Στελέχωση του Κέντρου Υγείας στο ΚΥΤ Μόριας ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου
Εκτιμώντας ότι οι συνθήκες υπερπληθυσμού στο ΚΥΤ Μόριας καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση στον καταυλισμό, μετά τη σημερινή βεβαίωση για το πρώτο κρούσμα, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου καταθέτει σειρά μέτρων προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, και τα υπουργεία Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα.
Στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:
«Επικοινωνούμε μαζί σας σχετικά με την πολύ αρνητική τροπή στην διασπορά της επιδημίας του κορονοϊού στην Λέσβο και με σκοπό να σας θέσουμε αίτημα επειγούσης παρέμβασης και να καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση. Παρακολουθώντας την κατάσταση από κοντά και καθημερινά κρίνουμε ότι η κατάσταση στο νησί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Συγκεκριμένα : όπως γνωρίζετε από τις 12 Αυγούστου ως και σήμερα (28/08/2020) έχουν βεβαιωθεί με μοριακή εξέταση περισσότερα από 100 κρούσματα στο νησί μας, αν λάβει κανείς υπόψη τον μικρό πληθυσμό του νησιού, πρόκειται για πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ίσως τον υψηλότερο στην χώρα. Το νησί έχει ελάχιστη τουριστική κίνηση, και η διασπορά αφορά τον τοπικό πληθυσμό. Περαιτέρω, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι σε ηλικίες άνω των 60, σε αντίθεση με ότι αναφέρεται για άλλα νησιά όπου τα κρούσματα αφορούν πολύ μικρότερες ηλικίες.
Σήμερα μόλις βεβαιώθηκε και το πρώτο κρούσμα στο ΚΥΤ της Μοριας. Οι συνθήκες στο ΚΥΤ καθιστούν πρακτικά αδύνατη την ιχνηλάτηση. Οποιαδήποτε ολιγωρία μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες από πλευράς δημόσιας υγείας, αλλά και ασφάλειας γενικότερα. ΕΠΟΜΕΝΩΣ , το νησί μας έχει ιδιαίτερες συνθήκες που διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη χώρα και που απαιτούν εξατομικευμένες πολιτικές υγείας και εξατομικευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας .
Δεδομένων των συνθηκών αυτών λοιπόν, αιτούμεθα επειγόντως τα παρακάτω
- Να δημιουργηθεί άμεσα Συντονιστική Επιτροπή που θα αποτελείται από τα παρακάτω 5 άτομα, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο συντονισμός των οργάνων και φορέων που εμπλέκονται σε καθημερινή βάση στην διαχείριση της κατάστασης :
- • Ιατρικό υπεύθυνο του ΕΟΔΥ ( με φυσική παρουσία στο νησί , κατά προτίμηση έμπειρο λοιμωξιολόγο )
- • Εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου
- • Εκπρόσωπο του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης
- • Εκπρόσωπο της Πολίτικης Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης
- • Εκπρόσωπο της Πολίτικης Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
- Να στελεχωθεί ΑΜΕΣΑ το Κέντρο Υγείας στο ΚΥΤ Μοριας ( το οποίο είναι χορηγία της Ολλανδικής κυβέρνησης με 62 κλίνες συνολικά, από τις οποίες 10 ΜΑΦ, είναι άρτια εξοπλισμένο, αλλά στερείται προσωπικού)
- Να σταλεί στο νησί αναλυτής PCR καθώς και τεχνικός (εξειδικευμένος βιοχημικός) που θα το χειρίζεται (την δεδομένη στιγμή υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα άμεσων μοριακών τεστ.)»
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι κατά τα «εγκαίνια» της υγειονομικής μονάδας που χρηματοδότησε η Ολλανδική κυβέρνηση παρευρέθηκαν στις 20 Αυγούστου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Ν. Μηταράκης.
Η νέα υγειονομική μονάδα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας θα είναι 24ωρης λειτουργίας. Η μονάδα είναι συνολικής επιφάνειας 450 τετραγωνικών μέτρων και συνολικής χωρητικότητας 62 κλινών. Ειδικότερα, αποτελείται από δύο χώρους με 26 κρεβάτια ο καθένας, μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με έξι κρεβάτια και μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών.
Δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Ολλανδικής κυβέρνησης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου. Πρόκειται για μια κινητή κατασκευή από αίθουσες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα σύστημα που λειτουργεί ως μια σύγχρονη αυτόνομη υγειονομική μονάδα.
Εκκρεμεί ακόμη η στελέχωση της παρά τις εξαγγελίες για το αντίθετο όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου