Ώρα μηδέν για τα σχολεία – Ανακοινώνεται πότε ανοίγουν – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Ώρα μηδέν για τα σχολεία – Ανακοινώνεται πότε ανοίγουν – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Εν μέσω αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού, η Υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για τους όρους έναρξης λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων για το σχολικό- ακαδημαϊκό έτος 2020- 2021 στις 4 μμ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Την ενημέρωση θα συντονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και αναμένονται με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις, αν και το γενικό περίγραμμα είναι ήδη γνωστό.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, δηλαδή με τα τμήματα μέχρι και 27 μαθητών στις ίδιες αίθουσες και χωρίς βάρδιες, αλλά με μέτρα όπως μάσκες από το νηπιαγωγείο και χωριστά διαλείμματα.

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι και της Πέμπτης, όποτε συσκέφθηκαν οι λοιμωξιολόγοι με την ηγεσία του Παιδείας, είχε αποφασιστεί σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών η έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου και αυτό παραμένει ο σχεδιασμός. Δεν είναι όμως και θέσφατο.

Εάν σήμερα κατά την τηλεδιάσκεψη οι επιστήμονες εξετάσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και κρίνουν διαφορετικά, υπάρχει και το σενάριο της 14ης Σεπτεμβρίου. Ορισμένοι εκ των μελών της επιτροπής έχουν θέσει στο τραπέζι μάλιστα και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, κάτι όμως που θα δημιουργούσε προβλήματα ανισότητας των μαθητών.

Μετά το φιάσκο με τις μάσκες τελικά όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος (ΣΚΑΪ), στους μαθητές θα δοθούν αρχικά δωρεάν δύο μάσκες και στη συνέχεια τουλάχιστον άλλη μία. Επελέγησαν πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, καθώς κρίθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν πρακτικά να μοιράζεται κάθε ημέρα μία μάσκα μίας χρήσης στα παιδιά.

Σε ποια περίπτωση δεν θα ανοίξουν στην ώρα τους τα σχολεία

Ο Αθανάσιος Τσακρής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορονοϊό, Καθηγητής Μικροβιολογίας μίλησε στο Mega για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και πως αυτή θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων.

Στάθηκε στην «ισοπέδωση της καμπύλης ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα», τονίζοντας πως ήταν πιο ανησυχητική η περίοδος όπου «από 30 περιστατικά πήγαμε στα 60, από 40 πήγαμε στα 80».

Προβληματισμός βέβαια υπάρχει στους κύκλους των ειδικών, σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη, που όπως επισήμανε, «χωρίς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος».

Ερωτηθείς για το πόσο αναγκαία είναι η λήψη επιπλέον μέτρων, στάθηκε στην συμβολή της κοινωνίας στα μέτρα «όλοι να βοηθήσουμε να μην υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το φθινόπωρο περιμένουμε τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, οι καιρικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες που θα ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Όλες οι ηλικίες να συμβάλλουν ανάλογα ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».

Κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του ανοίγματος των σχολείων, για το οποίο απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς να συνεργαστούν με τους λειτουργούς δημόσιας υγείας κι όλοι μαζί να γίνουν ομάδα, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά», τόνισε.

Αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση».

«Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε.Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες».

Απαντήσεις έδωσε και για το «αλαλούμ» με την καθυστερημένη υποβολή της υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αναφέροντας πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της επιδημίας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που εφάρμοσαν εξαρχής χώρες που είχαν εμπειρίες από παρόμοιες συνθήκες, όπως η Ν. Κορέα, η Σινγκαπούρη, το Χονγκ – Κονγκ».

Όπως τόνισε: «Σε αυτές τις περιοχές ο κόσμος φόρεσε οικιοθελώς μάσκα σε χώρους που δεν μπορεί να τηρηθεί φυσική απόσταση. Ένα δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει αυτές τις χώρες είναι ο εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή πρέπει να είμαστε «συγκρατημένα αισιόδοξοι» για τον χρονικό ορίζοντα που θα έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας.Έκανε λόγο για έναν ιό «έξυπνο» που μεταλλάσσεται και μπορεί να διαφεύγει τα αντισώματα που δημιουργεί ο οργανισμός μας.

«Και φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα η χρήση της μάσκας, η φυσική απόσταση και τα αντισηπτικά θα συνεχίσουν να είναι τα βασικά μας όπλα», τόνισε ο καθηγητής.

Γώγος: Ανοικτή η αναβολή έναρξης του σχολικού έτους

Την κρισιμότητα της κατάστασης ως προς την ανάσχεση του κορωνοϊού, περιέγραψε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ λίγες ώρες μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 284 κρουσμάτων – εκ των οποίων τα 141 μόνο στην Αττική – που σημειώθηκαν την Κυριακή, ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο (Λέσβος, Πόρος, κλπ).

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανεβούν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια» σημείωσε και πρόσθεσε: «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως «έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα»: «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτεμβρίου, θα πράξουμε αναλόγως» επισήμανε ο καθηγητής. Η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου» είπε ακόμη, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή.

Σχετικά Άρθρα