συνολικό του ύψος συναρτάται ευθέως με τις προτεραιότητες, όπως τις χαράσσουν Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύβος έχει ριφθεί για την κατά πληροφορίες απόκτηση 4 νέων φρεγατών με την Αθήνα να… σκανάρει τις αγορές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, την προμήθεια 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου Romeo, την απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τα αόρατα υποβρύχια, τύπου 214, την αναβάθμιση των ελικοπτέρων Aegean Hawk, καθώς και την αντίστοιχη των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Τέλος, θεωρείται πολύ σημαντική η αγορά ανταλλακτικών, προκειμένου να είναι διαθέσιμα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 44 μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ 2000 – 5, συνολικού ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ.
Δύσκολη εξίσωση
Μπροστά σε μια δύσκολη για την Ευρώπη “εξίσωση”- αυτή των κυρώσεων- δείχνει να σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός προς την Τουρκία από τον διεθνή παράγοντα παρασκηνιακά και με αυξανόμενα “τελεσίγραφα”. Για την ελληνική πλευρά διαμορφώνεται αρχικά η τριπλή στόχευση στην Κορσική μεθαύριο, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.
Αυτή είναι:
- συμπαγές μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα,
- καθαρές θέσεις χωρίς αστερίσκους για την ενεργοποίηση κυρώσεων εφόσον δεν υπάρξουν βήματα αποκλιμάκωσης,
- αλλά και ένα επιπλέον μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από διμερή συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας στην άμυνα.
Στις καλένδες οι φοροελαφρύνσεις
Όλα αυτά όμως και ειδικότερα η νέα στρατηγική επί των εξοπλισμών, οδηγεί στις καλένδες την άλλη προεκλογική υπόσχεση για λιγότερους φόρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι «φοροελαφρύνσεις για όλους» δεν θα έχουν θέση ούτε στις φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη, με τα κυβερνητικά στελέχη να επιστρατεύουν επ’ αυτού το διπλό άλλοθι της πανδημίας και της ανάγκης για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
Το στίγμα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δηλώνοντας «δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις. Καμία χώρα του κόσμου δεν μπόρεσε να γλιτώσει από τη βιαιότητα του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού», ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι δύσκολα μπορούν να υπάρξουν μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων εν μέσω πανδημίας, και αντ’ αυτών το 2021 θα πρέπει να πάμε σε μια νέα δημοσιονομική προσαρμογή με μηδενικό έλλειμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μόνες ελαφρύνσεις βαρών που αναμένεται να ανακοινωθούν το Σαββατοκύριακο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται πως θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και η σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, παράλληλα με την παράταση των γνωστών ημίμετρων για την στήριξη των εποχικά εργαζόμενων και των επαγγελματιών που πλήττονται από την πανδημία.
Αντιθέτως, παραμένουν κενό γράμμα οι προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξει σταδιακή έστω μείωση του τέλους επιτηδεύματος.