Η ανταρσία των ειδικών…

 Η ανταρσία των ειδικών…

Σε ένα από τα πρώτα on camera (εκ του πρωθυπουργικού γραφείου) μηνύματά τους προς τους πολίτες, τις ώρες της καραντίνας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην υπακοή που οφείλει κάθε σοβαρή κυβέρνηση σε καιρό πανδημίας στις προτροπές των ειδικών. Επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων, τεχνοκρατών της Υγείας, γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν την καθημερινή μάχη στις ΜΕΘ και τους θαλάμους.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Κάπως έτσι ο “ξύλινος” πολιτικός λόγος αντικατάσταθηκε από την επιστημονική ορολογία περί Covid 19, οι υπουργοί αποσύρθηκαν διακριτικά στο παρασκήνιο και στις οθόνες κυριάρχησαν νέα πρόσωπα, άγνωστα έως την προηγούμενη ημέρα: Ο Τσιόδρας, ο Σύψας, ο Μόσιαλος, ο Μαγιορκίνης, η Κοτανίδου, η Γιαμαρέλου, η Λινού, ο Λαζανάς, ο Χατζηβασιλείου και άλλοι πολλοί.

Ο λόγος τους –αν και έμπλεος επιστημονικών αβεβαιοτήτων– απέναντι στον παραδοσιακά απαξιωμένο λόγο των πολιτικών. Αυτή η μέγιστη επικοινωνιακή –αλλά και αναγκαία– επιλογή του πρωθυπουργού χαιρετίσθηκε ως καινοτομία και υπόκλιση μπροστά στην επιστημονική (καλώς νοούμενη) αριστεία. Ακόμα και όταν κάποιοι άρχισαν να διατυπώνουν επιφυλάξεις για την αβεβαιότητα του συμπαθέστατου Τσιόδρα δεχόταν ομαδικά πυρά από υπουργούς και φίλα προσκείμενα μίντια. Κι όταν η πρώτη μάχη κατά της πανδημίας κερδήθηκε στους πίνακες των στατιστικών ήταν οι απόντες από τις οθόνες κυβερνώντες που έσπευδαν να δρέψουν τις δάφνες.

Οι μικροί επιστημονικοί “θεοί” του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μάϊου έχουν αρχίσει, όμως, εδώ και καιρό να εξεγείρονται. Η επιστροφή στην κανονικότητα που υποστηρίχθηκε από την φαραωνική καμπάνια των 20 εκατ. ευρώ δεν ήταν τελικά, έτσι όπως έγινε, παρά μια επιστροφή στο άγνωστο, το αβέβαιο, το επικίνδυνο. Όσα συνέβησαν σε αυτό το ταραχώδες καλοκαίρι που τελειώνει είναι γνωστά. Οι ειδικοί πέρασαν σε δεύτερο πλάνο και οι πολιτικές αποφάσεις έγιναν θέσφατα.

Μέχρις ότου τα κρούσματα έφτασαν τα 300, τα νησιά υπέκυπταν το ένα μετά το άλλο στην εξάπλωση του ιού, οι ΜΕΘ άρχισαν να γεμίζουν ξανά και τα μπαρ της Αντιπάρου και της Μυκόνου, μαζί με τη νεολαία, έγιναν οι νερόμυλοι που κυνηγά ο Σάντσο Πάντσα.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επανεφεύρει, μαζί με την ατομική ευθύνη, τον Τσιόδρα, έστω και –προς το παρόν– δια του νεότερου Μαγιορκίνη, και οι ειδικοί να αποκτήσουν ξανά υπόσταση και χρησιμότητα. Μόνο που αυτή τη φορά δεν έρχονται ως αυτοβούλως επιστρατευμένοι αρωγοί την κυβερνητικής εικόνας αλλά ως φορείς ενστάσεων, επιφυλάξεων και αντιρρήσεων.

Μια μελέτη του ΑΠΘ προβλέπει έως και 2.000 κρούσματα ημερησίως προς τον Δεκέμβρη εάν δεν ληφθούν νέα σκληρά μέτρα, ο Μαγιορκίνης κάνει λόγο για την πιθανότητα να φτάσουμε γρήγορα τα 400 ημερησίως, οι προτάσεις για γενικευμένη χρήση μάσκας κατατίθενται επιτακτική, ο Σύψας δηλώνει πως “δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο” (έμμεση πλην όμως ευγενική κριτική σε εκείνους που όντως δεν έπεισαν), και ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής” παραθέτει (quotes) δηλώσεις των ειδικών με σφοδρή κριτική για όσα έγιναν και δεν έγιναν το καλοκαίρι. Όλα αυτά μαζί με την επιστροφή στα σχολεία που όλο αλλάζει ημερομηνία και ουδείς γνωρίζει ακόμα και στο “παρά πέντε” με ποιον τρόπο θα γίνει.

Ο Τσιόδρας συμμετέχει απέχοντας, ο δε Μόσιαλος αφήνει σαφή υπονοούμενα που, όπως αναφέρει το matrix24.gr, προκαλούν εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα: ” Παρότι ο Ηλίας Μόσιαλος είχε ξεκαθαρίσει ευθύς εξαρχής ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει να εκφράζει την άποψή του παρά την ανάληψη καθηκόντων εκπροσώπου της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, φαίνεται ότι αρκετοί στην Αθήνα γκρινιάζουν για τις τοποθετήσεις του διαπρεπούς καθηγητή.

Ο Μόσιαλος, προ ημερών, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ενώ χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω: επισήμανε ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να βγάλει τη χώρα από το lockdown, ενώ επέμεινε στην αποδόμηση του κυβερνητικού σχεδίου αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων: συγκεκριμένα, επανέλαβε την ανάγκη για μικρότερα τμήματα στα σχολεία, ζητώντας να αξιοποιηθούν είτε κτηριακές υποδομές των δήμων, είτε να υιοθετηθεί η λύση της εκ περιτροπής διδασκαλίας. Άλλωστε, ο ίδιος προειδοποίησε πως «δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τα παιδιά μεταδίδουν δυσκολότερα τον ιό», με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Και όλα αυτά δεν αρέσουν σε αρκετούς κυβερνητικούς, καθώς ο Ηλίας Μόσιαλος είναι από τους καθηγητές που έχουν επιρροή στην κοινή γνώμη αναφορικά με την πανδημία και τη διαχείρισή της…”.

Ζούμε την μικρή ανταρσία των ειδικών υπό τον φόβο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας που μπορεί να εξελιχθεί πολύ επικίνδυνα για τον πληθυσμό, το σύστημα υγείας και την οικονομία. Και είναι προφανές πως οι επιστήμονες ανησυχούν πως εάν τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά θα ισχύσει για τα…χλωρά ότι και για τα ξερά.

Διότι η αριστεία των ειδικών δεν πρέπει να αναγνωρίζεται αλά καρτ. Ή αποδέχεσαι τις συμβουλές τους από την αρχή έως το τέλος, ή παύεις να κρύβεσαι πίσω από τη σκιά του Τσιόδρα, του Μόσιαλου και όλων των άλλων και αναλαμβάνεις την ευθύνη. Και εάν τώρα είναι η ώρα να (ξανα)ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι επιστήμονες ας το πράξουμε. Χωρίς φανφάρες για τις άτρωτες πολιτικές…

Υ.Γ Με τα έσοδα από τον τουρισμό να μην ξεπερνούν -όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι και οι οικονομολόγοι- τα 4 δισ, έναντι ων 18 δισ πέρυσι, εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο ορθώς βιαστήκαμε και πράξαμε τελικά.

Σχετικά Άρθρα