Πρόβλεψη που τρομάζει για την πανδημία: Περίπου 2.000.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους μέχρι τον Ιανουάριο!
Την περασμένη Πέμπτη, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου Washington προχώρησε στις πρώτες προβλέψεις του για την πανδημία. Σύμφωνα με το IHME, οι συνολικοί θάνατοι την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα έχουν ξεπεράσει τα 2,8 εκατομμύρια παγκοσμίως, που σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους 4 μήνες θα πρέπει να περιμένουμε 1,9 εκατομμύρια θανάτους, όταν μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 880.000.
Παράλληλα, το IHME σημειώνει ότι με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων μπορούν να σωθούν πάνω από 770.000 ζωές. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε το δεύτερο κύμα θα είναι στην ουσία ισχυρότερο, απλώς ο κόσμος θα έχει μάθει να ζει με τον ιό και γι’ αυτό μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.
Τα στοιχεία είναι …ανατριχιαστικά. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ακόμα και αν, όπως έχει ειπωθεί επίσημα, το εμβόλιο αρχίσει να διατίθεται περί τα τέλη του έτους, προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα: πρώτον, ουδείς γνωρίζει πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό θα είναι ώστε να εξασφαλιστεί ανοσία του πληθυσμού, και δεύτερον ότι σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία και σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Το δεύτερο δεν αναμένεται να συμβεί πριν τις αρχές του νέου έτους και ως προς την κοινότητα πριν το καλοκαίρι του 2021.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως και το 2021 θα είναι, τουλάχιστον κατά τους πρώτους 7-9 μήνες, χρονιά μεγάλης αμφιβολίας και αναγκαστικών περιοριστικών μέτρων, ακόμα και αν επικρατήσει η άποψη περί ανοίγματος της οικονομίας.
Σύψας: Υπάρχει αβεβαιότητα για το εμβόλιο
«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών».
Αυτό είπε μιλώντας στο Mega o ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Επιτροπής για κορωνοϊό κ. Νικόλαος Σύψας, μετά τη δήλωση της επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ, ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας.
«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» εξήγησε ο κ. Σύψας.
Και συνέχισε:
«Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι».
Ο κ. Σύψας είπε ότι«μπορεί να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες κλπ αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό». Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν «θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021».
Η φάση 3 του εμβολίου, είπε ο λοιμωξιολόγος, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο όπου θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του.
Απαντήσεις σε ερωτήματα
Γιατί αργεί το εμβόλιο; Μήπως το ότι δεν έχουμε μέχρι τώρα εμβόλιο για τις λοιμώξεις SARS και MERS σημαίνει ότι δεν θα αποκτήσουμε και για την COVID-19;
Ο βασικός λόγος που δεν έχουμε εμβόλιο για τις νόσους SARS και MERS είναι η έλλειψη πασχόντων για κλινικές δοκιμές και κανένας άλλος.
Επίσης, δεν έχουμε ακόμα εμβόλιο για τον HIV, γιατί ο ιός μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα ώστε να παρουσιάζει τόση ποικιλομορφία όση υπάρχει για τη γρίπη σε όλη την υφήλιο. Παρά τη δυσκολία αυτή όμως έχουν γίνει τεράστια βήματα όσον αφορά στην επιβίωση από και με τη νόσο.
Ευτυχώς ο SARS-CοV-2 μεταλλάσσεται με βραδύτερο ρυθμό από όσο ο ιός της γρίπης κι αυτό σημαίνει ότι μόλις πραγματοποιηθούν με επιτυχία οι κατάλληλες κλινικές δοκιμές θα έχουμε εμβόλιο.
Μεταλλαγή του ιού προς το ηπιότερο;
Ιταλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ τον Μάρτιο και Απρίλιο οι ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζονταν στα νοσοκομεία πολύ βαριά πάσχοντες, οι περισσότεροι με ARDS και πολυοργανική ανεπάρκεια, τις 4-5 εβδομάδες που ακολούθησαν, ακόμη και οι υπερήλικοι προσέρχονταν σε σχετικά καλύτερη κατάσταση.
Το ερώτημα είναι τι συνέβη; Μεταλλάχθηκε προς το ηπιότερο ο ιός;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και οι υγειονομικές αρχές της Ιταλίας δήλωσαν καθαρά: «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο και τα μέτρα πρέπει να τηρούνται αυστηρά».
Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αισιοδοξούμε, δεδομένου ότι μια από τις βασικότερες αρχές της ιολογίας είναι η αλλαγή και η μετάλλαξη που διέπει τους οργανισμούς αυτούς. Αυτό το κάνουν για την επιβίωσή τους, καθώς όπως λέει ο Mark Cameron από το Πανεπιστήμιο Case Western Reverse University «ιός που μόνο σκοτώνει, δεν επιβιώνει».
Πόσοι πρέπει να νοσήσουν για να προστατευθούν οι υπόλοιποι, για να επιτευχθεί δηλαδή ανοσία αγέλης;
Η απάντηση είναι πως για έναν ιό με R0 (μεταδοτικότητα) γύρω στο 2,5, με μαθηματικούς υπολογισμούς από ειδικούς, υπολογίζεται ότι πρέπει να έχει νοσήσει το 65% – 70% του πληθυσμού, προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης.