Τουρκική απάντηση σε Μπορέλ: Η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να απαιτεί τον τερματισμό των ερευνών στη Μεσόγειο
Απάντηση στον Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε ότι το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια, έδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του ο Χαμί Ακσόι αναφέρει πως η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να απαιτήσει από την Τουρκία να σταματήσει τις εργασίες γεωλογικής εξερεύνησης στη Μεσόγειο Θάλασσα.
“Αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και αξιώσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η άνευ όρων υποστήριξη που παρέχει η ΕΕ με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που προσπαθεί να αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει περαιτέρω την ένταση” επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ακσόι και προστίθεται μεταξύ άλλων:
“Δεν εναπόκειται στην ΕΕ να επικρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες εντός της υφαλοκρηπίδας της και να ζητεί τον τερματισμό τους. Διότι, όπως επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία επί του θέματος. Αυτή η έκκληση αντίκειται στο κεκτημένο της ΕΕ και στο διεθνές δίκαιο. Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με πρόσχημα την αλληλεγγύη της Ένωσης. Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπέλαγος. Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία για τα ελληνικά νησιά, ειδικά το Καστελόριζο, που βρίσκονται πιο κοντά στη χερσόνησο της Ανατολίας, να έχουν υφαλοκρηπίδα. Η προσφυγή της ΕΕ σε κυρώσεις, ενώ η Τουρκία υπερθεματίζει πάντα υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας, θα επιδεινώσει τη λύση στα τρέχοντα προβλήματα. Τέτοια γλώσσα θα ενδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. Η Τουρκία, παρ’ όλες τις παράνομες συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί εναντίον της, θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και των Τουρκοκυπρίων. Αν είναι επιθυμητή πραγματικά μια λύση, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι η υπό εξέταση κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη και πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ενεργούν βάσει λανθασμένων υπολογισμών αυτών που βρίσκονται πίσω τους. Κατά συνέπεια, η ΕΕ πρέπει να ενεργεί αμερόληπτα και να είναι έντιμος μεσίτης, εάν επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο”.