British Medical Journal: Μελέτη-σοκ ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για τον Covid 19
Για ξεπερασμένα επιστημονικά δεδομένα μιλούν Βρετανοί επιστήμονες και αμφισβητούν ευθέως όλα όσα γνωρίζουμε για τα μέτρα προφύλαξης από τον κοροναϊό.
Οι άκαμπτοι κανόνες ασφαλούς απόστασης όσον αφορά στον κορονοϊό είναι μια υπεραπλούστευση που βασίζεται σε ξεπερασμένα επιστημονικά δεδομένα και εμπειρίες από προηγούμενους ιούς, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal (ΒΜJ).
Σύμφωνα με τη μελέτη η φυσική απόσταση είναι ένα σημαντικό μέρος των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού αλλά δεν είναι σαφές ακριβώς πόσο μακριά και για πόσο καιρό είναι ασφαλής η επαφή σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Κανόνες που ορίζουν μια συγκεκριμένη φυσική απόσταση (1 ή 2 μέτρα) μεταξύ ατόμων για τη μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον covid-19, βασίζονται σε μια ξεπερασμένη, διχοτομημένη έννοια του μεγέθους των αναπνευστικών σταγονιδίων, κατά την οποία διαχωρίζονται σε δύο μεγέθη. Κατά τους μελετητές υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ιογενή σταγονίδια μπορεί να «ταξιδέψουν» έως και οκτώ μέτρα, σε περίπτωση που κάποιος βήξει ή φτερνιστεί. Υποστηρίζουν επίσης ότι σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως τα κλαμπ και τα μπαρ, θα πρέπει οι θαμώνες να τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις έως και οκτώ μέτρα όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, μεταξύ άλλων και αμερικανικών.
Πάντως, οι κανόνες σε άλλους χώρους όχι τόσο επικίνδυνους, μπορεί να είναι χαλαρότεροι. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι κατά την εκπνοή, το τραγούδι, το βήξιμο και το φτέρνισμα παράγονται αέρια νέφη που μετακινούν ταχύτερα τα σταγονίδια σε απόσταση έως και επτά-οκτώ μέτρων μέσα σε δευτερόλεπτα ενώ η απόσταση που μπορούν να «ταξιδέψουν» τα σταγονίδια του κορονοϊού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το αν ο φορέας του κορονοϊού είναι σε κλειστό ή υπαίθριο χώρο, αν φορά μάσκα αλλά και από τον κλιματισμό του χώρου.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν το ιϊκό φορτίο του φορέα, το διάστημα στο οποίο εκτίθενται άλλοι κατά την επαφή τους μ’ αυτόν, καθώς και πόσο ευάλωτοι είναι στη μόλυνση. Οπότε, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ι η τήρηση αποστάσεων «θα πρέπει να θεωρηθεί μόνον ένα σκέλος της ευρύτερης προσέγγισης των υγειονομικών Αρχών για την αναχαίτιση της πανδημίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, περιλαμβανομένου του τακτικού, σχολαστικού καθαρισμού των χεριών, των επιφανειών και της χρήσης μασκών και προστατευτικού εξοπλισμού».
Πηγή: enikos.gr