Το μήνυμα του Φορ ντε Μπρεγκανσόν προς Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ξεκινήστε τον διάλογο!
Γαλλο-γερμανική πίεση για επανέναρξη διαλόγου – Κ. Μητσοτάκης και Ρ.Τ. Ερντογάν δηλώνουν έτοιμοι – Τα μηνύματα που έστειλαν και πέρασαν στα ψιλά
Το μήνυμα που έστειλαν χθες από το γαλλικό Νότο Μέρκελ και Μακρόν ήταν σαφές, τόσο προς Άγκυρα όσο και προς Αθήνα: ξεκινήστε το διάλογο!
Και, ναι μεν είναι δεδομένη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία (Μακρόν), ναι μεν δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές απειλές κατά της κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ (Μέρκελ), ωστόσο το βάρος πέφτει στο «αύριο» -κι αυτό το «αύριο» μια λέξη έχει: διάλογος. Εκ των πραγμάτων δε, η πίεση γίνεται μεγαλύτερη στο «συγγενή» σου, αυτόν με τον οποίον μοιράζεσαι το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, την Ελλάδα δηλαδή.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ένιωσε την ανάγκη να διαλύσει τα σύννεφα με το Βερολίνο και να πει με έμφαση ότι το Παρίσι στηρίζει τη γερμανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, επισημαίνοντας, επιπλέον, την ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στα δύο μέρη. Ενώ σε ένα σημείο των δηλώσεών του -σημείο που θα μας απασχολήσει στο μέλλον…- τόνισε πως υπάρχει και θετική ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ατζέντα στην οποία θα πρέπει να έχει πίτα η Τουρκία, πρόσθεσε.
Ενώ η… νονά του ελληνο-τουρκικού διαλόγου πήγε κατ’ ευθείαν στο «δια ταύτα»: «εμείς εμπλεκόμαστε ώστε ο διάλογος ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα να ξαναρχίσει».
Πολυμερής, λοιπόν, η πίεση για την επανέναρξη του διαλόγου και, βοηθούντος του ότι σύντομα θα σταματήσει το τουρκικό σεργιάνι (τουρκιστί seyran) στα νερά της Μεσογείου, μπορεί ο διάλογος αυτός να πάρει ραγδαίο ρυθμό. Ήδη, όπως μετέδωσαν χθες το Open και η Αλεξία Τασούλη, η 28η Αυγούστου είναι μια πιθανή ημερομηνία για την επανέναρξη του ελληνο-τουρκικού διαλόγου με επικεφαλής τους Παύλο Αποστολίδη και Τσαγατάι Ερτσιγιές. Πληροφορία που επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές.
Κι από τις δύο πλευρές του Αιγαίου έχουν σταλεί, άλλωστε, τα μηνύματα για την επανεκκίνηση του διαλόγου, στο ανώτατο, μάλιστα, επίπεδο. Μπορεί αρκετές φορές τα μηνύματα αυτά να χάνονταν εν μέσω «πολεμικών» (εντός – εκτός εισαγωγικών) δηλώσεων, και δη από τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς και κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, εν τούτοις οι δύο κυβερνήσεις έχουν δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο έτοιμες.
Σήμερα, το libre.gr. έρχεται να θυμίσει, να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα αυτά: ήταν στις 12 Αυγούστου όταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν ταυτόχρονο, παράλληλο θα έλεγε κανείς, «διάλογο», έστελναν, και οι δύο, σήμα διαλόγου.
Ξεκινώντας από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη δήλωση που είχε κάνει -λόγω συγκυρίας οι πάντες εστίασαν ασφαλώς στο «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη»-, ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε και τα εξής: «Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας (…) Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας (σ.σ. του Διεθνούς Δικαίου), με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας. Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας», υπογράμμιζε θέτοντας, συγχρόνως, και το βασικό ελληνικό όρο για την επανεκκίνηση, «διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου». Και, στη συνέχεια, «με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος», με την ελληνική πλευρά να πιστεύει πως υπάρχει μόνο ένα ζήτημα προς επίλυση, αυτό των ορίων των θαλασσίων ζωνών.
Όμως την ίδια ώρα, ο Ρ.Τ. Ερντογάν έστελνε τα δικά του μηνύματα: σε ομιλία του σημείωνε, «ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση. Αν συμπεριφερθούμε με κοινή λογική κι ευσυνειδησία, θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα στη βάση του καζάν – καζάν (win – win). Δεν επιδιώκουμε την άσκοπη περιπέτεια και δεν θέλουμε την ένταση», διαβεβαίωνε ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, το πόσο ενοχλεί τη χώρα του η ελληνική αξίωση για πλήρη δικαιοδοσία στο Καστελλόριζο…
Αλλά και στη συνέντευξή του, στις 19 Αυγούστου, στους CNN – Christiane Amanpour, ο Κ. Μητσοτάκης επαναλάμβανε, «αυτό που έχουμε πει στην Τουρκία πολύ ανοιχτά, είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες».
Ενώ και χθες, στο briefing, ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Καντέλη (Σκάι) έστελνε καθαρό μήνυμα λέγοντας, «εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, είμαστε -ανά πάσα στιγμή- έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το αφήσαμε τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας».
«Ανά πάσα στιγμή», λοιπόν, με τα λόγια του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης –και, όπως όλα δείχνουν, ο καιρός γαρ εγγύς για τη «στιγμή» αυτή…
Νίκος Παπαδημητρίου