Αμηχανία μετά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ – Επιμένει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι έγινε ήδη συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο!
Θολό παραμένει το τοπίο για το θέμα που ανέδειξε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί τη έναρξη διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο επιχειρώντας να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για συμφωνία, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον Γενς Στόλτενμπεργκ, θέλοντας να τον… βάλει στη θέση του.
Ωστόσο πριν λίγο, όπως μεταδίδει ο Παντελής Βαλασόπουλος από το Βερολίνο στον Realfm, ανακοίνωσε πως έχει γίνει ήδη συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο για μέτρα αποφυγής “ατυχήματος” και αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Και, μάλιστα, τόνισε πως οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν. με αυτό τον τρόπο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ όχι μόνο επιμένει στην αρχική του διατύπωση που διαψεύσθηκε από την Αθήνα αλλά αποσαφηνίζει και τι ακριβώς διεμείφθη σε αυτή την συνάντηση.
Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα συμφώνησε σε διάλογο και μετά έκανε πίσω
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Στέλος Πέτσας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει καταθέσει προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο διευκρινίζοντας ότι «αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας. Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…»
Άσκησε, ακόμη, κριτική στον Γ. Στόλτενμπεργκ δηλώνοντας ότι «ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση», ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πολύ μακριά από ενδεχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αποχώρηση όλων των τουρκικών πλοίων από την περιοχή θα σημάνει την έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας για να προσθέσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί πάντα τον διάλογο με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συζήτηση που είχε στο Μαξίμου με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τοποθετήθηκε για το ζήτημα του διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας χωρίς να κάνει σαφή αναφορά στον γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη ρήση που είχε πει και στη βουλή «ας φύγουν λοιπόν οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι επαφές» και επισήμανε ότι «η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη μας πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο».
Κατηγόρησε την Τουρκία για ρητορική η οποία διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία.
Τέλος, ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα παραδώσει, σήμερα, στον γγ του ΟΗΕ επιστολή του πρωθυπουργού όπου «εκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Αγκυρας και τις απειλές που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή».