Υγειονομικός συναγερμός για νοσοκομεία και γηροκομεία- Τρομάζουν όσα συνέβησαν στην Ιταλία

Υγειονομικός συναγερμός για νοσοκομεία και γηροκομεία- Τρομάζουν όσα συνέβησαν στην Ιταλία

Τον έντονο προβληματισμό των υγειονομικών αρχών προκαλούν οι συρροές κρουσμάτων που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας της χώρας μας, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η “Καθημερινή”.

Όσα συνέβησαν προ μηνών στην Ιταλία, όταν πολλοί οίκοι ευγηρίας μετατράπηκαν σε “φωλιές” του Covid 19 και πολλοί ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους ή νόσησαν βαριά, τρομάζει τώρα και τις ελληνικές αρμόδιες αρχές μετά τις περιπτώσεις με τα γηροκομεία στο Ασβεστοχώρι και τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Μετά τα τουλάχιστον 20 κρούσματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, προχθές έγινε γνωστό ότι 14 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης είχαν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό, ενώ μικρότερες συρροές είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες και σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Tο πρόβλημα συζητήθηκε χθες και στη χθεσινή κυβερνητική τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό υπό τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να δοθεί αυστηρή σύσταση στους διοικητές των νοσοκομείων για την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων από το υγειονομικό προσωπικό. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, «είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων για το πώς θα θωρακιστεί καλύτερα το σύστημα και πως εφόσον υπάρχουν κενά αυτά θα καλυφθούν». Ηδη, χθες κλιμάκιο του υπουργείου μετέβη στη Θεσσαλονίκη για τη συγκρότηση ειδικής Ομάδας Ελέγχου Λοιμώξεων για την εφαρμογή των μέτρων στα νοσοκομεία της πόλης.

Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή να υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο ανίχνευσης για κορωνοϊό το προσωπικό του ΕΣΥ που επιστρέφει από την άδεια, κάτι που ωστόσο σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, είναι δύσκολο ειδικά σε κάποιες μικρές μονάδες υγείας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να καθυστερήσουν μία ή και δύο ημέρες, διάστημα κατά το οποίο το υπό έλεγχο προσωπικό εργάζεται κανονικά με μάσκα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος, υπάρχει αυξητικός ρυθμός στα κρούσματα μεταξύ των υγειονομικών, αφού από τις αρχές Αυγούστου έως και χθες η Ομοσπονδία είχε καταγράψει 70 κρούσματα σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την ίδια καταγραφή, το διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Ιούλιο είχαν νοσήσει περίπου 400 υγειονομικοί. Στην πλειονότητά τους, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μεταξύ του προσωπικού του ΕΣΥ τον τελευταίο μήνα είναι ασυμπτωματικά και σε αρκετές περιπτώσεις σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή, ενώ υπάρχουν κέντρα υγείας στα οποία δεν γίνεται καν δειγματοληψία και το προσωπικό αναγκάζεται να μεταβαίνει σε νοσοκομεία για να υποβληθεί στο τεστ, κάτι που είναι δύσκολο όταν πρόκειται για νησιωτικές περιοχές.

Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ζητούν τον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο –τουλάχιστον μία φορά τον μήνα– όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ. «Επίσης, θα πρέπει οι υπάλληλοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους για το διάστημα έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του τεστ να μην εργάζονται, ενώ ζητούμε να προμηθευτούν μοριακούς αναλυτές περισσότερα νοσοκομεία και μονάδες υγείας της χώρας, αφού ακόμα και νοσοκομεία αναφοράς COVID-19 όπως π.χ. το Θριάσιο ή το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, δεν διαθέτουν».

Οπως έγινε γνωστό χθες, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου προχώρησε στην απεγκατάσταση του μοριακού αναλυτή από το νοσοκομείου Σύρου δυνατότητας επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά επτάωρο, και την αντικατάστασή του με άλλο μικρότερο (τέσσερα δείγματα ανά 50 λεπτά), γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων. Οπως τονίζουν, η παρέμβαση αυτή γίνεται εν μέσω τουριστικής περιόδου στο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Κυκλάδων. Κατά την ΥΠΕ ο μεγάλος μοριακός αναλυτής θα τοποθετηθεί στο «Αττικόν», ενώ ο νέος αναλυτής είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου Σύρου.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα