Σ. Ρομπόλης: “Shock therapy” τύπου Λ. Αμερικής
Στοιχεία – «φωτιά» παραθέτει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, που δεν προοιωνίζονται καλό παρόν και μέλλον για τους εργαζόμενους και τους απόμαχους της δουλειάς.
Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής και τον Ανδρέα Πετρόπουλο, ο Σ. Ρομπόλης αναφέρεται «στην προοπτική του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της αναπαραγωγικής καθίζησης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2020 (η οποία) βασίζεται, μεταξύ των άλλων, στην εκτίμηση του δεύτερου τριμήνου για ύφεση τουλάχιστον 20%, η οποία, μεταξύ των άλλων, θα προδιαγράψει ετήσιο ρυθμό ύφεσης 10% – 12%, σημαντική μείωση του ΑΕΠ (167-172 δισ. ευρώ), αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ, αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος στα 5,5 δισ. ευρώ και αύξηση του δημόσιου χρέους στα επίπεδα των 340 δισ. ευρώ».
Και στα παραπάνω προσθέστε τη «διακοπή λειτουργίας τουλάχιστον 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με απώλεια 190.000 θέσεων εργασίας και επίπεδο στατιστικής ανεργίας κατά το 2020 από 21,3% έως 22,1% (1.020 εκατ. άτομα από 819.000 και 17,3% το 2019)».
Στο ζοφερό αυτό τοπίο βρίσκουν χώρο προφανώς και ιδέες τύπου Πισσαρίδη, καθώς, όπως επισημαίνει ο Σ. Ρομπόλης, «η στρατηγική επιλογή του «σχεδίου Πισσαρίδη» αποτελεί μία οπισθοδρομική (shock therapy) επιλογή τύπου Λατινικής Αμερικής, ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων, με την έννοια της προσέλκυσης ‘άνευ όρων’ ξένων επενδύσεων, σε εισοδηματικές, εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες ασιατοποίησης της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας».
Ν. Παπ.