Κυρώνονται οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο – Τι ζυγίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα 12 μίλια

Κυρώνονται οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο – Τι ζυγίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα 12 μίλια

Το επόμενο βήμα της Άγκυρας στην ελληνο-τουρκική σκακιέρα αναζητεί η Αθήνα, βήμα που θα έλθει ως απάντηση – αντίδραση στην αποψινή ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, των συμφωνιών με Ρώμη και Κάιρο. Οι εμπρηστικές αναφορές Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γερμανό ομόλογό του αλλά και η στάση του τουρκικού Λιμενικού στο ναυάγιο, δυτικά της Χάλκης προϊδεάζουν για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Σε αυτό το σκηνικό με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, και δη εκείνη του πρωθυπουργού, τόσο στο σκέλος της ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας όσο όμως και σε ένα άλλο ειδικότερο θέμα:

Συγκεκριμένα, αν θα προχωρήσει στην αναγγελία επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Ήδη, ο Νίκος Δένδιας πιθανώς να έχει συνομιλήσει με τους ομολόγους του από την Ιταλία και την Αλβανία για την πρόθεση επέκτασης, επιπλέον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε πει τη Δευτέρα στη Βουλή πως «θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα».

Αναφορά που εκλήφθηκε ως προαναγγελία της σημερινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που καλείται πάντως να σταθμίσει τη συγκυρία, τις παγίδες και το προκλήσεις αυτής.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση οδεύει στη Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής -χωρίς διαρροές πιστεύουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο-, με το «παρών» του Αλέξη Τσίπρα και το «όχι» των υπόλοιπων κομμάτων με διαφορετική επιχειρηματολογία ασφαλώς.

Χθες πάντως, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είχαν την ευκαιρία μιας ολικής σύγκρουσης, σε κάθε θέμα της επικαιρότητας, είναι χαρακτηριστικό ότι στην απάντηση του Στέλιου Πέτσα στην ανάρτηση Τσίπρα για τον κοροναϊό, το επιμύθιο ήταν… αφιερωμένο στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία στις σημερινές ψηφοφορίες:

«Μονίμως απών από κάθε κρίσιμο ζήτημα ο κ. Τσίπρας, ας εξηγήσει γιατί δηλώνει ‘παρών’ στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υπονομεύοντας την εθνική γραμμή».

Εξηγήσεις, ωστόσο, που έχει ήδη δώσει με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγήσεις που έδωσε και στη Βουλή ο αρμόδιος τομεάρχης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, και ασφαλώς θα έχει τη δυνατότητα και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να επιχειρηματολογήσει για τις, κατ’ αυτόν, επικίνδυνες υποχωρήσεις της Αθήνας, όπως αυτές καταγράφονται στη Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητο και ένα άλλο γεγονός, το ότι ο Χάικο Μάας, στο ταξίδι – αστραπή που πραγματοποίησε στην Αθήνα, είχε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που σίγουρα δεν προβλέπει το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Ενώ, όπως σημειώνει ο Αλέξης Παπαχελάς στο πρωτοσέλιδο άρθρο του στην «Καθημερινή», «ο μέχρι τώρα δημόσιος διάλογος για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συμφωνία με την Αίγυπτο δεν έχει πάει και τόσο άσχημα. Και για να είμαι σαφής, όταν μιλάω για δημόσιο διάλογο δεν αναφέρομαι στη σχετική συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο θεσμικό, πολιτικό διάλογο. Μέχρι τώρα η αντιπαράθεση σε αυτό το επίπεδο δεν έχει ξεφύγει και ελπίζω να μην ξεφύγει σήμερα στη Βουλή».

Σαν προτροπή ακούγεται…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα