Oruc Reis: Κινείται νοτίως της Ρόδου – Διπλωματικός πυρετός και κρίσιμη συνάντηση Δένδια με Πομπέο
Το Oruc Reis “αλωνίζει” εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κινείται νοτιοανατολικά έχοντας φτάσει κάτω από τη Ρόδο ενώ πλέει με ταχύτητα 4,3 κόμβων προς τα νότια της Κρήτης.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά, ενώ επικρατεί διπλωματικός πυρετός με αιχμή την έκτακτη συνάντηση που θα έχει σήμερα Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.
Ν. Δένδιας: Η ΕΕ να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα για τις έκνομες συμπεριφορές – Οι προϋποθέσεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου
Σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ ο κ. Δένδιας ενόψει της κρίσιμης συνάντησης αναφέρει: «Είναι προφανές ότι η τουρκική παραβατικότητα υπονομεύει πέραν των άλλων τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στρέφεται ευθέως κατά των αρχών και της συνοχής του ΝΑΤΟ, ενώ προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή Τουρκία ασπάζεται τις ίδιες αξίες με τον αποκαλούμενο δυτικό κόσμο. Αυτήν ακριβώς την ανησυχία, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή, θα εκφράσω στον κ. Πομπέο, ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι καλός γνώστης των συνθηκών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και της προσήλωσης της χώρας μας στην αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης».
Επίσης, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, (με τον οποίο θα συναντηθεί νωρίτερα) στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συγκλήθηκε κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.
Οι απειλές Ερντογάν με win win… διάλογο
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον παραληρηματικό λόγο του αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την «ελληνικότητα» του Καστελόριζου, ενώ τόνισε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις… βόλτες στο Αιγαίο μέχρι τις 23 Αυγούστου. Στη συνέχεια, ζήτησε… διάλογο από την Ελλάδα για μία «win – win» κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ αργότερα μέσα στη μέρα είχε συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζοζέπ Μπορέλ.
Ειδικότερα, συνομίλησε με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και τους Αμερικανούς γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.