Hurriyet: Δριμεία επίθεση σε Μακρόν για το ΝΑΤΟ

Hurriyet: Δριμεία επίθεση σε Μακρόν για το ΝΑΤΟ

H Hurriyet εξαπολύει ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον της Γαλλίας, με φόντο την ένταση στη Μεσόγειο και ξεκινάει θυμίζοντας μία δήλωση του Γάλλου προέδρου: «Όπως όλοι θυμόμαστε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν κήρυξε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικό νεκρό» σε συνέντευξή του στον Economist τον περασμένο Νοέμβριο».

«Με αυτό στο μυαλό του, ο Μακρόν, ανακοίνωσε την πρόθεση του για τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης. Τότε, ο Economist χαρακτήρισε τις απόψεις του σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης ως «αποκαλυπτικές» και δήλωσε ότι αυτό που ο Μακρόν σχεδιάζει ζωγραφίζει μία εκπληκτικά ζοφερή εικόνα για τους Ευρωπαίους». Ο τουρκικό τύπος, στη γραμμή Ερντογάν, βάλλει κατά της Γαλλίας τόσο για την ξεκάθαρη θέση της στα θέματα της Μεσογείου, όσο και για την εξοπλιστική βοήθεια που πρόκειται να παράσχει στην Ελλάδα.

Πατώντας πάνω στα λεγόμενα του Jamie Shea, πρώην αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, σχετικά για τις αναδυόμενες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η συμμαχία, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε τον Μάρτιο του 2009, ο Τούρκος αρθρογράφος κάνει μία επιλεκτική αναδρομή στην ιστορία: «Πρέπει να επισημάνουμε ότι η γαλλική στάση απογοήτευσε τους Αμερικανούς πολύ νωρίς, ήδη από τον Οκτώβριο του 1956, μετά την κρίση του Σουέζ, όταν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι εισέβαλαν στην Αίγυπτο ως μέρος μίας μυστικής συμφωνίας με τους Ισραηλινούς, ο Eisenhower, φέρεται πως, είχε πει χαρακτηριστικά: «αυτά τα παιδιά πρόκειται να μας χάσουν ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, θα τα διαλύσουν όλα».

Όπως αποκαλύπτει η παραπάνω αφήγηση, η «ιστορική δυσαρέσκεια» της Γαλλίας με το ΝΑΤΟ οφείλεται κυρίως στην απόφαση του ΝΑΤΟ να μην πάρει μέρος στους αποικιοκρατικούς πολέμους της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

«Όταν η Γαλλία δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη Συμμαχία για τους δικούς της αποικιοκρατικούς σκοπούς, τότε απομακρύνθηκε, ποτέ δεν δρούσε σε με το ομαδικό πνεύμα ενός Συμμάχου», τονίζει η Hurriyet και συνεχίζει, «η δημοκρατική δομή του ΝΑΤΟ και το σύστημα λήψης αποφάσεων που βασίζεται στη συναίνεση δεν επέτρεψαν στη Γαλλία να ενεργήσει σαν «ηγεμόνας» στο ΝΑΤΟ σε αντίθεση με αυτό που προσπαθεί επί του παρόντος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, η Γαλλία είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος των δύο βασικών νικητών και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

«Θεωρώντας ότι εξακολουθεί να φέρει τον τίτλο του «νικητή», η Γαλλία τείνει να θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό υπεύθυνο λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον προς το παρόν» αναφέρει η Hurriyet και συνεχίζει, «η Γαλλία δεν μπορεί να επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά στο ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Θα τις βρει απέναντι σε οποιαδήποτε κίνηση. Η Γαλλία καλύτερα να αλλάξει στρατηγική, έχοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία», καταλήγει.

Πηγή: Hurriyet

Σχετικά Άρθρα