Φωτιά Σοφικό: Καλύτερη η εικόνα – Εκκενώθηκαν οικισμοί και μοναστήρι (εικόνες, vid)
Συναγερμός έχει σημάνει από τις 02:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κορινθία από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Αγίου Βλάση, στο Σοφικό.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πώς είναι υπό μερικό έλεγχο.
Καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης. Η φωτιά έχει περιοριστεί στον ορεινό όγκο και δεν υπάρχει απειλητικό μέτωπο.
Για να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία επιχειρούν 43 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.
Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ήλιος, Ελβετικά και Κόρφος και το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας, όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος.
Οι κάτοικοι είναι αρκετοί αλλά περισσότεροι είναι παραθεριστές. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για περίπου 2.000 άτομα. Στον Κόρφο οι κάτοικοι έχουν κατέβει στην παραλία κατόπιν σχεδίου.
«Ο αέρας είναι δυνατός και η φωτιά έχει μέτωπο 4-5 χλμ. ενώ απέχει από το χωριό περίπου 2χλμ», τόνισε ο Βασίλης Νανόπουλος, σημειώνοντας ότι το πύρινο μέτωπο κατακαίει έκταση με πεύκα και σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις ζωές των κατοίκων.
Από το απόγευμα της Πέμπτης η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ενημερώσει ότι η σημερινή μέρα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και πολύ επικίνδυνη για φωτιά.
Σε κατηγορία κινδύνου 4 είναι, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, οι περιφέρειες: Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας), Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας), Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων), Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής), Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) και Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).
Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Πηγή: korinthostv.gr